Iztok Čop je slovenski športnik z največ medaljami na olimpijskih  igrah in svetovnih prvenstvih. Foto: STA
Iztok Čop je slovenski športnik z največ medaljami na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Foto: STA
Iztok Čop o filmu Odsev zmage

Premiera filma bo v torek, 3. junija, ob 20.55 na 1. programu Televizije Slovenija.

Pod dokumentarni film, ki so ga predpremierno prikazali v Kinodvoru, sta se podpisala scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj. O veslaški in osebni poti športnika, ki je sinonim za 20 let uspehov slovenskega športa, so spregovorili njegovi sotekmovalci, prijatelji, trenerji in najbližji.

"Film mi je bil všeč, danes sem ga videl prvič. Mislim, da je zajel moje športno bistvo. Računal sem na to, da bo narejen drugače in dejansko je bil, ni pokazal rezultatov zgolj kronološko, pristop je bil drugačen. Zame je bil tudi precej čustven, mislim, da nisem pravi kritik, a film ni naštel le rezultatov, odstrl je namreč tudi zaveso, ki je javnost ne vidi. Torej, kaj vse se dogaja v zakulisju, kako majhna je razlika med zmago in porazom, kaj vse se mora za rezultat 'poklopiti'. Film pokaže, kaj se zgodi, ko se 'poklopi' in kaj, ko se kakšne malenkosti ne," je v prvih besedah po predpremieri povedal Čop.

Čopova športna pot je bila zelo uspešna in dolga, hkrati pa je mogoče v filmu spoznati, da tudi strma, prežeta z vzponi in padci, odrekanjem, bolečino, veseljem, jezo. Blejsko jezero je bilo nekakšno zatočišče, center, središče vsega. Nešteto zaveslajev pa je odražalo kombinacijo garanja, volje do iskanja cilja, želje po uspehu. Vsak zaveslaj zase je nekako sporočal o pečatu, ki ga je Iztok Čop ustvarjal skozi desetletja. Za sabo je pustil razumevanje bolečine, spoznavanje tekmovalnosti, sledenje cilju. Najboljša regeneracija po veslanju je veslanje samo, je lahko nekakšno razumevanje njegove poti.

Štiri medalje na olimpijskih igrah, še 12 na svetovnih prvenstvih
Čop je prvo člansko medaljo osvojil v dvojcu brez krmarja z Denisom Žvegljem že v osamosvojitvenem poletju 1991, sicer še v jugoslovanskem čolnu, a na zmagovalnem odru že s trobojnico mlade slovenske države. Leto pozneje je ista dvojica osvojila prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo, velike uspehe je v nadaljevanju dosegal v skifu, v katerem je bil leta 1995 svetovni prvak.

Posebno zgodbo je spisal v dvojnem dvojcu z Luko Špikom, s katerim sta bila med drugim trikrat svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, svetovna rekorderja, osvojila pa sta tudi komplet olimpijskih medalj, v Sydneyju 2000 zlato. Dvanajst let pozneje si je v Londonu ob koncu kariere priveslal tretje mesto za svojo četrto olimpijsko medaljo.

Iztok Čop o filmu Odsev zmage