Na Rakitni je svoje orrientacijsko znanje pokazalo okrog 350 tekmovalcev iz vse Slovenije. Foto: Manca Čujež
Na Rakitni je svoje orrientacijsko znanje pokazalo okrog 350 tekmovalcev iz vse Slovenije. Foto: Manca Čujež
Planinsko društvo Domžale je že sedmič slavilo naslov državnih prvakov v planinski orientaciji. Foto: Manca Čujež

V kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa PD Krka Novo mesto, v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) ekipa PD Nazarje, v kategorijah C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) in Č (mladi od 19. do 26. leta) sta slavili ekipi iz PD Borovnica, v kategoriji D (člani nad 27 let) ekipa PD Domžale, v kategoriji E (člani nad 40 let) ekipa PD Ptuj in v kategoriji F (družine) ekipa PD Polzela. V odprtih kategorijah so bile najuspešnejše naslednje ekipe: v manj zahtevni G1 (primerljiva s kategorijo A) PD Zabukovica, v manj zahtevni G2 (primerljiva s kategorijo B) PD Gornja Radgona, v zahtevni kategoriji H (primerljiva s Č in D) PD Slivnica pri Celju in v srednje zahtevni I (primerljiva s C) PD Zagorje
"Prvo leto tekmujemo v orientaciji in smo se kar veliko pripravljale s svojim mentorjem, tako z zemljevidom na terenu kot pri učenju vozlov, planinskih rožic in drugih stvari. Tekma je bila kar zahtevna, želele smo si uvrstitev med prvih deset, zato nas je zmaga res presenetila," so bile navdušene zmagovalke v kategoriji A, Tina in Ana Kraljič, Špela Gorenc, Julija Srpčič in Klara Žagar iz PD Krka Novo mesto.
V kraljevski kategoriji D so slavili prekaljeni orientacijski mački iz PD Domžale (Luka Skočir, Dušan Prašnikar, Jernej Južna, Miha Vidali in Blaž Češka), tudi absolutni zmagovalci letošnjega tekmovanja, ki na SPOT-u tekmujejo že od leta 2000, letos pa so že sedmič osvojili naslov državnega prvaka.
"Zaradi vremenskih razmer je bil teren precej zahteven. V soboto je med dnevno tekmo deževalo, na nočni tekmi je megla oteževala vidljivost, v nedeljo pa smo bili že malo utrujeni in dnevna tekma je bila orientacijsko najzahtevnejša. Na vseh treh progah smo naredili okrog 50 kilometrov in 2000 višinskih metrov, poleg tega pa reševali še praktične planinske in orientacijske naloge. Konkurenca je bila močna, na srečo pa nismo srečali nobenega medveda," so povedali po razglasitvi rezultatov.