Sergio Agüero je zabil prva dva zadetka in izsilil 11-m za tretjega. Foto: Reuters
Sergio Agüero je zabil prva dva zadetka in izsilil 11-m za tretjega. Foto: Reuters
Gago in Ronaldinho
Brazilci so po zvezdniških imenih skupaj z Argentinci bili prvi favoriti za olimpijski naslov, a nekdo se je moral posloviti od olimpijskih sanj. Foto: Reuters
Veselje orlov
Chinedu Ogbuke Obasi je zadel v 60. minuti in potrdil uvrstitev Nigerije v drugi olimpijski finale. Foto: Reuters
V finalu Nigerija in Argentina
Finale pred finalom Argentini

Branilci naslova so bili nevarnejši in odločnejši, jeziček na tehtnici pa je bil Sergio Agüero z dvema zadetkoma in izsiljeno enajstmetrovko, ki jo je v končnih 3:0 pretvoril Juan Roman Riquelme. Podrejene "carioce" je za nameček zapustila še sreča: Rafael Sobis je zadel vratnico pri 1:0, Ronaldinho pa pri 2:0.

Pobuda na strani prvakov
V prve pol ure so imeli nekaj več od igre gavči, a res izrazitih priložnosti si ni priigral nihče. Še najbolj obetavna je bila akcija v 30. minuti, ko je po blokiranem prostem strelu Riquelmeja žoga prišla do Lionela Messija, ki pa je je osamljenemu Agüeru poslal žogo za hrbet. Deset minut pozneje je Messi preigraval v kazenskem prostoru, nevarno streljal, a je Renan žogo prisebno odbil stran od brazilskih vrat.

(Ne)srečni vratnici
Po precej nerazburljivih prvih 45 minutah je sledilo živahno nadaljevanje. Sergio Agüero je dvakrat zadel v razmaku štirih minut, vmes pa je Rafael Sobis stresel argentinsko vratnico. V 63. minuti je Ronaldinho odlično izvedel prosti strel z razdalje, a je zadel le vratnico. Odbitek nekdanjega najboljšega igralca na svetu je Pato spravil v mrežo, a je bil pri tem v prepovedanem položaju.

Sladko maščevanje oz. razbite sanje
Po izidu 3:0 so se Brazilci zadovoljili z grobimi prekrški nad svojimi večnimi tekmeci, ki so jim naposled le vrnili za boleče poraze na velikih tekmovanjih v zadnjih letih. Za slovo od zlatih sanj sta pordečela Hernanes in Thiago Neves.

Se bo ponovila Atlanta '96?


Nigerijci so vseskozi nadzorovali potek srečanja in so se zasluženo prebili v veliki finale, kjer so edinkrat igrali pred 12 leti, ko so v Atlanti kot prva afriška ekipa osvojili naslov olimpijskih prvakov; v finalu so premagali Argentino s 3:2. Olubaye Adefemi je zadel v 17. minuti za dobljeni prvi polčas, v nadaljevanju pa se je razigral Chinedu Ogbuke Obasi, ki je dvakrat premagal nasprotnega vratarja. Izjemen je bil drugi zadetek v 73. minuti s 30 metrov, šest minut pozneje ga je oponašal še Chibuzor Okonwo. Ob koncu so Belgijci prek Cimana dosegli častni zadetek.

POLFINALE:
BELGIJA - NIGERIJA 1:4 (0:1)
Ciman 89.; Adefemi 17., Obasi 60., 73., Okonkwo 79.

ARGENTINA - BRAZILIJA 3:0 (0:0)
Agüero 53., 57., Riquelme 76./11-m
RK: Lucas 81., Thiago Neves 86./oba Brazilija

Argentina:
Romero; Garay, Monzon, Zabaleta, Pareja; Gago, Riquelme, Di Maria, Macherano; Messi, Aguero
Brazilija: Renan; Rafinha, Alex Silva, Marcelo, Breno; Hernanes, Anderson, Lucas; Ronaldinho, Diego, Rafael Sobis

ZA 3. MESTO, petek ob 13.00:
BELGIJA - BRAZILIJA

FINALE, sobota ob 6.00:
NIGERIJA - ARGENTINA

Ž. K. in T. G.

V finalu Nigerija in Argentina
Finale pred finalom Argentini