Jang Vei bo glavni up Kitajcev. Foto: EPA
Jang Vei bo glavni up Kitajcev. Foto: EPA
Nastia Liukin
Nastia Liukin je s svojo eleganco že velikokrat očarala sodnike. Foto: Reuters
Oksana Čusovitina
Oksana Čusovitina je še vedno izjmena na preskoku. Foto: EPA

Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je moška ekipa osvojila zlato medaljo, vsi domači telovadci pa so zelo motivirani in na treningih so dokazali, da jih bo zelo težko odvzeti olimpijsko zlato. Njihov glavni adut je vsekakor svetovni prvak v mnogoboju Jang Vei. "Kitajci ne delajo skoraj nobenih napak na treningu, mi bomo morali telovaditi brezhibno, če se jim bomo hoteli postavbiti po robu. Pričakujem napeto tekmo," je povedal Japonec Kohei Učimura.

Tomita in Hambüchen čakata na spodrsljaj Veija
"Gostitelji so ekipa, ki jo je treba premagati. Na domačih tleh bodo pod velikim pritiskom, za dvekratne svetovne prvake šteje le zmaga," je razmišljal Američan Morgan Hamm, dvojček Paula Hamma, ki je po poškodbi končal kariero in ne bo branil zlata v mnogobopju iz Aten. Jang ima že sedem zlatih medalj s SP-jev, leta 2000 pa je bil v Sydneyju član zlate kitajske ekipe. Za nastop v Pekingu je sestavil neverjetno težke vaje, tudi v primeru napake bi še vedno lahko osvojil zlato, saj so njegove izhodiščne ocene izjemno visoke. Lani je bil zlat na SP-ju po podacu z droga, take sreče pa ni imel v Atenah, kjer je celo vodil pred zadnjim orodjem. Na njegov spodrsljaj bosta čakala Japonec Hirojuki Tomita in Nemec Fabian Hambüchen.

Olimpijski prvaki iz Aten:

Moški:
- Mnogoboj: Paul Hamm (ZDA)
- Parter: Kyle Shewfelt (Kan)
- Konj z ročaji: Haibin Teng (Kit)
- Krogi: Dimostenis Tambakos (Grč)
- Preskok: Gervasio Deferr (Špa)
- Bradlja: Valerij Gončarov (Ukr) - Drog: Igor Cassina (Ita)
- Ekipno: Japonska (Kašima, Mikutori, Nakano, Tomita, Cukahara, Joneda)

Ženske:
- Mnogoboj: Carly Patterson (ZDA)
- Preskok: Monica Rosu (Rom)
- Dvovišinska bradlja: Emilie Lepennec (Fra)
- Gred: Catalina Ponor (Rom)
- Parter: Catalina Ponor (Rom) - Mnogoboj: Romunija (Ban, Eremia, Ponor, Rosu, Sofronie, Stroescu)
Američanke v vlogi favoritinj
V ženski konkurenci bo zanimiv obračun med Kitajkami in Američankami, Romunke in Rusinje naj ne bi bile konkurenčne. Američanke stavijo na svetovno prvakinjo v mnogoboju Shawn Johnson in na elegantno Nastio Liukin. Kitajci so imeli burne priprave, saj naj bi bile njihove tri telovadke Jang Jilin, He Kečin in Jiang Jujuanare premlade. Pravilo določa, da morajo telovadke v olimpijskem letu dopolniti 16 let.

Posebna atrakcija bo tudi veteranka Oksana Čusovitina. 33-letna Nemka je aprila postala evropska prvakinja na preskoku, kjer ima velike apetite tudi v pekingu. V devetih dneh tekmovanj bodo podelili 14 kompletov medalj.

Petkovšek prvič že v soboto
V soboto prvi nastop čaka tudi slovenskega telovadca Mitjo Petkovška, ki pa je na novinarski konferenci pred kvalifikacijami na bradlji potarnal zaradi težav na uradnem treningu.

A. G.