Urški Žolnir je dodatna čast pripadla pred dnevi, saj bo na slovesnosti ob odprtju nosila slovensko zastavo. Foto: RTV SLO
Urški Žolnir je dodatna čast pripadla pred dnevi, saj bo na slovesnosti ob odprtju nosila slovensko zastavo. Foto: RTV SLO
Lucija Polavder
Slovenski judo veliko stavi tudi na Lucijo Polavder. Foto: Reuters
Teddy Riner
Teddy Riner je pravi orjak. Foto: EPA

Prvo ime naše delegacije bo zagotovo Urška Žolnir, ki bo v kategoriji do 63 kg branila bron iz Aten. Lucija Polavder se bo spoprijela z borkami do 78 kg, Roki Drakšič do 60, Aljaž Sedej do 81 kg, celjski velikan Matjaž Ceraj pa v kategoriji nad 100 kg. Ta kategorija bo tudi najbolj atraktivna, za zlato pa naj bi se udarila nova superzvezdnika tega športa Satoši Išii (108 kg/181 cm) in Teddy Riner (129 kg/204 cm).

Najuspešnejše države na OI-ju:
Japonska (31 Z, 14 S, 13 B)
Francija (10 Z, 6 S, 17 B)
J. Koreja (8 Z, 12 S, 13 B)

Išii ima v mislih le rezultat
Prvi, japonski državni prvak, sploh še ni nastopil v mednarodni konkurenci in pri 19 letih spada med velika odkritja, drugi pa je na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji pri 18 letih in petih mesecih postal najmlajši zmagovalec v zgodovini. "Judo je pretep, ki ga vodijo pravila. Vsekakor se bom na vso moč boril za zlato. V mislih imam samo rezultat. Kako ga dosežem, je drugotnega pomena," napoveduje Išii, ki je znan po posebni tehniki.

Japonci od Aten izgubljali prevlado
Gotovo bo prvo orožje na poti Japoncev, sicer izumiteljev tega športa, k vrnitvi na sam svetovni vrh. V Atenah so osvojili rekordnih osem zlatih odličij, nato pa na svetovnih prvenstvih v Kairu (2005) in lanskem v Rio de Janeiru prišli le še do petih naslovov prvaka.

Prvi azijski šport na OI-ju
Judo je leta 1882 kot izumil Kano Džigoro, ki je združil različne tehnike iz drugih borilnih športov in predstavil takega, v katerem se lahko boriš, ne da bi pri tem poškodoval nasprotnika. Osnova juda je, da uporabiš moč in velikost nasprotnika v lastno prednost. Judo je bil prvi azijski šport na olimpijskih igrah leta 1964, ženske so prvič tekmovale leta 1992 v Barceloni.

Ž. K.