Slovenski prvaki so navdušili, v petem nizu niso podlegli pritisku in so ugnali ruskega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski prvaki so navdušili, v petem nizu niso podlegli pritisku in so ugnali ruskega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Velik evropski podvig odbojkarjev ACH Volleyja

Kakšna odbojka v Tivoliju! Izkušnje ACH-ja z ruskimi ekipami do zdaj res niso bile dobre (izgubili so vseh deset tekem, praviloma s 3:0), tokrat pa je slovenski prvak prikazal vrhunsko predstavo in ugnal evropskega velikana, za katerega ni igral poškodovani Viktor Poletajev. Resda je ACH zapravil prednost 2:0, toda v odločilnem nizu je bil spet zbran (19:17) in je navdušil 2.500 gledalcev.

Blestel je 205 cm visoki Srb Božidar Vučičević s 36 točkami in 60-odstotno realizacijo v napadu.

Začelo se je po željah 2.500 gledalcev. ACH je krasil dober servis, odlično sta igrala zlasti Božidar Vučičević in Andrija Vilimanović. ACH Volley je povedel z 10:8, gostje so nato osvojili štiri točke zapored, toda slovenski prvaki so spet prevzeli pobudo (20:18) in z uspešno akcijo Jana Pokeršnika izkoristili prvo žogo za niz (25:23).

V drugem nizu je ACH Volley še stopnjeval ritem in z 69-odstotno uspešnostjo zaključeval akcije. S petimi zaporednimi točkami je povedel z 18:10, niz pa dobil kar na 16.

ACH Volley je prvič premagal kakšno rusko ekipo. Foto: www.alesfevzer.com
ACH Volley je prvič premagal kakšno rusko ekipo. Foto: www.alesfevzer.com

Odsotnost ruskega reprezentanta Viktorja Poletajeva se je ekipi iz daljnega Kumerova zelo poznala, v prvih dveh nizih ni bilo nikogar, ki bi ga lahko dostojno zamenjal. V izenačenem tretjem nizu so gostje ujeli svoj ritem in povedli z 18:22, sledilo pa je izenačenje na 23 in drama v finišu. Kuzbas je izkoristil četrto zaključno žogo.

V četrtem nizu si nobena ekipa ni priigrala več kot treh točk prednosti, spet se je končalo na razliko in spet je bil v odločilnih trenutkih malce bolj zbran debitant v Ligi prvakov.

V odločilnem nizu je bil ACH prvi, ki si je priboril dve točki prednosti (14:12) in dve zaključni žogi, toda za dobljen niz in veliko zmago je bilo treba še precej garati, tudi Kuzbas je imel žogo za zmago. Za ključno točko je bil zaslužen kdo drug kot Vučičević.

ACH bo naslednjo tekmo v Ligi prvakov igral v torek, 17. decembra, gostoval bo pri še eni ruski ekipi, Fakel Novem Urengoju.

Matija Pleško:
Matija Pleško: "Pred tekmo smo vedeli, da se da igrati proti tako močni ekipi." Foto: www.alesfevzer.com

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: "Jaz moram biti prvi, ki zaupa v to ekipo, in tudi sem. Imeli smo svoje možnosti, pred tekmo smo vedeli, da se da igrati proti tako močno sestavljeni ekipi. Na koncu so fantje dokazali, da se res da in da je mogoče tudi zmagati. To je bil bonus, ker tudi če izgubiš niz proti tako kakovostni ekipi na razliko, smo s tem obogatili našo ekipo. To so mladi fantje, ki se morajo kaliti. Morda smo res izgubili točko, lahko bi dobili vse tri, toda v vsakem primeru je bil lep večer, lepa kulisa."

Maric Videčnik: "Rusi so na vsaki tekmi favoriti. A pokazali smo jim že na EP, zdaj še v ligi prvakov in počasi bodo morali videti, da tudi v Sloveniji igramo dobro odbojko. Dobro treniramo in vedeli smo, da lahko slej ali prej zmagamo tudi v ligi prvakov. Po dobrem začetku pred polnimi tribunami je vse lažje in po prvem nizu smo vedeli, da lahko zmagamo. To je spodbuda, moramo pa ostati realni. Če pogledamo proračune ekip, imajo vsi veliko večje. Šli bomo niz za nizom in mogoče nas čaka še kakšna zmaga."

Jan Pokeršnik: "Težka tekma je za nami. Presrečni smo, da smo zmagali, pustili smo srce na igrišču. Škoda tretjega in četrtega niza, bili smo zelo blizu, smo pa slabše servirali in sprejemali. A takrat so se Rusi stabilizirali in nas oddaljili od mreže. Tu pa sta vseeno dve veliki točki, ki ju nihče ni pričakoval, mi igralci in strokovni štab pa smo v to verjeli. Mislim, da nas niso podcenjevali. Mogoče niso verjeli, da smo tako dobri, da jim lahko pariramo ..."

Zmaga kamniških odbojkarjev

Začelo se je tekmovanje v Pokalu Challenge. Calcit Volley je doma s 3:1 (18, 15, -25, 20) ugnal Sporting iz Lizbone. Povratna tekma bo 17. decembra.

LIGA PRVAKOV, skupina B, 2. krog:
ACH VOLLEY - KUZBAS KEMEROVO (RUS)
3:2 (23, 16, -25, -23, 17)

ACH Volley: Flajs, Vučićević 36, Kumer, Purić 5, Pavlović, Satler, Dagostino, Đirlić 2, Okroglič 8, Vilimanović 5, Pokeršnik 15, Videčnik 11.

Kuzbas Kemerevo: Podlesnih 21, Demakov 6, Karpuhov 20, Kobzar 3, Sivožlez, Ljasov, Pakšin 1, Pasickij 9, Krečetov, Ščerbakov 9, Glivenko 1, Kerminen, Tavasijev 3.

FAKEL NOVI URENGOJ (RUS) - BERLIN RECYCLING VOLLEYS
3:0 (22, 18, 17)
Vrstni red: Kuzbas Kemerevo 4, Novi Urengoj in Berlin R. V. po 3, ACH Volley 2 točki.