Mitja Gasparini je bil s 34 točkami najboljši igralec tekme, v zadnjem nizu pa tudi njemu ni šlo. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gasparini je bil s 34 točkami najboljši igralec tekme, v zadnjem nizu pa tudi njemu ni šlo. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Alekno
Vladimir Alekno je bil na začetku četrtega niza že zelo nervozen, potem pa se je razigral Stanley. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk
Alen Pajenk je prispeval 12 točk. Foto: MMC RTV SLO
Blejci izgubili po sijajni igri

Varovanci Glenna Hoaga so v pravi drami vodili že z 2:1 v nizih in odlično začeli tudi četrti niz, potem pa so se gostje prebudili in si pred povratno tekmo priigrali lepo prednost. Tekma je trajala kar dve uri in 24 minut.

V prvem nizu Blejci zapravili štiri zaključne žoge
Oba stratega Hoag in Vladimir Alekno sta tekmo začela s pričakovanima postavama, morda je bil manjše presenečenje pri gostih le libero Ermakov. Rusi so povedli s 4:7, vendar so po točki Alena Pajenka in dveh neizkoriščenih protinapadih gostov Blejci hitro ujeli priključek. Po dveh napakah domačih igralcev je bilo 10:13, toda pravočasni polminutni odmor slovenske klopi je Blejce spet vrnil v igro. Za preobrat in vodstvo gostiteljev je poskrbel z dvema zaporednima točkama Jasmin Čuturič. Pri izidu 24:22 so imeli Blejci kar dve zaključni žogi, a so jih zapravili. Tudi naslednjih dveh niso izkoristili. Po sporni odločitvi zelo slabega bolgarskega sodnika Iljana Georgijeva, ki je Rusom neupravičeno pripisal točko, so evropski prvaki dobili prvi niz s 30:28.

Ball podaril drugi niz
Na začetku drugega niza so Blejci igrali povsem brezglavo. Številne napake so slovenske prvake pripeljale do zaostanka petih točk že pri prvem tehničnem odmoru. Hitro so strnili vrste in izenačili na 12:12. Gostje, ki so sredi niza spet povedli za štiri točke, so še vedno imeli pobudo, stik z njimi pa je držal izjemno razpoloženi Gasparini, ki je samo v tem nizu dosegel kar 13 točk. Po izenačenju na 22:22 se je obetala dramatična končnica. Tudi v tej je z odločitvijo v korist Zenita posegel neodločeni sodnik Georgijev, ki je povsem podlegel slovesu ruske ekipe, a blejski odbojkarji so tokrat zmogli dovolj moči, da se uprejo tako njemu kot nasprotnikom. Moštvi sta se vseskozi izmenjavali v vodstvu, varovanci Glenna Hoaga so zapravili pet zaključnih žog, šesto pa so le vnovčili, prispeval pa jo je kar ameriški reprezentant Lloy Ball, ki je žogo poslal v mrežo (33:31).

ACH povsem prevladoval
Odbojkarji Zenita so v tretjem nizu močno popustili. Gostitelji so ob bučni podpori s tribun začeli mleti. Sprejem je bil brez napak, organizacija igre, ki jo je že v drugem nizu od Roka Satlerja prevzel Angel Perez, je bila tekoča in hitra, napad z razigranim Gasparinijem pa silovit, medtem ko je čvrsti blok zaprl vse poti na mreži. Igralci ACH-ja so si hitro priigrali prednost in dobili niz s 25:19.

Ko se razigra Stanley ...
V četrtem nizu so znova začeli odlično, povedli so s 6:4. V nadaljevanju se je prebudil Američan Clayton Stanley, ki je nanizal kar osem neubranljivih servisov za popoln preobrat in vodstvo petih točk. Blejci so povsem popustili in do konca niza osvojili le 13 točk.

Zalet ruskih odbojkarjev ni popustil niti v petem nizu (2:7). Gostitelji so še znižali na 7:8, več pa jim ni uspelo. Tekmo je zaključil izjemni Stanley z asom (10:15).

Osmina finala, prve tekme:
ACH VOLLEY - ZENIT KAZAN
2:3 (-28, 31, 19, -13, 10)

ACH Volley: Gasparini 34, Pajenk 12, Čuturič 11, Flajs 7, Eatherton 6, Cundy 3, Satler 3, Perez 1.

Zenit Kazan: Stanley 18, Bovduj 17, Čeremišin 15, Bogomolov 12, Kornejev 9, Abrosimov 8, Apalikov 6, Ball 4, Špilev 1.

Povratna tekma bo v sredo ob 18.00.

PALMA MALLORCA - TRENTINO VOLLEY (ITA)
0:3 (-17, -20, -18)

NOLIKO (BEL) - ISKRA ODINCOVO (RUS)
1:3 (-21, 20, -18, -23)

LUBE BANCA (ITA) -
FENERBAHČE (TUR)
3:0 (22, 23, 21)

DINAMO MOSKVA -
SKRA BELCHATOW (POL)
3:2 (21, -22, 23, -28, 13)

KNACK ROESELARE (BEL) - FRIEDRICHSHAFEN
1:3 (25, -20, -15, -21)

PIACENZA - CZESTOCHOWA (POL)
2:3 (-23, -23, 23, 17, -14)

VITORIA SC (POR) - IRAKLIS SOLUN (GRČ)
0:3 (-23, -23, -19)

C. R.

Blejci izgubili po sijajni igri