Aleksander Lukašenko je zagrizeni igralec hokeja in ljubitelj športa, ki je v sicer v običajnih okoliščinah najbolj izolirani evropski državi zaukazal, da se kljub pandemiji nadaljuje z vsemi športnimi tekmovanji. Foto: Reuters
Aleksander Lukašenko je zagrizeni igralec hokeja in ljubitelj športa, ki je v sicer v običajnih okoliščinah najbolj izolirani evropski državi zaukazal, da se kljub pandemiji nadaljuje z vsemi športnimi tekmovanji. Foto: Reuters

Nekateri stavci so si ob odsotnosti standardne športne ponudbe celo poiskali strokovno pomoč, da bi se odvadili športnih stav. Pravzaprav je tako rekoč ves šport v karanteni. Pogrešamo ga, večere ob gledanju tekem, vikende ob smučarskih zavojih in skokih, pa nočno vstajanje za NBA spektakle. Še bolj pa ga pogrešajo zagrizeni stavci, ki številne ure študirajo rezultate in lestvice lig, da bi potešili svojo strast do stav in željo po zaslužku.

Sorodna novica Zdravilo za novi koronavirus? "Vodka, hokej in savna," pravi Lukašenko.

V Belorusiji se igra čisto vse
Pa vendarle: šport se ni popolnoma ustavil. Če kdo ve, kje so zdaj vendarle še tekme po svetu, so to stavnice. O tem Borut Bohinc – vodja službe stav pri Športni loteriji.
"Na srečo je še vedno otok v Evropi – to je Belorusija, kjer se še igra in tekmuje. Tukaj razpisujemo od prve do druge nogometne lige, rokometno prvenstvo, finale v hokeju, odbojka, futsal. Tako da predsednik Lukašenko in beloruski šport rešujeta ves stavni svet," pripoveduje Bohinc.

Torej Aleksander Lukašenko rešuje stavniški svet, saj so zaradi koronavirusa še šahovski velemojstri predčasno zaključili. In na katere športe in tekme so se zdaj preusmerili stavci, da potešijo svojo željo po izzivih in preverijo svoje vedeževalske napovedi?

Beloruski nogomet je postal hit tako športnih stavnic kot športnih medijev, saj je takorekoč edino nogometno prvenstvo na svetu, ki še poteka. Ob Belorusih vztrajajo s prvo ligo samo še v Nikaragvi in Burudiju, v prihodnjh dneh pa s prvenstvom začenjajo še v Tadžikistanu. Foto: Reuters
Beloruski nogomet je postal hit tako športnih stavnic kot športnih medijev, saj je takorekoč edino nogometno prvenstvo na svetu, ki še poteka. Ob Belorusih vztrajajo s prvo ligo samo še v Nikaragvi in Burudiju, v prihodnjh dneh pa s prvenstvom začenjajo še v Tadžikistanu. Foto: Reuters

Nogomet s prestola izrinil namizni tenis
"Če je bil nogomet najbolj igrana športna panoga, je to zdaj presenetljivo namizni tenis. Nikoli si nismo predstavljali, da bo pingpong prvi stavni šport. Na srečo ga še igrajo v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji,"
pojasnjuje zanimiv preobrat stavniških navad Bohinc.

Da, zdaj pridejo prav tudi konjske dirke na Švedskem, namizni tenis v Rusiji, kjer mnogi igralci niti ne sežejo med največje mojstre celuloidne žogice. Nekaterim ljubiteljem sploh ni zanimivo spremljati tekme, če na njej niso nekaj stavili, vsaj nekaj drobiža na to, kdo bo prvi dobil rumeni karton. Torej mnogi, ki so prej stavili na nogometne tekme, so zdaj postali poznavalci ruskega namiznega tenisa.

Sorodna novica Športni otoček sredi pandemije - Belorusija

Nekateri k beloruskemu športu, drugi k hladilniku
A nekateri so ob prekinitvah lig in tekmovanj začutili priložnost, da bi se otresli stavniške navade. O teh primerih – terapevt za zdravljenje odvisnosti Miha Kramli.

"Zelo zanimiv položaj. Ko ni možno priti do stav, se je marsikateri – res je naval kličočih – odločil nekaj narediti glede svoje razvade ali zasvojenosti. So pa tudi nekateri drugi izhodi: prenajedanje s hrano, uporaba zdravil ali celo drog. Kombinacija različnih zasvojenosti je zelo pogosta," za Val 202 pojasnjuje Kramli.

Življenje v Belorusiji poteka brez omejitev

Torej nekateri so se preusmerili k hladilniku, nekateri k ruskemu namiznemu tenisu ali beloruskemu hokeju. Šport v Belorusiji je zdaj pod žarometi: nogomet, hokej, rokomet. Pred tem so Belorusi televizijske pravice prodajali le še bližnjima Rusiji in Ukrajini. Zdaj pa so prodali pravice prenosov na različne konce sveta, tudi v Slovenijo.

Beloruski šport je postal tudi hit stavnic. Pomen teh tekem se je povečal, finančni vložek tudi. Ali je s tem večja možnost prirejanja izidov, stavniške goljufije. Borut Bohinc s Športne Loterije: "Zagotovo so večje možnosti za nameščanje izidov. A do zdaj ni bilo zaznati anomalij. Smo v združenju GLMS, neprofitno združenje stavnic sveta, ki bdi nad anomalijami v športnem svetu. A zato tudi ne dodajamo nekaterih tekem, kot so kakšne neobičajne prijateljske nogometne tekme iz polprofesionalnih lig. Čeprav je kar koronavirus najboljša preventiva."

Malus: V Belorusiji ni nobene panike, treniramo naprej

Kaj bo s stavami na prvaka največjih lig?
Kako stavnice spremljajo neobičajne razplete tekem in kako se odzovejo? "Vedno na vplačilu. Če je veliko vplačil na določeno kvoto, vsak hitro preveri pri sebi. Če se denar še naprej steka na tako imenovano nepravilno kvoto, se jo začasno zapre in se preveri še pri ostalih stavnicah, nato pa se odloči, kako naprej," odgovarja Bohinc.

Ali je slovenska športna loterija, tako kot mnoge stavnice po svetu, ponujala stavo: Ali bodo letos olimpijske igre v Tokiu. "Ne, na olimpijske igre na srečo ne. Veliko naših stavcev pa sprašuje, kaj bo z napovedmi o prvakih, zlasti v najbolj priljubljenih nogometnih prvenstvih (Premier liga, La Liga, Serie A."

Kolar: Še prezgodaj za oceno upada

Tudi v Sloveniji je opazen trend padanja. Prvi razlog za padec je trenutno zaprtje prodajne mreže, ki se sklada z ukrepi v boju proti širjenju pandemije. "Tudi na spletu, kjer je ponudba stavnih možnosti zaradi odpovedanih športnih dogodkov manjša, se pozna določen upad, ki je več kot tretjinski," je za STA povedal predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar. Po treh tednih, tako Kolar, je še prezgodaj za ocene škode, ki se obeta na področju športnih stav. Največ bo odvisno od nadaljnjega razpleta dogodkov v povezavi s krizo.

Fundacija za šport (FŠO), ki je eden izmed finančnih stebrov športa, je še pred krizo razpisala za 8,5 milijona evrov sredstev. FŠO 80-odstotkov prejme od Športne loterije, 20 odstotkov pa od Loterije Slovenije. Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) pa od koncesijskih dajatev prejme ravno obratna deleža.

Manj stav, manj denarja za invalide in šport
Vsi upamo na čimprejšnji zagon športnih tekmovanj. Do takrat pa ljubiteljem pride prav tudi napovedovanje razpleta računalniških, virtualnih in e-športov. Ali tudi pri stavah to že izpodriva realni, resnični šport. O tem Luka Steiner, član uprave Športne loterije: "Pojav koronavirusa je to transformacijo oz. gibanje proti virtualnim športom še pospešil. Dobiva svoje mesto, virtualni športi postajajo bistveni del ponudbe vseh stavnic. Perspektivo kažejo tudi e-športi, ki se odvijajo v okviru dvobojev znotraj računalniških iger ali virtualne resničnosti."

Športna loterija namenja del prihodkov slovenskim športnim organizacijam. Ali zdajšnji manjši prihodki pomenijo tudi manj denarja za šport? "Slabše poslovanje se bo negativno poznalo na višini koncesijske dajatve invalidskim in športnim fundacijam," pojasnjuje Steiner.

No, ko smo že pri stavah, sicer pa bi zdaj lahko stavili tudi, kdaj se bodo športna tekmovanja v Evropi nadaljevala.

Naval na šport: Belorusija hit športnih stav