Najslajši ugriz kariere Lucije Polavder. Foto: Reuters
Najslajši ugriz kariere Lucije Polavder. Foto: Reuters
Podelitev medalj - Majhna Luca med velikankami
Bronasta zmaga Lucije Polavder
Japonka pretrd oreh za Luco
Lucijina pot do polfinala
Ceraj izgubil po 37 sekundah

V odločilnem dvoboju v kategoriji nad 78 kilogramov je "Luca" premagala južnokorejsko orjakinjo Na Jung Kim, ki je težka 132 kilogramov oziroma kar 44 več od naše tekmovalke. To je druga slovenska judoistična medalja na olimpijskih igrah. Pred štirimi leti je prav tako bron osvojila Urška Žolnir.

Minimalno prednost zlahka obdržala do konca
23-letna Grižanka je v prednost prišla po slabih dveh minutah, ko je sodnica tri leta mlajši Korejki dosodila kazen zaradi neaktivnosti in točko prednosti brez večjih težav obdržala do konca. Polavderjeva je bila veliko bolj aktivna vseh pet minut, Korejka pa je dvoboj bolj ali manj opazovala in pazila na ravnotežje.

Bron darilo za mamin rojstni dan
"Zelo sem vesela. Ne vem, kaj naj povem. Osvojiti medaljo na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. S Kimovo se dobro poznava, saj sva imeli že priprave skupaj, nisva pa se še nikoli borili, zato nisva vedeli, kako bo borba potekala. Bilo je težko. Dobila sem minimalno prednost, ki jo je do konca borbe težko zadržati, hitro se lahko vse obrne. Šlo mi je res lepo. Ob tem bi se rada zahvalila trenerju Fabjanu, Urški, Rokiju ... Enkratno je bilo zraven njih preživeti olimpijske igre. Še bolj vesela sem zaradi tega, ker tisti dan, ko pridemo domov, praznuje moja mamica rojstni dan. To medaljo ji lahko dam za darilo!," je v pogovoru za Radio Slovenija povedala Polavderjeva, ki ni mogla zadrževati solz sreče.


Želja se uresničila prav ob koncu
Pomembna je bila tudi taktika trenerja Marjana Fabjana: "Pomembno je bilo predvsem to, da Korejka Lucije ne uspe zgrabiti za vrat, saj je v tem elementu zelo nevarna. To je uspelo in neznansko sem vesel. Imeli smo željo po eni medalji in nekaj časa se mi je zdelo, da bomo ostali brez, na koncu pa se je izšlo po načrtih." To je bila zadnje tekmovanje v judu na letošnjih olimpijskih igrah.

Cukada v polfinalu spet premočna
Polavderjeva se je po dveh zmagah v predtekmovanju uvrstila v polfinale, kjer jo je z iponom premagala 37 kilogramov težja Japonka Maki Cukada. Branilka naslova, ki je Lucijo premagala dvakrat že na lanskem svetovnem prvenstvu, je pozneje v finalu klonila proti Kitajki Ven Tong.

Masirala jo je tudi Urška Žolnir
V boju za tretje mesto je bila Polavderjeva v težkem položaju, saj je nastopila le 15 minut po porazu proti Cukadi, Korejka pa je bila po nizu zmag v repasažu spet polna želje po dokazovanju. "Po porazu proti Japonki se je bilo predvsem težko zbrati. Pomagali so mi vsi. Trener mi je dajal zadnje napotke, Urška pa mi je masirala roko," je povedala Polavderjeva.

Do polfinala z dvema zmagama
Priljubljena Luca, ki ji je tehtnica na uradnem tehtanju pokazala 88 kg, je bila v prvem krogu prosta. V drugem krogu je izločila Kazahstanko Gulžan Išanovo, v tretjem pa Mongolko Cerenhand Dorjgotov. Obe nasprotnici je ugnala z iponom.

Moški del ekipe brez ene same zmage

Uspeh Polavderjeve je velik obliž na dosežke slovenskih judoistov v Pekingu. Urška Žolnir je osvojila 7. mesto, vsi moški tekmovalci pa so izgubili v 1. krogu in niso dobili možnosti za repesaž. V preteklih dneh sta to bila Roki Drakšič in Aljaž Sedej.

Danes pa se jima je pridružil Matjaž Ceraj (nad 100 kg), ki je po vsega 37 sekundah izgubil v 1. krogu proti Juriju Ribaku. Ker je Belorus izgubil svoj drugi dvoboj, je Ceraj s tem končal tekmovanje.

S. J./R. K.

Podelitev medalj - Majhna Luca med velikankami
Bronasta zmaga Lucije Polavder
Japonka pretrd oreh za Luco
Lucijina pot do polfinala
Ceraj izgubil po 37 sekundah