Ugasnil bo olimpijski ogenj Foto: Reuters
Ugasnil bo olimpijski ogenj Foto: Reuters
Ptičje gnezdo
Ptičje gnezdo je bil osrednji stadion pekinških iger. Tam so bila tekmovanja v atletiki in nogometni finale ter seveda začetna in zaključna slovesnost. Foto: Reuters

29. olimpijske igre se bodo z zaključno slovesnostjo (ob 14. ure prenos na TV Slovenija 2) danes končale, olimpijsko zastavo pa bo Peking predal naslednjemu gostitelju, Londonu, kjer se bo največji športni dogodek začel čez točno 1.466 dni. V Ptičje gnezdo bo zapeljal sloviti britanski dvonadstropni rdeči avtobus, za njim pa zlata britanska kolesarja na stezi Chris Hoy in Victoria Pendelton. Med osemminutno predstavitvijo britanske prestolnice bo sodeloval tudi nogometni zvezdnik David Beckham, ki bo proti sredini stadiona brcnil nogometno žogo.

Mladosten in svež spektakel
Britanska kraljica naj bi odobrila izvedbo obdelane in bolj "čustvene" različice himne God Save the Queen. Kitarist rockovske skupine Led Zeppelin Jimmy Page je za predajo olimpijske zastave s pevko Leono Lewis pripravil priredbo pesmi Whole Lotta Love. "Spektakel bo mladosten in svež," napoveduje vodja londonskega organizacijskega komiteja in nekdanji atletski šampion Sebastian Coe. Britanci so razkrili, da bodo stroški predstavitve dosegli 3,1 milijona evra.

Kajakašica bo vodila slovensko delegacijo
Na vsaj dveurni slovesnosti, na kateri bo slovensko zastavo nosila uspešna kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko, bo zapel tudi Placido Domingo, in sicer v duetu z domačo sopranistko Song Zujing. Za naslovno pesem sklepne slovesnosti Forever Friends (Prijatelji za vedno) je poskrbel znani italijanski glasbeni producent Georgio Moroder. Del slovesnosti bo tudi osem minut trajajoč ognjemet z osem tisoč možnarji in raketami.

V MMC-jevi spletni anketi je "izid" o tem, kdo je prvi junak iger, plavalec Michael Phelps (8 zlatih) ali šprinter Usain Bolt (3 zlate), neodločen.

T. O.