Zanimivo razpravo v enem izmed ljubljanskih hotelov, ki je trajala več kot dve uri, je povezoval novinar Radia Slovenija Boštjan Reberšak (v sredini). Levo odbojkar Rok Satler, desno predstavnica ACH-ja Ivanka Mihelčič. Foto: SportForum Slovenija
Zanimivo razpravo v enem izmed ljubljanskih hotelov, ki je trajala več kot dve uri, je povezoval novinar Radia Slovenija Boštjan Reberšak (v sredini). Levo odbojkar Rok Satler, desno predstavnica ACH-ja Ivanka Mihelčič. Foto: SportForum Slovenija
Mihelčič: "Profesionalni igralci morajo imeti profesionalno podporo"
Gačič: "Organizacija je tisto, kar nas loči od evropskega vrha"
Dolinšek: "Naredili smo ogromen korak naprej"
Zadražnik: "Ne pogovarjamo se z otroki, ampak z odraslimi ljudmi"
Satler: "Igralci ne razmišljamo o dnevnicah"
Jezeršek Turnes: "Marketinško znanje v klubih je podhranjeno"
Artnik Knibbe: "Če lahko pride Damjan Murko povsod …"
Koželj: "Operirali smo z najmanjšim proračunom zveze v zadnjih letih"

Blejski odbojkarji so se prejšnjo sredo uvrstili na zaključni turnir Lige prvakov v Lodžu in dosegli največji uspeh slovenske odbojke do zdaj. Temu zgledu bo poskušala slediti tudi reprezentanca, ki je lani septembra resda igrala na evropskem prvenstvu v Turčiji, a v tretjem nastopu med evropsko elito ni izpolnila cilja. Želela si je uvrstitve v drugi del, toda nato po treh porazih hitro odpotovala domov.
Višja pričakovanja igralcev in javnosti
"Hoteli ali ne, ACH vam postavlja standard. Zveza ne more mimo tega, da mi osem mesecev nekaj počnemo. Na eni strani so pričakovanja igralcev, ki tudi ob prihodu v reprezentanco pričakujejo nekaj več, na drugi strani pa so pričakovanja javnosti. Zdaj je javnost zagreta za odbojko, zato je treba obdržati pravo napetost - tako tekmovalno kot napetost javnosti. Brez javnosti ni nič. Prijateljske tekme reprezentance ne morejo biti zaprte za javnost, kot se je zgodilo lani. To je nedopustno," se je ob nekatere poteze odbojkarske zveze na okrogli mizi obregnila Ivanka Mihelčič, predstavnica blejskega kluba in njegovega pokrovitelja, družbe ACH. Zanimiv je podatek, da reprezentanca pred lanskim evropskim prvenstvom kar eno leto ni odigrala tekme pred domačimi gledalci.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate nekaj najzanimivejših razmišljanj udeležencev okrogle mize. Poleg Mihelčičeve, Gačiča, Dolinška, Zadražnika in Satlerja so na njej sodelovali še:
- Jadranka Jezeršek Turnes, svetovalka na področju tržnih komunikacij,
- Tjaši Artnik Knibbe, nekdanja uspešna odbojkarica, ki zdaj deluje v trženju,
- Mitja Koželj, direktor OK Nova KBM Branik ter vodja moške in ženske reprezentance.

Svetle točke tudi v reprezentanci
Igor Dolinšek, generalni sekretar OZS-ja, je bil mnenja, da čiste analogije med ACH-jem in reprezentanco ni mogoče povleči. "Lanska sezona gotovo ni bilo idealna. Naredili smo marsikatero napako, a v primerjavi s prejšnjimi leti vendarle ogromen korak naprej. Reprezentančno sezono smo izpeljali z določeno vsoto denarja, ki smo ga imeli na voljo, in prek katere nismo preveč šli. Moški reprezentanci smo zagotovili tako število dni priprav, kot je bila želja strokovnega štaba. Drugače smo se organizirali in je delovalo. Zdaj bomo šli po tej poti naprej," je dejal Dolinšek in v vsej zgodbi našel nekaj svetlih točk.

Dodal je, da zvezi ne grozi stečaj in da ni ogroženo njeno delovanje. Zaveda pa se, da bo vsak dolg, ki je nastal, treba prej ali slej tudi plačati: "Težimo, da to storimo zdaj, da se lahko nato posvetimo nadaljnjemu delu maksimalno in prosti vseh bremen."

Zadražnik pesimist
S tem je poskušal odgovoriti Marku Zadražniku, predsedniku strokovnega sveta OZS-ja in profesorju odbojke na fakulteti za šport, ki ga je izzval z vprašanjem, kakšen načrt obstaja za sanacijo dolga in v kolikšnem času naj bi zveza znova prišla do normalnega poslovanja. "Ne strinjam se z nekaterimi, da med ACH-jem in zvezo ni povezave. Je povezava - oba imata približno milijon evrov proračuna. Zveza bi morala vedeti, da za porabo tega denarja potrebuješ neki načrt. Če bi obstajala neka trda roka in bi se bilo treba v nacionalnih panožnih zvezah v današnjih časih obnašati tako kot v podjetjih, potem bi že imeli sanacijo ali pa bi nas dali na odlagališče," je razmišljal Zadražnik.

"Dokler bodo uspehi reprezentanc, potem bo država prispevala določen delež. Ko se bo začel zmanjševati proračun reprezentanc, ker bo treba varčevati, se bodo nujno slabšali tudi rezultati. Posledično bo vedno manj zagotovljenega denarja, od katerega OZS v glavnem živi. Nekoč bomo verjetno prišli do stanja, ko ne bo ne denarja ne rezultatov, bo pa ogromen dolg," ni bil nič kaj optimističen Zadražnik.

Dobra organizacija je poceni
Moška reprezentanca je pred dnevi dobila novega selektorja, Črnogorca Veselina Vukovića, vendar Radovan Gačič, nazadnje pomočnik selektorja Gregorja Hribarja ter nekdanji trener in pomočnik trenerja pri ACH Volleyju, meni, da je za napredek izbrane vrste ključna stvar organizacija.
"Ves čas se pojavljajo iste težave, ki pa niso povezane z igralci. Organizacija je tista največja pomanjkljivost, ki nas loči od evropskega vrha. Največji dokaz za to je ACH. Uspeli so doseči to, da je klub postal del podjetja. Eden od drugega smo se naučili pristopov k organizaciji in delu. Med reprezentanco in vodstvom zveze te navezanosti ni. Moral se bo zgoditi napredek, drugače lahko pripeljemo kogar koli za selektorja, a se stvar ne bo premaknila. Trdim, da je denarja dovolj za izpeljavo reprezentančnih programov. Stvari se dajo izpeljati, saj je dobra organizacija poceni. Slaba organizacija pa je draga stvar. OZS ima v ACH-ju primer, kako se napravi stvar. Temu bi bilo treba slediti. Zvezi ni treba odkrivati tople vode ali orati ledine," je razložil Gačič.

Jasno morajo biti določeni tudi dolgoročni cilji
Pritrdil mu je tudi odbojkarski reprezentant in še lani igralec ACH-ja Rok Satler: "Upam, da bomo v reprezentančnem smislu naredili korak naprej, kar se tiče organizacije in pokroviteljev. Če ga ne bomo, se bojim, da bomo še ena generacija, ki ni izkoristila svojih potencialov. Narediti bomo morali dve ali tri stopničke navzgor, da bodo igralci ne samo pri ACH-ju, ampak tudi v reprezentanci naredili kaj več."

Odlični podajalec je poudaril, da se Slovenija ne sme zadovoljiti samo z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, temveč poskušati tudi s prebojem na olimpijske igre leta 2012 in na svetovno prvenstvo leta 2014: "Potrebujemo veliko število priprav in dobro organizirane priprave. Škoda, da nismo bili letos prijavljeni v Evropsko ligo, ker bi bila reprezentanca enostavno več časa skupaj in bi dihala skupaj. Upajmo, da bo klima malo boljša, kot je bila. Igralci ne razmišljamo o dnevnicah, ampak le o tem, da je vse skupaj dobro organizirano, da je dobra klima in da se dela po nekem programu, kjer so kratkoročni in dolgoročni cilji točno določeni."

Satler je dodal, da se je do zdaj "šlo na akcijo na juriš, brez nekega strateškega načrta" in da bo treba narediti dolgoročne načrte, če želijo doseči še boljše rezultate. Konec maja jih čaka prvi od dveh kvalifikacijskih turnirjev za evropsko prvenstvo leta 2011, ki bo v Avstriji in na Češkem.

Mihelčič: "Profesionalni igralci morajo imeti profesionalno podporo"
Gačič: "Organizacija je tisto, kar nas loči od evropskega vrha"
Dolinšek: "Naredili smo ogromen korak naprej"
Zadražnik: "Ne pogovarjamo se z otroki, ampak z odraslimi ljudmi"
Satler: "Igralci ne razmišljamo o dnevnicah"
Jezeršek Turnes: "Marketinško znanje v klubih je podhranjeno"
Artnik Knibbe: "Če lahko pride Damjan Murko povsod …"
Koželj: "Operirali smo z najmanjšim proračunom zveze v zadnjih letih"