Gašperju Vinčecu se napad ni izšel. Foto: Reuters
Gašperju Vinčecu se napad ni izšel. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar
V razredu laser se napoveduje prava drama, saj je prvih deset jadralcev povsem blizu. Foto: RTV SLO
Vinčecu ni uspelo, Žbogar še v igri
Gašperju Vinčecu se napad ni izšel

Po večkratnih preložitvah zaradi slabega vremena je organizatorjem le uspelo pod streho spraviti zadnji plov v razredu finn. V "orkanskih" razmerah se Vinčec ni znašel najbolje. Po prvi stranici je bil šesti, po drugi pa padel na zadnje, 10. mesto in upi o olimpijski medalji so se razblinili.

Vinčeceva misija nemogoče
Medalje Vinčeca pred zadnjo regato tudi ni bilo realno pričakovati. 27-letni Primorec bi moral za štiri mesta prehiteti Šveda Daniela Birgmarka, ob tem pa bi moral biti še pred Francozom in Kanadčanom. Vsi trije so bili že od štarta pred našim jadralcem. Zlato je prepričljivo, že tretjič zapored, osvojil Britanec Ben Ainslie. Drugi je bil Američan Zach Railey, v boju za bron pa je Francoz Guillame Florent ugnal Bigmarka. Oba sta imela na koncu enako število točk, vendar je odločala boljša uvrstitev v finalni regati.

Vrstni red v razredu finn:
1. Ainslie VB 23 točk
2. Railey ZDA 45
3. Florent Fra 58
4. Birgmark Šve 58
7. Vinčec Slo 72

"Verjetno sem se "podelal v hlače"
"Verjetno je res, da sem se "podelal" v hlače. Moram reči, da sem presenečen nad slabim jadranjem. Slaba forma se vleče že nekaj časa, kar bo treba spremeniti. Bog mi je dal možnost, a je nisem izkoristil. Za druge bom moral delati še veliko časa. Oproščam se vsem mojim navijačem. Vsak dan sem se trudil in dajal vse od sebe," je bil kritičen Koprčan.

"Vasko" skupno že drugi
Vasilij Žbogar
, branilec brona iz Aten, je bil v današnji edini izpeljani, šesti, regati razreda laser 11. in skupno napredoval še za eno mesto. Zaseda drugo mesto. Finale v tem razredu bo v torek, v ponedeljek jadralce čakata še dve regati.

Psihološki vidik bo zelo pomemben
Žbogar je dobro začel, bil na šestem mestu, nato pa ga je ujel veter: "Dobro sem štartal, dobro odvozil. Potem sem se po lastni napaki zvrnil. Prišel je močen veter in nisem bil pozoren. Hitro sem se pobral in poskušal nadoknaditi, kar se je dalo. Škoda, saj sem imel priložnost za povečanje razlike do ostalih jadralcev. Na morju je bilo zelo težko, vsi smo se namučili. V zadnjih dveh regatah bo psihološki vidik zelo pomemben," napoveduje Žbogar.

Vrstni red v razredu laser:
1. Goodison VB 34 točk
2. Žbogar Slo 37
3. Alsogaray Arg 38
4. Bernaz Fra 38
5. Mygren Šve 38
6. Lima Por 39
7. Romero Ita 39
8. Ruth Nor 42


R. K.

Vinčecu ni uspelo, Žbogar še v igri
Gašperju Vinčecu se napad ni izšel