Včasih smo dejali: 'Bojte se, Rusi prihajajo.' Kitajci so skupno osvojili točno 100 medalj, od tega jih je bilo več kot polovica zlatih. Foto: EPA
Včasih smo dejali: 'Bojte se, Rusi prihajajo.' Kitajci so skupno osvojili točno 100 medalj, od tega jih je bilo več kot polovica zlatih. Foto: EPA
Chris Hoy
Chris Hoy je potrdil britanski primat v kolesarstvu na stezi. Foto: Reuters
Natalie Coughlin
Natalie Coughlin se v domovino vrača kar s šestimi medaljami. Foto: Reuters

Kitajska je še pred 20 leti v Seulu osvojila "vsega" 28 medalj (od tega "le" pet zlatih), kar je pomenilo 7. mesto med vsemi. Leta 2001 so pridobili organizacijo olimpijskih iger v Pekingu in začeli načrtno (skoraj) "vojaško vzgojo" novih športnih šampionov. Že v Atenah 2004 so osvojili 63 medalj (od tega 32 zlatih), bera na igrah 29. olimpijade pa je naravnost veličastna - natančno 100 medalj - od tega kar 51 zlatih!

Rusi osvojili 20 medalj manj
Američani so še izboljšali svoj dosežek iz Aten (36 zlatih, 39 srebrnih, 27 bronastih, skupaj 102 medalji), a predvsem po številu zlatih medalj (36) daleč zaostjajo za Kitajci. Nekoliko so razočarali Rusi, ki so osvojili kar 20 medalj manj kot v Atenah, na svojo prvo zlato medaljo pa so čakali skoraj en teden!

Dvigajo se tudi Britanci
Britanci, prireditelji naslednjih olimpijskih iger v Londonu, so krepko izboljšali dosežek iz Aten, saj so izkupiček 30 medalj dvignili na 47 (pri zlatih medaljah pa so napredovali z 9 na 19).

Rekordni dosežek Slovenije
Slovenija se je prvič v zgodovini olimpijskih iger v domovino vrnila s petimi medaljami, za posladek pa kar v petih različnih športih. Pri tem je Primož Kozmus Sloveniji prinesel prvi olimpijski naslov v atletiki, Sara Isakovič pa je s srebrom Slovenijo dokončno zapisala tudi na plavalni zemljevid.

Phelps rušil rekorde
Med posamezniki velja izpostaviti dva izjemna dosežka. Michael Phelps je osvojil osem zlatih medalj (pri tem podrl rekord Marka Spitza), pri tem pa postavil sedem svetovnih rekordov. Skupaj z dosežkom iz Aten ima že 14 olimpijskih naslovov, s čimer je daleč najbolj uspešen (nagrajen) športnik v 112-letni zgodovini modernih olimpijskih iger.

Rekordni trojček Bolta
Odmeven je bil tudi šprinterski trojček Usaina Bolta, ki je slavil na 100, 200 in v štafeti 4 x 100 metrov. Jamajčan je pri tem dosegel tri svetovne rekorde, posebno odmevna je bila še posebej zmaga na 200 metrov, ko je v zgodovino pospremil 12 let star rekord Michaela Johnsona.

Pridni zbiralci so tudi ...
Omenimo še nekaj junakov, ki pa niso bili tako v središču medijske pozornosti. Tri zlate medalje so še osvojili plavalka Stephanie Rice, telovadec Kai Zou ter kolesar na stezi Chris Hoy. Po številu medalj izstopata še plavalki Nathalie Coughlin (6) in telovadka Nastia Liukin (5), obe Američanki pa sta osvojili po eno zlato.

S. J.