Lucija Polavder se je zapisala v olimpijsko zgodovino. Foto: Reuters
Lucija Polavder se je zapisala v olimpijsko zgodovino. Foto: Reuters
Štirinajst let garanja za olimpijski bron
Trud, vztrajnost in trdo delo poplačani
Podelitev medalj - Majhna Luca med velikankami
Bronasta zmaga Lucije Polavder

23-letna judoistka iz Pongraca pri Grižah je z bronom v kategoriji nad 78 kg na Kitajskem po Sari Isakovič spisala drugo slovensko zgodbo o uspehu. Že ko se je pri enajstih letih na osnovni šoli Griže začela prvič preizkušati na tatamiju, so bile opazne njene osnovne odlike: pridnost, skromnost, delavnost in poslušnost. Takratni vodja sekcije na osnovni šoli in zdajšnji reprezentančni selektor Marjan Fabjan je sčasoma vedel, da bi lahko postala vrhunska tekmovalka.

Štirje broni z EP-jev, srebro s SP-ja
"Luca" je s treningi nadaljevala v Fabjanovem judo klubu Sankaku na Lopati, od takrat pa je njuna pot neločljiva. In polna lovorik. Leta 2000 je za začetek na kadetskem evropskem prvenstvu osvojila tretje mesto, kar štirim bronom iz evropskih prvenstev pa lani v Rio de Janeiru dodala še naslov svetovne podprvakinje v odprti kategoriji.

Portret Lucije Polavder
Datum rojstva:
5. december 1984

Prebivališče: Griže

Višina: 167 cm

Teža: 88 kg

Poklic: zaposlena v MORS

Klub: Sankaku Celje

Trener: Marjan Fabjan

Največji uspehi
olimpijske igre:
3. v kategoriji nad 78 kg (2008)

svetovna prvenstva:
2. v kategoriji open (2007)

evropska prvenstva:
3. v kategoriji nad 78 kg (2006, 2007, 2008)
3. v kategoriji open (2003)

Na tatamiju dnevno do šest ur
Vendar stremela je še višje in Pekingu, kamor se je uvrstila z nekaj vrhunskimi rezultati v svetovnem pokalu, vse posvetila. Ob zavzetih treningih - dnevno od štiri do šest ur - je čas preživljala v mirnem domačem okolju, kjer je z olimpijsko kolajno le še nadgradila status vzornice mnogim.

Svoje znanje predaja najmlajšim
Najmanj pa desetim nadebudnežem, starim od šest do deset let, ki jih trenira v sekciji na domači osnovni šoli in nadaljuje Fabjanovo delo iz preteklosti. Gotovo se bodo od nje naučili nekaj prijemov, še zlasti pa tistih, zaradi katerih je Lucija tako popularna.

Vedna lažja in manjša
Že od deklic (11 let in več) naprej je bila namreč v borbah v najtežji kategoriji vedno lažja in manjša od nasprotnic - pravcati fenomen. V polfinalu olimpijskih iger se je tako recimo spoprijela s kar 37 kilogramov težjo Japonko Maki Cukada, v boju za bron pa s 44 kg težjo Južno Korejko Na Jung Kim. Temu primerno je morala prilagoditi tudi svojo taktiko. Ključni sta hitrost in gibljivost, na tatamiju pa se nasprotnici nikakor ne pusti prijeti. Zanimivo je, da ob tem ne kaže nobene obrazne mimike. Naj ji je še tako težko, "Luca" ima vedno ledeni obraz.

Celjski judo spet s kolajno
Z nasmeškom ga je 23-letnica razsvetlila šele potem, ko je bila gotova v zgodovinsko zmago, drugo za slovenski (celjski) judo na olimpijskih igrah po Atenah in Urški Žolnir.

Ž. K.

Štirinajst let garanja za olimpijski bron
Trud, vztrajnost in trdo delo poplačani
Podelitev medalj - Majhna Luca med velikankami
Bronasta zmaga Lucije Polavder