Slovenke so bile na pragu velikega uspeha – uvrstitve v zlato evropsko ligo, za uresničeni cilj bi potrebovale dva osvojena niza –, a so njihove sanje razblinile Romunke, ki so zanesljivo zmagale in se uvrstile v zlato evropsko ligo.

Slovenke so v tem tekmovanju osvojile končno drugo mesto, tudi v prihodnji sezoni bodo igrale v srebrni ligi.

Slovenkam ni uspelo. Foto: CEV
Slovenkam ni uspelo. Foto: CEV

Drugo finalno tekmo srebrne evropske lige proti Romuniji so Slovenke začele v zasedbi Eva Mori, Darja Eržen, Tina Grudina, Saša Planinšec, Lana Ščuka, Ana Marija Vovk in Leja Janežič.

V Romuniji je o zmagovalkah srebrne evropske lige odločal t. i. zlati niz, dobile so ga gostiteljice s 15:12. Foto: Twitter OZS
V Romuniji je o zmagovalkah srebrne evropske lige odločal t. i. zlati niz, dobile so ga gostiteljice s 15:12. Foto: Twitter OZS

Uvodno točko so osvojile Romunke, a so Slovenke prek Erženove rezultat takoj izenačile. Z dvema dobrima začetnima udarcema se je izkazala tudi Vovkova, ki je poskrbela za izenačenje na 4:4. Slovenke so nadaljevale borbeno predstavo in povedle z 11:7, zato je romunski selektor Luciano Pedulla zahteval premor. Saši Planinšec je z napadom po sredini še uspelo ohraniti prednost (12:9), nato pa so sledile tri zaporedne točke Romunk, ki so pri rezultatu 15:14 tudi prešle v ospredje. Selektor Slovenije, Alessandro Chiappini, je v igro namesto Vovkove poslal Anito Sobočan in nato pa pri rezultatu 17:16 zahteval še pol minute odmora, a domače odbojkarice se niso pustile zmesti in so povedle že z 22:20. Chiappini je namesto Ščuke ponudil priložnost še Pii Blažič in poskušal z novim premorom, vendar so prvi niz osvojile gostiteljice, s 25:22.

Zelo sem žalosten. Najprej bi rad čestital Romuniji, saj so nasprotnice igrale zelo dobro. Po drugi strani v tekmo nismo vstopili tako, kot bi bilo treba, in zato sem žalosten. Nasprotnik je bil na naši ravni in lahko bi izpolnili ta velik cilj. Zdaj smo vsi žalostni, ne toliko zaradi barve medalje, saj je to vseeno medalja, bolj zato, ker v prihodnji sezoni ne bomo igrali v zlati ligi. Dolgo smo delali, a zaključili brez srečnega konca. Ni prvič, da na odločilni tekmi oz. v finalu nismo prikazali najboljše igre, moramo pa vseeno biti ponosni, da smo igrali v finalu. A to, kar se je zgodilo danes, se je tudi že v finalu svetovnega prvenstva. In zato ta ekipa potrebuje več takšnih tekem, več takšnih izkušenj. A za to si bomo prizadevali v prihodnje. Škoda za zamujeno priložnost, a to je del našega življenja. Treba se je tudi naučiti, kako vstati in iti naprej.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije

Romunke zanesljive v drugem nizu
Romunke so tudi drugi niz začele zelo odločno in povedle kar s 4:0, zato je Chiappini zahteval prvi odmor. Zatem sta točki dosegli Saša Planinšec in Ščuka, a Romunke so svojo prednost povečale na pet točk. Slovenke kljub požrtvovalni igri niso mogle ujeti priključka in so ves čas zaostajale za pet točk. Pri rezultatu 16:11 v korist domačink je Chiappini znova poklical dekleta na posvet, a tudi to ni spremenilo poteka niza. Na igrišče je stopila še Eva Zatkovič, Romunija pa je suvereno slavila s 25:14.

Romunke brez težav ohranjale prednost
Tudi začetek tretjega niza je bil povsem romunski. Po nizu štirih zaporednih točk je pol minute odmora zahteval slovenski selektor, da bi zaustavil nalet Romunk. Te pa se niso pustile preveč zmesti in so ves čas ohranjale prednost nekaj točk. Slovenske odbojkarice so vendarle strnile svoje vrste in se po začetnih udarcih Zatkovičeve in bloku Grudine približale na le točko zaostanka (12:11). Romunke so zatem prestavile v eno prestavo višje in njihova prednost je ob zaključku niza narasla kar na osem točk, na koncu so zmagale s 25:17.

Odločal je zlati niz
V Aleksandriji je o zmagovalkah srebrne evropske lige odločal t. i. zlati niz, v katerem so prvo točko osvojile Romunke. Po zelo dolgi izmenjavi žoge so se izenačenja na 1:1 veselile Slovenke. Gostiteljice so nato povedle s 3:2, Slovenke pa so prešle v vodstvo pri rezultatu 5:4. Na menjavo igralnih polj je ekipi z uspešnim napadom poslala Erženova. Planinščeva je temu dodala še as in naše odbojkarice so prvič povedle za štiri točke. Sledili sta dve točki Romunk, ki so se v nadaljevanju približale na le točko zaostanka (9:10). Gostiteljice so nadaljevale s takim tempom in celo povedle z 11:10. Za novo izenačenje je z blokom poskrbela Grudina, a so sledili dve slovenski napaki in vodstvo domačih s 13:11. Po še eni napaki Slovenk so si Romunke priigrale tri zaključne žoge in po zgrešenem začetnem udarcu slavile s 15:12.

EVROPSKA SREBRNA LIGA
FINALE

Povratna tekma:
ROMUNIJA - Slovenija
3:0 (22, 14, 17)
Zlati niz: 15:12.

Romunija: Buterez, Balintoni 3, Rus, Albu, Iancu 13, Budai-Ungureanu 21, Trica 5, Tucmeanu, Miclaus, Pirv 13, Roman, Ciucu, Ciocian, Alupei 12, Selektor: Luciano Pedulla.

Slovenija: Mori 2, Grudina 7, Vovk 6, Janežič, Blažič 3, Zdovc Sporer, Mikl, Zatkovič 1, Pintar, Ščuka 10, Sobočan, Pogačar, Eržen 10, Planinšec 5. Selektor: Alessandro Chiappini.


Prva tekma:
SLOVENIJA - ROMUNIJA
3:1 (19, -22, 21, 22)