Varovanci Alberta Giulianija so se v petek zbrali na pripravah za olimpijske kvalifikacije, ki bodo potekale med 5. in 10. januarjem v Berlinu. Danes so opravili prvi trening, na druženju z novinarji pa so razkrili svoje načrte. Foto: Aleš Oblak
Varovanci Alberta Giulianija so se v petek zbrali na pripravah za olimpijske kvalifikacije, ki bodo potekale med 5. in 10. januarjem v Berlinu. Danes so opravili prvi trening, na druženju z novinarji pa so razkrili svoje načrte. Foto: Aleš Oblak

"Vemo, kje so naše glave in kaj želimo. To je zadnja priložnost naše generacije, da si izpolnimo zadnjo neizpolnjeno željo, to je nastop na olimpijskih igrah. Zavedamo se, da nas čaka težko delo. Na kvalifikacijah bo nastopilo osem enakovrednih reprezentanc, to bo nekakšno miniprvenstvo, prav vsaka reprezentanca pa bo imela le en cilj, uvrstitev v Tokio. Smo zdravi in dobro telesno pripravljeni, naša naloga na teh kratkih pripravah bo, da si povrnemo občutke, ki smo jih imeli na prvenstvu, nato pa iti tekmo za tekmo," je v Stožicah dejal Dejan Vinčić.

Nas imajo še naprej za avtsajderje, to se po evropskem prvenstvu ni prav nič spremenilo. Spet so nas imeli za nekakšno presenečenje, kar pa mi že dolgo nismo več. Vedno se bomo morali dokazovati, a nič hudega, sam to sprejemam brez nezadovoljstva.

Jan Kozamernik

"Vzdušje je zelo pozitivno. Veseli smo, da smo spet skupaj, čeprav ni minilo veliko časa od našega zadnjega snidenja," je z novim delovnim druženjem zadovoljen kapetan Tine Urnaut, ki o samih kvalifikacijah še ne razmišlja. "Najprej se moramo pripraviti, o tekmecih ne razmišljamo, to bomo počeli, ko bo čas za to. Vsekakor pa lahko rečem, da je kakršna koli napoved nehvaležna. Pomerili se bomo s kakovostnimi tekmeci, težko bo, a mi verjamemo vase."

Reprezentanti po evropskem prvenstvu, na katerem so še drugič osvojili srebrno kolajno, niso imeli tako rekoč nobenega počitka. Takoj so odšli v svoje klube, kjer so najprej začeli telesno pripravo. Vsi zatrjujejo, da so se spočili in dobro pripravili, brez tega uspeh ne bi bil mogoč.

"Mislim, da so te kvalifikacije podaljšek naše zgodbe z evropskega prvenstva. Veliko se v tem času ni moglo spremeniti. Zdaj moramo na treningu priti skupaj, se spet uigrati, mislim, da nam bo do začetka kvalifikacij prav lepo. Mislim, da forma niti ne bo tista, ki bo imela v Berlinu glavno vlogo. Pomembnejša bo glava, kako bomo z njo pri stvari. Časa za kakšne izume nimamo, tako pa je pri vseh reprezentancah. Za nas menim, da imamo dobro fizično in psihološko osnovo za te kvalifikacije," razmišlja bloker Jan Kozamernik.

"V zelo kratkem času bo treba odigrati pet tekem, premagati tri vrhunske reprezentance, saj vemo, da tokrat drugo mesto ne prinaša ničesar. Verjamemo, da smo to sposobni. Če bomo pravi, če bomo ponovili igre z evropskega prvenstva, smo lahko pozitivno nastrojeni," je kot vsi drugi optimist Gregor Ropret.

Slovenski odbojkarji bodo v Berlinu igrali v skupini A, kjer bodo še domačin Nemčija, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, Češka in prvi tekmec Belgija. Prvi dve ekipi bosta odšli v polfinale, kjer jo bosta čakali najboljši ekipi skupine B, v kateri so evropski prvaki Srbi, za Slovenijo vedno neugodna Francija, Nizozemska in Bolgarija. Na olimpijske igre se bo uvrstil le zmagovalec finala.

Odbojkarji po olimpijsko vozovnico

KVALIFIKACIJE ZA OI 2020 - BERLIN

SKUPINA A

5. januar ob 16.30:
SLOVENIJA - BELGIJA
Ob 19.30:
ČEŠKA - NEMČIJA

6. januar ob 20.10:
BELGIJA - NEMČIJA

7. januar ob 17.00:
BELGIJA - ČEŠKA
Ob 20.10:
NEMČIJA - SLOVENIJA

8. januar ob 17.30:
SLOVENIJA - ČEŠKA


SKUPINA B

5. januar ob 13.30:
FRANCIJA - SRBIJA

6. januar ob 14.00:
NIZOZEMSKA - SRBIJA
Ob 17.00:
BOLGARIJA - FRANCIJA

7. januar ob 14.00:
BOLGARIJA - NIZOZEMSKA

8. januar ob 14.30:
SRBIJA - BOLGARIJA
Ob 20.45:
FRANCIJA - NIZOZEMSKA

V polfinale gresta dve ekipi. Na OI se uvrsti zmagovalec turnirja.