Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je pojasnil, da so Maribor za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine podprli, da bi tudi na tem področju podprli decentralizacijo Slovenije. Foto: BoBo
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je pojasnil, da so Maribor za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine podprli, da bi tudi na tem področju podprli decentralizacijo Slovenije. Foto: BoBo

Mestni svetniki so potrdili to odločitev, saj menijo, da je predvidena udeležba približno 3600 mladih športnikov iz 50 držav lahko odlična priložnost za promocijo mesta. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je pojasnil, da so Maribor za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine podprli, da bi tudi na tem področju podprli decentralizacijo Slovenije.

Olimpijski festival evropske mladine je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev. Sodeluje 50 držav evropske celine, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem in zimskem festivalu, kjer se pomerijo v desetih športnih panogah.

Po navadi se festivala udeleži okoli 3.600 mladih, zato je to po besedah župana Saše Arsenoviča izjemna priložnost za promocijo mesta. "Mislim, da smo sposobni to izvesti tako, da se bo Maribor 50 državam pokazal v najboljši luči," je dejal.

Odskočna deska do olimpijskih sanj
Festival predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom. Tako si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom. "Za številne je to odskočna deska k olimpijskim sanjam," je mariborskim mestnim svetnikom pojasnil predstavnik komiteja Mitja Urbanc.

Julija lani je ta festival potekal v Bakuju, kjer je nastopilo tudi 63 mladih slovenskih športnikov. Najuspešnejši so bili atleti, ki so osvojili tudi edino medaljo za Slovenijo.

Prvi takšen festival je potekal leta 1991 v Bruslju, Slovenija pa je ta dogodek, a v zimski izvedbi, gostila leta 2003 na Bledu.

Festival po navadi poteka zadnji teden v juliju, v primeru Maribora pa imajo po besedah Urbanca v načrtih datum od 24. junija do 1. julija 2023. Mesto, ki gosti festival, mora zagotoviti namestitev in hrano za športnike, športno infrastrukturo, logistiko ter organizacijo slovesnosti ob odprtju in koncu iger. Po ocenah Urbanca bi to stalo od štiri do pet milijonov evrov, ob tem pa lahko organizator pričakuje prihodke v vrednosti najmanj šest milijonov evrov.

Najprej je bilo mišljeno, da bo festival leta 2023 gostil Koper.