Po koncu tekme z Norveško ni manjkalo čestitk in objemov med samimi igralci ter osebjem reprezentance. Selektor Kek si je vzel največ časa za kapetana Oblaka, direktor Novaković pa za svojega naslednika s št. 11 Šeška. Foto: www.alesfevzer.com
Po koncu tekme z Norveško ni manjkalo čestitk in objemov med samimi igralci ter osebjem reprezentance. Selektor Kek si je vzel največ časa za kapetana Oblaka, direktor Novaković pa za svojega naslednika s št. 11 Šeška. Foto: www.alesfevzer.com

"Vi ste videli dva, jaz pa 22 igralcev in še menjave ter oba selektorja z vsem osebjem. Če bi kogar koli izpostavil, bi bilo nepravično," je selektor Slovenije zavrnil izpostavljanje igralca tekme.

"Na drugi strani je medijsko zelo razvpit igralec, ki si to zasluži. V Sloveniji se je enkrat zgodilo, da je bil nekdo res dominanten, a nato je vedno izid dosegala ekipa. Danes je zmagala ekipa, s srčnostjo, z agresivnostjo, hitrostjo ... Niti slučajno ne bi omenjal posameznikov iz ekipe ali strokovnega štaba okoli mene," je pri svoji trenerski navadi vztrajal Matjaž Kek.

Sorodna novica Šeško za veliko zmago Slovenije Haalandu odgovoril z golom in podajo

Plašni mladoletnik, ki postaja mož

Vseeno se je ob koncu novinarske konference po zmagi v Stožicah le dotaknil tudi podajalca za izenačenje in strelca odločilnega gola s številko 11.

"Beniju se je zadnje čase zgodilo veliko stvari. Kot plašen mladoletnik je prišel med nas, zdaj pa postaja 'možakar', ki zna tudi na treningu kakšno reči, se nasmejati," je Kek potrdil, da je komaj 19-letni Benjamin Šeško ne samo prihodnost, temveč sedanjost slovenskega nogometa.

"Lepa, zaslužena zmaga, v dobrem vzdušju. Velika čestitka fantom. Če jim kdo privošči, sem to sam. Privoščim jim to pozdravljanje, pogled na vesele, zadovoljne ljudi, ker so odigrali pošteno tekmo," je v uvodu Kek pokomentiral razplet 5. kroga Lige narodov, kjer si je s prvo zmago Slovenija močno izboljšala izhodišče za obstanek v Ligi B.

Kek: Karakter po prejetem zadetku mi je bil zelo všeč

Liga narodov s to zame težko skupino nam je prišla zelo prav. Tu moraš pokazati, kaj znaš. Smo na dobri poti, da z željo pridemo dalje in nekaj naredimo ter dvignemo zanimanje za nogomet v Sloveniji. NZS in vi mediji ste tudi zaslužni za polne Stožice, a najprej smo za dvig zanimanja odgovorni mi na in ob igrišču.

Matjaž Kek

Druga zaporedna vrnitev po zaostanku

"Trenutke, ko trpimo, smo v nadaljevanju spravili na minimum. Ključna je bila drža: tako zmagovalna kot taktična. Ko smo iz taktične napake prejeli zelo hiter gol na začetku 2. polčasa, so se znali pobrati. Zdaj so se že drugič vrnili po zaostanku. Tudi proti Srbiji so odigrali fantastičen drugi polčas," je selektor Slovenije opozoril, da so Slovenci že v 4. krogu proti Srbiji nadoknadili zaostanek 0:2 in se z roba prepada prebili to pomembne točke. Zdaj so zadnjo junijsko predstavo nadgradili s sladko zmago nad vodilnimi Norvežani.

Ključ: prekinjanje tempa igra prek Odegaarda

"Na koncu mi ni bilo čisto všeč nekaj teh situacij. Že dolgo nismo bili v položaju, ko smo vodili ob koncu tekme, mogoče se to pozna. Skok igra, Norvežani imajo nenormalno višino. Hrabro so se "fajtali" do konca. Hitro smo rešili problem slabega vstopa v tekmo, kar nas je že velikokrat teplo v preteklosti," je Kek podal svoj pogled na razvoj tekme.

Kakšen je bil igralni načrt Slovencev? "Prekinjali smo njihov tempo igre prek Odegaarda in s tem dotok žog proti napadalcem. Malo me je skrbela njihova premoč v višini, hitrosti na desni strani proti Sikošku. Nekatere stvari smo dobro popravili, mogoče smo ob prekinitvah dvakrat, trikrat malo zamudili," je pokomentiral selektor.

Matjaž Kek se zaveda, da se bo ključna tekma za obstanek v Ligi B igrala v torek na Švedskem. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek se zaveda, da se bo ključna tekma za obstanek v Ligi B igrala v torek na Švedskem. Foto: www.alesfevzer.com

Načrtni preskok igre z branilcev na napadalca

Oba slovenska gola, v 69. in 81. minuti, sta imela zelo podoben začetek akcije. Osrednja branilca, pri prvem Jaka Bijol, pri drugem Miha Blažič, sta podala dolgo diagonalno žogo v konico napada, kjer sta si slovenska napadalca izborila prostor in žogo ter spletla šah mat.

"Zelenica v Stožicah ni bila več v optimalnem stanju. V določenem trenutku je bilo lažje preskočiti, pri čemer je bilo pomembno dobiti druge žoge. Kakovost ekipe se vidi, če napadalca dasta gol. Napadalca pa sta kronala dobre stvari, ki jih je naredila ekipa," je na MMC-jevo vprašanje o ključnih dveh akcijah tekme odgovoril Matjaž Kek in nato priznal, da je bilo to načrtno. "Preskok po diagonali je bil del našega načrta, ker smo tudi mi imeli skok igro v konici. Dvakrat, trikrat smo zamudili, a nekajkrat smo tudi naredili vse prav in dosegli gole."

Norveški selektor: Usodna (pre)hitra igra gor in dol

Stale Solbakken, selektor Norveške: "Prvih deset minut so bili Slovenci boljši, mi pa smo potem rasli, imeli vse več nadzora, imeli tudi dober občutek. Tudi drugi polčas smo dobro začeli, potem pa smo preveč tvegali v igri, v kateri je tvegala tudi Slovenija, ki je hotela izenačiti, začela je igrati hitreje. Mi bi morali biti bolj pragmatični, potrpežljivi, ampak smo prezgodaj šli po drugi gol. Potem pa je bila tekma v obe smeri, pri tem pa se lahko zgodi kar koli. Žal nismo zmagali."

Šporar in Šeško junaka zmage nad Norveško v Stožicah