Oscarja Pistoriusa (desno) so takole pridržali policisti. Foto: Reuters
Oscarja Pistoriusa (desno) so takole pridržali policisti. Foto: Reuters
Oscar Pistorius
Tragedija se je zgodila v Pretorii, v posebno ograjenem in z zasebno policijo varovanem naselju Silverwoods, kamor se pred nasiljem zatekajo premožnejši Južnoafričani. Foto: EPA
Oscar Pistorius v Londonu
Oscar Pistorius je v Londonu postal prvi športnik brez obeh nog, ki je tekmoval na običajnih olimpijskih igrah. Na treh paraolimpijskih igrah je 26-letnik iz Sandtona osvojil šest zlatih in po eno srebrno in bronasto medaljo. Foto: EPA
Pistorius v priporu zaradi suma umora

Južnoafriška policija je potrdila tragični dogodek, ki se je zgodil ob 4. uri zjutraj na Pistoriusovem domovanju v soseski Silverwoods, v bližini Pretorie.
26-letni šprinter naj bi domnevno mislil, da je njegovo dekle Reeva Steenkamp vlomilka, a očitno policija ni takšnega mnenja, saj je tožilstvo že vložilo obtožnico proti Pistoriusu zaradi umora. Sodišče je za Pistoriusa odredilo tudi zdravniški pregled z odvzemom telesnih tekočin, da bi med drugim ugotovili morebitno prisotnost alkohola ali drugih prepovedanih snovi.

Policijska načelnica Sarah Mcira je potrdila, da je bilo 30-letno dekle štirikrat ustreljeno v roko in glavo ter je umrlo na kraju dogodka.

Tragično valentinovo presenečenje?
Po informacijahjužnoafriših medijev naj bi Steenkampova, ki je bila v državi znana kot manekenka in televizijski obraz, želela za valentinovo presenetiti Pistoriusa, s katerim sta bila par že več kot leto dni.

"Tragičen dogodek močno izpostavlja stopnjo strahu, ki vlada tudi med čisto običajnimi Južnoafričani," je komentar novinarja Kalayja Maistryja, ki je iz policijskih vrst dobil potrdilo informacij, da naj bi Steenkampova res hotela presenetiti svojega fanta za praznik zaljubljencev. Televizija eNCA pa je poročala, da so sosedje pred streli ponoči večkrat slišali glasen prepir na domu Pistoriusa.

Pistoriusov madež - pretekli izbruhi nad dekleti
Močno pretreseni Pistorius je bil nemudoma aretiran in ob 8.30 odveden v pripor v Pretorii, kjer ga bo sodnik zaslišal v petek in odločil, ali bo Pistorius ostal v zaporu ali pa bo izpuščen po plačilu varščine. Pistorius je v preteklosti zaradi izbuhov nasilja nad prejšnjimi partnericami že imel težave z oblastmi. Tožilstvo je zaradi tega že napovedalo nasprotovanje morebitni varščini.

V Londonu napisal olimpijsko zgodovino
Pistorius, večkratni paraolimpijski prvak in svetovni rekorder v kategoriji T44, je avgusta v Londonu postal prvi športnik, ki je brez dveh amputiranih nog nastopal na običajnih olimpijskih igrah. V teku na 400 metrov je izpadel v polfinalu, kjer je tekel 46,54. Skupaj s štafeto Južne Afrike je tekel tudi v olimpijskem finalu.

Tragedija odsev nasilja v Južni Afriki
Južna Afrika velja za eno od držav z najvišjimi stopnjami nasilja na svetu. Številni Južnoafričani, ne samo premožnejši, posedujejo orožje, s katerim se pogosto branijo vlomilcev in vsiljivcev, saj jim zakon še iz obdobja apartheida omogoča skorajda neomejeno uporabo strelnega orožja na njihovi posesti.

Po podatkih urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) je bilo leta 2012 v Južni Afriki 15.940 umorov oz. kar 31,8 na sto tisoč prebivalcev, kar je dvanajsta najvišja stopnja umorov na svetu. Za primerjavo: v ZDA je bilo v letu 2012 ubitih 4,8 ljudi na sto tisoč prebivalcev, v Sloveniji pa ta stopnja znaša le 0,7 uboja na sto tisoč prebivalcev.

Pistorius v priporu zaradi suma umora