Angel Di Maria, ki se je v predtekmovanju precej osmešil, ko je na tekmi proti Srbiji dvakrat zastreljal enajstmetrovko, je odločil olimpijski finale. Foto: Reuters
Angel Di Maria, ki se je v predtekmovanju precej osmešil, ko je na tekmi proti Srbiji dvakrat zastreljal enajstmetrovko, je odločil olimpijski finale. Foto: Reuters
Angel Di Maria
Junak tekme Di Maria je moral tik pred koncem zaradi poškodbe z nosili z igrišča. Foto: Reuters
Brazilija, ki na olimpijskih turnirjih še nima zlata, se je morala zadovoljiti s tretjim mestom. Ronaldinho si je z zanimanjem ogledoval bronasto medaljo. Foto: Reuters
Argentinci ubranili naslov
Zlati argentinski gol Di Marie

Argentina je v ponovitvi finala iz Atlante 1996 (takrat je zmagala Nigerija s 3:2), v katerem je kot četrti sodnik sodeloval tudi Slovenec Damir Skomina, odločilni gol dosegla po hitrem protinapadu v 58. minuti, ko je Di Maria sijajno lobal Ambruseja Vanzekina. Po 40 letih je Argentina na stadionu Ptičje gnezdo postala prva reprezentanca, ki je ubranila naslov olimpijskih prvakov. V zdajšnji postavi je le Javier Mascherano tisti, ki je igral tudi pred štirimi leti.

Zaradi visoke vročine (okoli 42 stopinj Celzija) je v 30. minuti glavni sodnik finalno tekmo po posredovanju medicinskega predstavnika Fife ustavil za dve minuti, da so se nogometaši lahko osvežili.

V prvem polčasu brez zadetkov
Argentinci so hitro pritisnili. V 22. minuti je v kazenskem prostoru padel Lionel Messi, vendar enajstmetrovke ni bilo. Nigerija je imela najlepšo priložnost v prvem polčasu v 34. minuti, ko je Promise Isaak dobil žogo tik pred golom, a jo še sam ni pričakoval in je slabo reagiral. Tik pred odmorom je Di Maria močno streljal s strani, nigerijski vratar pa je z odlično obrambo preprečil argentinsko vodstvo.

Mojstrski lob Di Marie
Drugi polčas je bil veliko bolj zanimiv. Najprej je Messi z levo nogo sprožil močan strel, v 58. minuti pa prinesel odločitev. Igralec Benfice Di Maria je prejel dolgo podajo Messija, stekel proti nigerijskemu golu in z lobom s 16 metrov popeljal Argentino v vodstvo. Igra se je razživela, Nigerijci so pritisnili in bili blizu izenačenju v 72. minuti, vendar je žoga zletela pol metra mimo vrat. V 84. minuti je nevaren strel rezervista Victorja Anichebeja ubranil Sergio Romero. Nigerijcem je v hudi vročini (okrog 40 stopinj) zmanjkovalo moči, Argentinci so imeli veliko prostora za protinapade, vendar je ostalo pri 1:0.

Messi olimpijske izkušnje ne bo pozabil
"Nismo igrali najbolje, toda važno je, da smo osvojili tisto, po kar smo prišli. Ponosen sem, da sem nastopil na olimpijskih igrah. Srečal sem veliko drugih športnih zvezdnikov in tega ne bom nikoli pozabil. Vesel sem, da sem vztrajal pri odločitvi, da me Barcelona mora pustiti na igre in zdaj se lahko le zahvalim vsem, ki so mi pri tem pomagali," je bil zadovoljen Messi. Po mnenju selektorja Nigerije Samsona Siasia je bil igralec Barcelone osrednji igralec tekme: "Prav v Messiju je bila razlika med moštvoma. Messi sicer ni dosegel gola, toda podal je pri odločilnem trenutku tekme, poleg tega pa navduševal tudi z drugimi potezami."

FINALE:

ARGENTINA       1 - 0    Nigerija
Di Maria 58.                    
-----------------------------------
Romero              Vanzekin        
Monzon              Okonkwo         
Garay               Apam            
Pareja              Adeleye         
Zabaleta            Kaita           
Gago                Isaac **        
Mascherano          Ajilore         
Di Maria **         Adefemi         
Riquelme            Obinna          
Messi ***           Okoronkwo *     
Agüero *            Odemwingie      
-----------------------------------
* 79./Sosa          * 64./Anichebe  
** 88./Banega       ** 70./Ekpo     
*** 93./Lavezzi            



ZA 3. MESTO:
BRAZILIJA
- Belgija 3:0 (2:0)
Diego 28., Jo 45., Thiago 90.

Argentinci ubranili naslov
Zlati argentinski gol Di Marie