Naslednjo soboto bo Camp Nou sameval, saj so derbi Barca – Real prestavili. Vseeno se v Barceloni obeta vroč dan, ko bo po napovedih vsaj milijon ljudi isti dan zahtevalo neodvisnost Katalonije. Foto: Reuters
Katalonski predsednik pozval k takojšnji ustavitvi nasilja

Po izreku sodbe vodilnim katalonskim politikom je v Kataloniji zavrelo in zadnje dni v najbolj razviti pokrajini Španije potekajo množični protesti zagovornikov neodvisnosti, pri čemer se je zvrstila vrsta incidentov. Za naslednjo soboto – 26. oktobra – je za v Barceloni napovedan veliki shod podpornikov neodvisne Katalonije.

Najprej velika tekma, nato shod za neodvisnost

El clasico prestavljen na 18. december

Isti dan bi se moral ob 13. uri na stadionu Camp Nou igrati najprestižnejši nogometni derbi na svetu Barcelona – Real Madrid. Seveda ni sočasnost el clasica in shoda za neodvisnost naključna, saj je FC Barcelona simbol katalonskih prizadevanj za samostojnost in pravi narodni simbol Kataloncev. Ne nazadnje so bili številni nekdanji funkcionarji zagovorniki neodvisnosti in so sodelovali pri organizaciji v Madridu nepriznanega referenduma o neodvisnosti leta 2017, s čimer se je tudi začela zdajšnja huda politična kriza.

Menjava derbijev proti pravilom
Vodstvo La lige je v četrtek predlagalo, da bi zamenjali para derbijev in bi tako prvi el clasico gostil Madrid, drugega spomladi pa Barcelona. A v petek je tekmovalna komisija španskega nogometnega prvenstva odločila, da bi bila takšna menjava parov v nasprotju s pravili, prav tako ideji nista bila naklonjena oba velika kluba.

Katalonski voditelji obsojeni na zapor; Cerar: Notranja zadeva Španije

Po novem derbi sredi decembra
Na koncu je La liga na špansko zvezo naslovila zahtevo za prestavitev tekme zaradi izrednih okoliščin zunaj njihovih pristojnosti. Španska nogometna zveza (RFEF) je zdaj hitro sklenila, da se derbi 10. kroga prestavi, pri čemer je predlagala, da bi derbi v Barceloni izvedli v sredo, 18. decembra. Kluba sta predlog sprejela.

Množični protesti in policijsko nasilje
V Kataloniji sicer že peti dan potekajo protesti proti drakonskim kaznim za katalonske politike. Ob protestih se vrstijo incidenti, kjer policija pretepa zagovornike neodvisnosti. Poškodovanih je bilo vsaj 96 ljudi, celotna avtonomna pokrajina pa živi v krču in strahu pred prihodnjimi dnevi. Na začetku tedna je špansko vrhovno sodišče zaradi separatizma na zaporne kazni od devet do 13 let obsodilo devet vodilnih katalonskih politikov.