Lionel Messi je proti Nizozemcem zabil prvi gol. V polfinalu ga čakajo Ronaldinho in druge carioce. Foto: Reuters
Lionel Messi je proti Nizozemcem zabil prvi gol. V polfinalu ga čakajo Ronaldinho in druge carioce. Foto: Reuters
Jo, Rafael Sobis, Ronaldinho
Ronaldinho in Brazilci so preprečili, da bi jih Kamerunci poslali domov tako kot v četrtfinalu na OI-ju v Sydneyju pred osmimi leti. Foto: Reuters
Peter Odemwingie
Nigerijci so se na odmor podali z golom prednosti. Foto: Reuters
Robert Acqafresca, Faris Haroun
Po razočaranju na letošnjem Euru se tudi iz Pekinga italijanski nogometaši vračajo brez vidnejše uvrstitve. Foto: Reuters
Lionel Messi
Zvezdnik Barcelone je Argentino povedel v vodstvo. Foto: Reuters
Diego Maradona
Zanimivo tekmo med Argentino in Nizozemsko je spremljala tudi argentinska nogometna legenda Diego Maradona. Foto: Reuters
Brazilci in Argentinci v polfinale, Italijani domov

Na nogometnem turnirju nas v polfinalu čaka poslastica. Branilci naslova iz Argentine se bodo pomerili z Brazilci. Drugi par je Belgija - Nigerija.

Argentina je v četrtfinalu šele po podaljšku premagala Nizozemsko (2:1), Brazilija pa je prav tako šele v podaljšku strla odpor Kameruna (2:0).

Po rednem delu tekme med Argentino in Nizozemsko je bil rezultat neodločen (1:1). Argentinci so povedli v 14. minuti. Lionel Messi je bil najhitrejši med dvema nizozemskima branilcema, nato pa je preigral še vratarja in zadel iz težkega položaja. Gavči so po vodilnem zadetku še naprej nevarno napadali. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh, žogo pa so v svojih nogah več držali Argentinci.

Po natančni podaji Messija je bil Sergio Aguero za las prepočasen in žoga mu je ušla. Po prostem strelu z roba kazenskega prostora se je Otman Bakkala dobro znašel pred argentinskim vratarjem Oscarjem Ustarijem in ga premagal. Kapetan oranžnih Ryan Babel je argentinski obrambi ukradel žogo, nato pa malce preslabo streljal po tleh. Žoga se je odkotalila približno meter od vratnice argentinskih vrat.

Na začetku drugega polčasa je Aguero zgrešil prazna (!) nizozemska vrata. Do konca rednega dela se rezultat ni spremenil, zato je sledil podaljšek. Strel Aguera v drugi minuti podaljška je vratar Kenneth Vermeer odbil v kot. Gola v podaljšku so se v 105. minuti veselili Argentinci. V polno je zadel Angel Di Maria. Tulipani se niso predali. Z bojevitostjo so si ustvarili nekaj priložnosti, a v sklepnih minutah niso bili dovolj natančni. Na drugi strani je še enkrat prodrl neustavljivi Messi, ki je nevarno zapretil, nato pa zadel zunanji del gola.

Afriški dvoboj Nigeriji
Na tekmi med Nigerijo in Slonokoščeno obalo je tik pred koncem prvega polčasa Nigerijce v vodstvo popeljal Peter Odemwingie. Z bele točke je bil v 81. minuti natančen Victor Obinna in zapečatil usodo nogometašev Slonokoščene obale. Nigerijci se bodo v polfinalu pomerili z Belgijci, ki so na tekmi polni preobratov premagali Italijane (3:2).

Kamerun se je dolgo upiral
Na tekmi med Brazilci in Kamerunci, na kateri je pravico delila slovenska sodniška trojka z Damirjem Skomino na čelu, je bil rezultat po rednem delu 0:0. Brazilci so imeli od 52. minute, ko je drugi rumeni karton dobil Albert Baning, na igrišču igralca več. Varovanci Dunge so imeli kar nekaj lepih priložnosti in polpriložnosti, a žoga ni hotela v mrežo. Če v rednem delu golov ni bilo, pa smo videli kar 14 (!) rumenih kartonov (dva v podaljšku), ki jih je pokazal glavni sodnik. V 11. minuti podaljška je po samostojnem prodoru "carioce" na prag polfinala popeljal Rafael Sobis. Štiri minute pozneje je po podaji Ronaldinha Thiago Neves lepo zaposlil Marcela, ki je povišal vodstvo Brazilcev.

Italijani niso izkoristili prednosti igralca več


Belgijci so od 17. minute, ko je bil izključen Thomas Vermaelen, igrali z igralcem manj. Italijani so po uspešno izvedeni 11-metrovki Giuseppeja Rossija v 18. minuti povedli. Belgijci so s sumljivim golom (žoga naj ne bi prešla golove črte) Moussa Dembeleja šest minut pozneje izenačili. V drugi minuti sodnikovega podaljška so se Italijani znašli v zaostanku. Belgijce je v vodstvo popeljal Kevin Mirallas. Za izenačenje je poskrbel Rossi, ki je bil v 74. minuti znova uspešen z bele točke. Italijani so v 80. minuti ostali brez Emiliana Viviana, kar je Belgijcem dalo dovolj moči za zmagoviti zadetek. Moussa, strelec prvega belgijskega gola, je poskrbel tudi za tretjega. Italijanski trener Pierluigi Casiraghi je bil po tekmi razumljivo razočaran, svoje moštvo pa je okaral, da so bili preveč sproščeni. "Trije goli niso težava samo obrambe, temveč tudi sredine," je bil jedrnat.


Četrtfinale:
BRAZILIJA - KAMERUN 2:0 (0:0) - po podaljšku
Rafael Sobis 101., Marcelo 105.
RK: Baning 52./Kamerun

ITALIJA - BELGIJA 2:3 (1:2)
Rossi 18., 74./oba 11-m; Dembele 24., 79., Mirallas 47.
RK: Viviano 81.; Vermaelen 18.

ARGENTINA - NIZOZEMSKA 2:1 (1:1) - po podaljšku
Messi 14., Di Maria 105.; Bakkala 36.

NIGERIJA
- SLONOKOŠČENA OBALA 2:0 (1:0)
Odemwingie 44., Obinna 81./11-m

Polfinale, torek ob 12.00:
BELGIJA - NIGERIJA
Ob 15.00:
BRAZILIJA - ARGENTINA

Za tretje mesto:
Petek, 22. avgusta, ob 13.00

Finale:
Sobota, 23. avgusta, ob 6.00

T. V.

Brazilci in Argentinci v polfinale, Italijani domov