Ljubljančani so doma premagali Kemerovo, tokrat pa so se jim Rusi oddolžili. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ljubljančani so doma premagali Kemerovo, tokrat pa so se jim Rusi oddolžili. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

S tretjim porazom so izgubili realne možnosti, da si zagotovijo drugo mesto v skupini in nastop v izločilnih bojih.

Varovanci Matije Pleška kljub solidnemu odporu v posameznih nizih niso imeli možnosti za novo presenečenje. Ruski prvaki so od prve točke kazali izredno motiviranost, s servisom in bloki so si v vsakem nizu priigrali prednost, ki so jo zadržali do konca.

Še najdlje so bili Ljubljančani v igri v tretjem nizu, v katerem so še vodili z 19:18. V sklepnem delu so Rusi zaigrali bolje in se oddolžili ACH-ju za poraz v Ljubljani, kjer je bilo 3:2.

Gosti so v prvem nizu potrebovali kar nekaj časa, da so ujeli pravi ritem. Na začetku so s servisom naredili ogromno napak, v napadu so imeli težave s tekmečevim blokom, posledica tega je bila, da so domači povedli z 9:4 in 13:7. Pleško se je hitro odločil za menjavo korektorja, Vučićevića je zamenjal Petar Đirlić. Prav slednji je z asom znižal izid na 11:14. Ljubljančani so nato nekajkrat prišli na tri točke zaostanka, pri izidu 20:18 celo le na dve, toda v končnici so storili nekaj napak, se dvakrat dotaknili mreže, gostitelji pa so dosegli štiri zaporedne točke, kar je bilo dovolj za vodstvo 1:0.

Tudi v drugem nizu je bil Kuzbas praktično od začetka do konca, vendar si večje prednosti ni priboril, največ je vodil za tri točke. Tudi z 19:16, toda Matej Kök, ki je za servis vstopil v igro, je z asom znižal na 19:18. A Rusi so hitro odgovorili, z asom Mihajla Ščerbakova, enim od njegovih treh na tekmi, so spet ušli na tri točke, si priigrali tri zaključne žoge, izkoristili so tretjo.

Oranžni zmaji so se odlično držali tudi v tretjem nizu, v katerem so nekajkrat prišli v vodstvo. Nazadnje so vodili z 19:18, a nato spet slabo odigrali končnico. Vučićević, ki se je v drugem nizu vrnil v igro, je nanizal nekaj napak, domači so povedli s 23:19, zaostanka pa slovenski prvaki niso več izničili.

Igralci ACH-ja so na tekmi celo dosegli več točk (48:47), a pokopale so jih napake, kar 18 so jih naredili s servisi. Tudi v bloku so bili Rusi dominantni, z njim so dosegli 11 točk, Slovenci le eno.

"V tekmi, ki niti ni bila tako daleč narazen, da bi mogoče zlomili kakšen niz v našo korist, je bil odločujoč faktor, da nasprotnik enajstkrat doseže točko z blokom. Enostavno ni šlo. Danes je bil nasprotnik boljši in to je treba pošteno povedati. Žoge, ki smo jih imeli na naši strani že v lasti, takšnih je bilo recimo osem do deset, bi morali vsaj pol pretopiti v naše točke. Z vsako rusko ekipo je težko igrati, kadar jo ti loviš. Upali smo, da bomo v zaključkih nizov skupaj in potem skušali biti čim bolj zbrani pri naši igri. Danes pa se je dogajalo, da smo jih praktično vedno lovili. Čedalje manj tekem je pred nami, na našem računu pa ni prav veliko točk. Žal mi je za vsako priložnost, ki smo jo imeli na mizi, ampak po tekmi je prepozno," je povedal trener Matija Pleško.

Ljubljančani bodo v zadnjih dveh krogih skupinskega dela igrali še doma proti Berlinu in Novem Urengoju iz Rusije.

ACH brez možnosti v 6.000 km oddaljenem Kemerovu

LIGA PRVAKOV
SKUPINA B, 4. krog

KUZBAS KEMEROVO (RUS) – ACH VOLLEY
3:0 (19, 23, 21)

Kuzbas Kemerovo: Podlesnih 13, Demakov, Karpuhov, Kobzar 2, Sivoželez 7, Ljasov, Pakšin, Pasickij 5, Krečetov, Ščerbakov 11, Glivenko 9, Kerminen, Tavasijev.

ACH Volley: Flajs, Vučićević 10, Kumer, Purić 3, Pavlović, Satler, Dagostino, Đirlić 7, Okroglič 6, Vilimanović 2, Pokeršnik 13, Videčnik 6, Kök 1.

BERLIN RECYCLING VOLLEYS – FAKEL NOVI URENGOJ (RUS)
2:3 (21, 15, -20, -22, -10)

Vrstni red: Kuzbass Kemerovo 10, Novi Urengoj 8, Berlin 4, ACH Volley 2 točki.