Kapetan Slovenije Tine Urnaut in soigralci so v petek presenetljivo premagali Srbe, nato pa sta sledila poraza s Finsko in Nizozemsko, ki sta odnesla sanje o visoki uvrstitvi. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Slovenije Tine Urnaut in soigralci so v petek presenetljivo premagali Srbe, nato pa sta sledila poraza s Finsko in Nizozemsko, ki sta odnesla sanje o visoki uvrstitvi. Foto: Aleš Fevžer
Jelte Maan
Za odbojko nizek, le 190 cm visoki Jelte Maan je Slovencem zadal usodne udarce. Foto: Reuters
Slovenija
Slovencem v četrtem nizu ni uspelo ubraniti prednosti petih točk. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe.
Selektorju Luki Slabetu je pogodba potekla. Ali mu jo bodo podaljšali, ni odvisno od njega. Bi si pa želel še eno priložnost: "V prvi vrsti bom bolj strog. Zahteval bom veliko več discipline, manj svojeglavosti na treningih. Sem mislil, da sem bil dovolj strikten, pa vidim, da še premalo. Še naprej pa bi delal na kemiji, na značajih. Želim, da se še bolj sprejmejo in da bodo dojeli, da so napake del odbojke in se jih da odpraviti." Foto: Ervin Čurlič
Odbojkarji z grenkim priokusom domov

Če bi namreč Finska na drugi tekmi skupine C premagala Srbijo z vsaj 3:1, bi se Slovenija kot tretjeuvrščena uvrstila v repasaž. A na slovensko žalost so Srbi Fince odpihnili s 3:0, kar pomeni, da Slovenci, ki so v petek presenetili evropske prvake Srbe, odhajajo domov.

Slovenija je tekmo proti Nizozemski začela obetavno in dobila prvi niz (25:19), nato pa popustila. Nizozemska je na krilih "le" 190 cm visokega sprejemalca Jelteja Maana prevzela pobudo in se veselila zmage za repasaž. Pri Slovencih so bili s po 11 točkami najučinkovitejši Mitja Gasparini, Tine Urnaut in Klemen Čebulj.

Prvi niz (25:19): Slovenija suvereno do vodstva
Slovenija odlično odpre tekmo in povede z 9:14, nato pa še z 11:18. Slovenci dobro igrajo tako v obrambi kot v napadu. Nizozemska, ki je boljša le pri sprejemu, se nato približa na 15:19, tako da slovenski selektor Luka Slabe vzame "time out". Po njem njegovi varovanci niz suvereno pripeljejo do konca (25:19). Odločilno točko prispevajo kar Nizozemci s servisom v mrežo. Pri Slovencih je s petimi točkami najučinkovitejši Alen Šket.

Drugi niz (19:25): "Le" 190 cm visoki Maan zrežiral preobrat
Slovenija znova povede (4:2), vendar Nizozemska s tremi (!) zaporednimi bloki za odbojko "komaj" 190 cm visokega sprejemalca Jelteja Maana preobrne izid in povede z 8:6, kar pomeni slovenski "time out". Tudi po njem Slovenci še ne najdejo pravega ritma. Pri 12:9 Slabe vzame še eno minuto odmora, ki pomaga, saj Slovenci izenačijo na 14:14. Nadaljevanje spet pripade Nizozemski, ki uide na 19:16, nato pa še na 22:18. Malo pozneje z uspešnim blokom dosežejo odločilno točko za 25:19.

Tretji niz (22:25): Slovenci po 15:15 popustili
Niz je bil z izjemo začetnega nizozemskega vodstva (4:2) izenačen. Moštvi sta si "dihali" za ovratnik. Po 15:15 Nizozemska s servisom Maana uide na +2, tako da Slabe vzame minuto odmora. Ne pomaga, saj Nizozemci dosežejo še dve točki - splet je vpleten Maan - za 19:15. Nov "time out" Slabeta. Po njem Slovenci z uspešnim napadom Čebulja pridejo na -1 (22:21), nato pa zapravijo priložnost za izenačenje, saj Gasparini pošlje žogo v avt. V naslednjem napadu zadene za 23:22, a nato Čebulj servira v avt (24:22). Ko žogo v avt pošlje še Ropret, je niz izgubljen.

Četrti niz (23:25): Slovenija zapravila +5
Slovenci odločno začnejo četrti niz in se odlepijo na 5:2. Odlična igra pri mreži prinese slovensko vodstvo z 12:7. A Nizozemci se ne predajajo, z delnim izidom 5:2 se približajo le na -2, tako da selektor Slabe vzame minuto odmora. Nizozemska še naprej diha za ovratnik, saj nekajkrat zniža le na točko zaostanka (15:16, 18:19), nato pa izenači na 20:20. Nizozemci v nadaljevanju unovčijo psihološko prednost in niz dobijo s 25:23.

Slabe: Padli smo pod pritiskom. Vzroka ne poznam.
"Padli smo pod pritiskom, tako kot na velikih tekmovanjih že nekajkrat doslej. Razloga ne poznam, težave se samo ponavljajo. Naši liderji bi danes morali pokazati več, ampak tako je, kot je. Tak je šport. Sem izredno razočaran, ni mi uspelo tisto, kar sem si želel, saj se vse meri v rezultatu. Mi smo danes Nizozemce po prvem nizu vračali sami. V ključnih trenutkih je bila panika, ko nekdo, ki ni podajalec, mora podajati, se zapletamo, ko je treba samo servirati v polje, naredimo tri, štiri serije napak, ko bi morali stopiti na zavoro, tega ne storimo," je po tekmi dejal selektor Luka Slabe.

Slabe prevzel odgovornost
Nato pa samokritično nadaljeval: "Nosim odgovornost za to, kar se je zgodilo. Lahko bi našel veliko izgovorov za ta neuspeh, od neigranja težkih tekem v evropski oziroma svetovni ligi do tega, da sem imel kar nekaj debitantov in da sem tudi sam novinec. Dejstvo pa je, da nisem izpolnil pričakovanj. Seveda sem zato zelo razočaran, a tak je pač šport. Pokazali sta se tudi moje pomanjkanje izkušenj in preveliko zaupanje v nekatere igralce."

Skupina C:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA
3:1 (-19, 19, 22, 23)

Nizozemska: Abdel-Aziz 2, Freriks 2, Ter Horst 4, Maan 14, Jorna, Rauwerdink 5, Kooistra 9, Van Garderen, Klapwijk 2, Koelewijn 10, Oberbeeke 20, Bontje.

Slovenija: Flajs, Pajenk 9, Šket 8, Gasparini 11, Kamnik 7, Plot, Vinčić, Urnaut 11, Pokeršnik, Vidič, Ropret 4, Čebulj 11.

SRBIJA - FINSKA
3:0 (20, 23, 15)

Lestvica:                          
FINSKA               3  2 1  6:2  6
SRBIJA               3  2 1  7:5  5
NIZOZEMSKA           3  1 2  6:7  4
SLOVENIJA            3  1 2  5:7  3

Iz skupine neposredno v četrtfinale napreduje zmagovalec skupine. Druga in tretja reprezentanca gresta v repasaž.

ODENSE, skupina A

BELORUSIJA - DANSKA 2:3
ITALIJA - BELGIJA 2:3

Vrstni red: Belgija 8, Italija 7, DanSka 2, Belorusija 1 točka.

GDANSK/SOPOT, skupina B

TURČIJA - FRANCIJA 1:3
SLOVAŠKA - POLJSKA 1:3

Vrstni red: Francija 9, Poljska 6, Slovaška 2, Turčija 1 točka.

GDYNIA, skupina D

BOLGARIJA - RUSIJA 1:3
NEMČIJA - ČEŠKA 3:0

Vrstni red: Nemčija 8, Rusija 6, Bolgarija 4, Češka brez točke.

IZLOČILNI BOJI, repasaž za 1/4-finale

Torek ob 17.00:
ITALIJA - NIZOZEMSKA (1)
SRBIJA - DANSKA (2)

Ob 20.00:
POLJSKA - BOLGARIJA (3)
RUSIJA - SLOVAŠKA (4)

ČETRTFINALE
Sreda, 17.00/20.00:
FINSKA - ZMAGOVALEC 1
BELGIJA - ZMAGOVALEC 2
NEMČIJA - ZMAGOVALEC 3
FRANCIJA - ZMAGOVALEC 4

Polfinale bo v soboto, finale in tekma za tretje mesto pa v nedeljo.

Odbojkarji z grenkim priokusom domov