Jernej Slivnik je na odprtju prisegel v imenu vseh športnic in športnikov.
Jernej Slivnik je na odprtju prisegel v imenu vseh športnic in športnikov.

Nastop mladega slovenskega smučarja, ki je lani že tekmoval na paraolimpijskih igrah v Pjongčangu je bil dolgo negotov. Že na predstavitvi tekmovanja prejšnji teden so v njegovi ekipi izrazili zaskrbljenost zaradi poškodovane rame, padel je na treningu, pozneje so sporočili, da je poškodba prehuda in da ne bo mogel nastopiti.

A zadnji treningi pred SP so vendarle poskrbeli za boljše novice. V soboto, ko so v Kranjski Gori tekmovanje tudi uradno odprli, so iz slovenske smučarske ekipe sporočili, da bo 19-letni Jeseničan le nastopil.

V nedeljo je počival, danes ob 10. uri pa bo pripravljen na start prve od dveh tekem, ki se ju namerava udeležiti - nastopil bo le na tehničnem delu SP. "V soboto je Jernej opravil trening. Bolečina v rami je popustila. Če prenese dobre vožnje s treninga na tekmo, nas čaka dober nastop," je bil na sobotnem odprtju optimistično razpoložen Slivnikov trener Roman Podlipnik.

V Kranjski Gori so SP slavnostno odprli že v soboto s prireditvijo v središču kraja. Slovensko zimskošportno središče SP prireja skupaj s parterji na italijanski strani meje, smučiščem Na žlebeh (Sella Nevea), kjer bo hitri del sporeda. V Kranjski Gori bodo najboljši smučarji invalidi med 21. in 24. januarjem.

Odprtja se je udeležil tudi predsednik krovne paraolimpijske organizacije (IPC) Andrew Parsons, ki je tako Slovenijo zaradi njenih tekmovanj za športnike invalide obiskal že drugič v zadnjih nekaj mesecih - oktobra je bil gost na svetovnem prvenstvu v namiznem tenisu za športnike invalide v Celju.

"V čast mi je, da sem z vami v Kranjski Gori. To je zgodovinsko svetovno prvenstvo, ki ga prvič organizirata skupaj dve državi," je v svojem nagovoru dejal Andrew Parsons, ki je zaželel vsem športnicam in športnikom uspešne nastope.