Cedevita Olimpija je bila v zadnji sezoni ob prekinitvi in končanju Lige ABA skupaj z Mornarjem na 4. mestu s 13 zmagami in osmimi porazi. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je bila v zadnji sezoni ob prekinitvi in končanju Lige ABA skupaj z Mornarjem na 4. mestu s 13 zmagami in osmimi porazi. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija bo imela v prvi ligi tri klube: Cedevito Olimpijo, Koper Primorsko in Krko, v drugi ligi pa zgolj Helios Suns.

Nova člana elitne druščine sta Borac iz Čačka, ki je v prejšnji sezoni prepričljivo osvojil prvo mesto v drugoligaški konkurenci, ter Split, ki je bil pred prekinitvijo tekmovanja zaradi izbruha pandemije na drugem mestu.

V Ligi ABA bodo sodelovali še Budućnost, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan, Split in Zadar.

Veliko sprememb v Ligi ABA 2
V Ligi ABA 2 se je seznam udeležencev precej spremenil. Poleg dveh novih klubov, eden bo nadomestil Rogaško, ki se je odpovedala sodelovanju, bodo v primerjavi s prejšnjo sezono novinci hrvaška Gorica, Sloboda Užice, Zlatibor, Mladost Zemun, Studentski centar, Sloboda Tuzla in Podgorica. Ob njih bodo sodelovali še Helios Suns, Lovćen 1947, MZT Skopje Aerodrom, Rabotnički, Spars, Sutjeska in Široki.

Končnica se bo začela 4. aprila
Redni del Lige ABA bo trajal do 28. marca 2021, končnica štirih najboljših pa se bo začela 4. aprila. Zadnjeuvrščena ekipa bo izgubila pravico nastopanja v istem rangu tekmovanja v prihodnji sezoni, trinajstouvrščena ekipa ter poraženec v finalu Lige ABA 2 pa bosta igrala kvalifikacije za obstanek oziroma napredovanje.

Skupščina lige je na današnjem zasedanju na daljavo še sklenila, da se Liga ABA letos zaradi negotovih razmer ne bo začela s tradicionalnim superpokalom.

Trinchieri iz Partizana k Bayernu
51-letni Andrea Trinchieri, ki je zadnji dve sezoni vodil Partizan, je novi trener Bayerna. Pri beograjskem klubu ni privolil v 20-odstotno znižanje plače in je izkoristil možnost predčasnega odhoda (pogodba bi mu potekla leta 2021). Pri Partizanu ga bo nasledil pomočnik Vlado Ščepanović.