Maribor bo na evropsko prizorišče stopil sredi julija. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor bo na evropsko prizorišče stopil sredi julija. Foto: www.alesfevzer.com
Blessin Eleke
Olimpija bo 29. junija gostovala pri Vaasi, ki je trenutno na drugem mestu v finskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Handanović: Od ena do pet smo dobili trojko

Prva tekma bo 11. ali 12. julija v Mostarju, povratna pa 18. ali 19. julija v Ljudskem vrtu.
Moštvi sta se pomerili pred tremi leti v isti fazi tekmovanja. Takrat sta v Mostarju na prvi tekmi mreži mirovali, na povratni tekmi v Mariboru pa je bilo 2:0 za vijoličaste. Strelca sta bila Dare Vršič in Agim Ibraimi.

Zrinjski je do naslova državnega prvaka prišel v zadnjem krogu po zmagi s 3:0 nad Slobodo. Pred drugouvrščenim Željezničarjem je imel točko prednosti. Klub iz hrvaškega dela Mostarja je v kvalifikacijah za Ligo prvakov nastopal tudi lani in v drugem predkrogu izpadel proti Poljski Legiji s skupnim izidom 1:3. V Mostarju je bilo 1:1, v Varšavi pa 0:2.
Mogoči nasprotniki Maribora na žrebu v Nyonu so bili še Dundalk (Irs), Vardar (Mak), Mariehamn (Fin) ali zmagovalec enega izmed parov prvega predkroga.

Zahovič: Maribor ne bo dovolil nobenega presenečenja
"Zahteven žreb, predstavniki naše nekdanje skupne države imajo vedno v svojih vrstah odlične igralce. Imamo prijetne spomine izpred treh let v vseh pogledih in se veselimo srečanja z našimi športnimi prijatelji. Od leta 2014 je Zrinjski naš prijateljski klub, v klubu so se izkazali z gentlemanskim odnosom in nas lepo sprejeli. Njihovi navijači vedno pripravijo pravo nogometno ozračje, obeta se lepa tekma v Mostarju. Spoštujemo nasprotnike, toda igrišče je nekaj drugega. Naredili bomo vse za temeljito pripravo, Maribor ne bo dovolil nobenega presenečenja," je za spletno stran mariborskega kluba dejal športni direktor Zlatko Zahovič.

Trener Darko Milanič pa ga je dopolnil: "V manjši skupini klubov po razporejanju kroglic je bilo kakšno moštvo tudi boljše, jasno pa je, da bi lahko dobili tudi lažje premagljivega nasprotnika. Vemo, kaj nas čaka. Izkušnje iz preteklih let, ko smo že imeli opravka s prvakom Bosne in Hercegovine, bodo dragocene. Odlično se bomo pripravili, resno vzeli naše obveznosti. Poskušali bomo že v prvi tekmi postaviti pozitivne temelje, potem pa izkoristiti prednost Ljudskega vrta v naš prid in ob energiji s tribun, skupaj z našimi navijači, izločiti Zrinjski."

Ugoden žreb za Kekovo Rijeko
Rijeka, ki jo trenira Matjaž Kek, se bo v 2. predkrogu pomerila z zmagovalcem obračuna med New Saintsi iz Walesa in Europo iz Gibraltarja. Veliko pozornosti bo zagotovo požel sosedski dvoboj med srbskim Partizanom in črnogorsko Budućnostjo.

Olimpija na Finsko, Domžale v Estonijo, Gorica z Armenci
Tekmece so dobili tudi preostali trije slovenski predstavniki, ki bodo igrali v prvem predkrogu Evropske lige. Olimpija se bo pomerila s finsko Vaaso, Domžale bodo igrale z estonsko Floro, Gorica, ki je bila na žrebu edina nepostavljena, pa proti Širaku iz Armenije, ki je bil lani tretji v državnem prvenstvu in osvojil armenski pokal.

Prve tekme bodo 29. junija, povratne pa 6. julija. Olimpija in Gorica bosta najprej gostovali, Domžalčani pa bodo Estonce na prvi tekmi gostili v Celju.

Trener Olimpije Igor Bišćan poudarja, da je Vaasa, ki je trenutno druga v finskem prvenstvu, že v tekmovalnem ritmu, odigrala je 14 krogov, kar je prednost. Kapetan Branko Ilić ima s Finci izkušnje, ko je nosil dres Astane. "Naredili bomo vse, da preskočimo prvo oviro. Pomembno bo odigrati pametno in taktično."

Domžale dobile najtežjega mogočega tekmeca
V taboru Domžal z žrebom niso bili zadovoljni. "Med možnimi nasprotniki smo dobili najtežjega, saj je Flora sredi tekmovalnega ritma, hkrati pa ob impresivni gol razliki (52:7) po 17 krogih vodi v prvenstvu. Gre za klub z največ naslovi državnega prvaka v Estoniji. Kljub temu gremo v dvoboj zgolj z enim ciljem in to je napredovanje," je poudaril športni direktor Domžal Matej Oražem.

Težko delo za Olimpijo, če pride v 2. krog
Ob uvrstitvi v 2. predkrog bo Olimpija igrala z danskim podprvakom Brondbyjem, Gorica s Panioniosom, Domžale pa z zmagovalcem dvoboja Ventspils (Latvija) - Valur (Islandija). Pri Brondbyju igra Gregor Sikošek, za Panionios pa brani Matic Kotnik.

LIGA PRVAKOV

2. predkrog:

ZRINJSKI - MARIBOR
MALMÖ - VARDAR
DUNDALK - ROSENBORG
HAFNARFJÖRDUR - VIKINGUR/TREPČA '89
LINFIELD/LA FIORITA - CELTIC
MARIEHAMN - LEGIJA VARŠAVA
APOEL - DUDELANGE
ŽALGIRIS - LUDOGOREC
QARABAG - SAMTREDIA
PARTIZAN - BUDUĆNOST
HIBERNIANS/TALLINN - SALZBURG
ŠERIF - KUKËS
ASTANA - SPARTAKS JURMALA
BATE BORISOV - ALAŠKERT/SANTA COLOMA
ŽILINA - KÖBENHAVN
HAPOEL BEER ŠEVA - HONVED
RIJEKA - THE NEW SAINTS/EUROPA

1. predkrog:
VIKINGUR (FER) - TREPČA '89 (KOS)
HIBERNIANS (MAL) - TALLINN (EST)
ALAŠKERT (ARM) - SANTA COLOMA (AND)
THE NEW SAINTS (WAL) - EUROPA (GIB)
LINFIELD (SIR) - LA FIORITA (SMR)

Prve tekme bodo 27. in 28. junija, povratne tekme pa 4. in 5. julija.

EVROPSKA LIGA

1. predkrog

VAASA (FIN) - OLIMPIJA
ŠIRAK (ARM) - GORICA
DOMŽALE - FLORA TALIN (EST)

Handanović: Od ena do pet smo dobili trojko