Šved Daniel Birgmark se je nekaj trenutkov že veselil brona, nanj pa bo moral počakati vsaj še en dan. Foto: EPA
Šved Daniel Birgmark se je nekaj trenutkov že veselil brona, nanj pa bo moral počakati vsaj še en dan. Foto: EPA
Gašper Vinčec
Gašper Vinčec po seriji preobratov še vedno ostaja v boju za medaljo. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar je po nekoliko slabšem začetku v prvih regatah zdaj v samem vrhu. Foto: MMC RTV SLO
Vinčec še v igri, Žbogar vse višje

Organizatorji so zaradi brezveterja zadnjo regato prekinili in jo pozneje tudi odpovedali. Ko smo že mislili, da so medalje s tem podeljene, Gašper Vinčec pa bi ostal prikovan na šestem mestu, je slovenski tabor navdušila novica, da bodo zadnjo regato v nasprotju s pravili, ki so jih sprejeli pred začetkom olimpijskih tekmovanj, vendarle skušali spraviti pod streho v nedeljo. Če vreme ne bo dopuščalo izvedbe regate, bodo organizatorji regato prestavljali najpozneje do 23. avgusta.

Napet in dolg dan čakanja
Slovenski up za medaljo je bil pred zadnjo regato na šestem mestu, a z dobrimi obeti za bronasto medaljo, saj bi moral za ta uspeh prehiteti neposrednega tekmeca Šveda Daniela Birgmarka za štiri mesta, pri tem pa paziti, da ga ne prehitita Francoz Guillaue Florent in Kanadčan Christopher Cook.

Po 90-minutni zamudi in dveh prekinitvah štartne procedure se je finalna regata le začela. Vinčec je bil po 2. obratu na petem mestu, Šved pa na sedmem, kar je pomenilo, da je bil Vinčec na virtualnem četrtem mestu in v boju za odličje. Organizatorji pa so zaradi izjemno šibkega vetra regato prekinili in razveljavili.

Razred finn, po 8. regati:
1. Ben Ainslie (VB) 21 točk
2. Zach Railey (ZDA) 33
3. Daniel Birgmark (ŠVE) 44
4. Guillaume Florent (FRA) 50
5. Christopher Cook (KAN) 51
6. Gašper Vinčec (SLO) 52
7. Ivan Kljaković (HRV) 58
8. Jonas Hoegh (DAN) 66
9. Rafal Szukiel (POL) 72
10. Rafa Trujillo (ŠPA) 74

Vinčec: "Šved naj se prevrne"
"Možnosti za medaljo imam v primeru, da se Šved zvrne," je v svojem šaljivem slogu povedal Vinčec in spet poudaril: "Meni ni važno, ali sem četrti ali osmi, izgubiti nimam ničesar, zato bom zadnjo regato skušal izpeljati čim bolje."

Žbogar prijadral v prvo trojico
Odlično je nastopil Vasilij Žbogar (laser), ki je 5. regato končal na drugem mestu. V skupnem seštevku se je prebil kar na tretje mesto. Za vodilnim Italijanom Diegom Romerom zaostaja vsega dve točki. Preostali predvideni regati za soboto zaradi šibkega vetra niso izpeljali.

Laser, po 5. regati:
1. Diego Romero (ITA) 24 točk
2. Rasmus Myrgren (ŠVE) 25
3. Vasilij Žbogar (SLO) 26
4. Paul Goodison (VB) 27
5. Jean Baptiste Bernaz (FRA) 28
6. Igor Lisovenko (RUS) 30

Posadki 470 ostali brez finala
Karlo Hmeljak
in Mitja Nevečny (razred 470) sta 9. regato končala na 25. mestu, naslednjo na 8., skupno sta 18. Vesna Dekleva in Klara Maučec sta bila v istem razredu in regati 14. in 3., skupno pa sta 13. Obe posadki sta ostali brez finala najboljše deseterice.

S. J.

Vinčec še v igri, Žbogar vse višje