Primož Kozmus je poskrbel za slovenski vrhunec na olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Primož Kozmus je poskrbel za slovenski vrhunec na olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Kako je Petkovšek naredil napako
Žbogar zablestel v finalni vožnji
Kozmusov zlati met prek 82 m
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Čop in Špik le šesta
Osovnikarjev tek v četrtfinalu
Bronasta zmaga Lucije Polavder
Mankoč ostal brez finala
Zgodovinski uspeh Isakovičeve
Nizozemka pokopala upe Urške Žolnir
Nočna mora za Petra Kauzerja

Pripravili smo pregled največjih slovenskih uspehov na letošnjih igrah, poleg dobitnikov medalj pa je bilo tudi nekaj športnikov, ki so dosegli manj od pričakovanj.

Kozmus Ivanu "Groznemu" vrnil z obrestmi
"To ni res. Že na prejšnjem SP-ju je to naredil. Kaj hočeš, dober je. Spet ga je zadel," so bile besede Primoža Kozmusa po lanskem srebru na svetovnem prvenstvu v Osaki. Brežičan je z metom 82,29 m vodil do zadnje serije, ko ga je z najboljšim izidom sezone (83,63 m) prehitel Belorus Ivan Tihon. Decembra je v Cankarjevem domu postal Špornik leta 2007, a vseskozi je razmišljal le o zlatem olimpijskem odličju. V Pekingu mu ni bil kos niti Ivan "Grozni" Tihon, trikratni svetovni prvak, ki mu v vitrini manjka le še olimpijsko zlato. Zadovoljiti se je moral z bronom, letos pa je zaradi bolečin v hrbtu tekmoval šele drugič. 28-letni Kozmus je do zlate medalje prišel z drugim metom (82,02 m), vodil je vseskozi in bil edini, ki je v vsakem metu presegel 80-metrsko znamko. Njegova zmaga je čista kot solza, naslednje leto pa ga čaka nov izziv - svetovno prvenstvo v Berlinu. V kraljici športov je Slovenija osvojila prvo olimpijsko zlato, srebro Kozmusa iz Osake pa je najboljši dosežek na SP-jih, ki potekajo vse od leta 1983.

Sara žanje sadove popolnoma profesionalnega pristopa
Sara Isakovič je poskrbela za prvo slovensko plavalno odličje na olimpijskih igrah. 20-letna Blejka je na 200 metrov prosto osvojila srebro (1:54,97), za pol sekunde je popravila tudi nekdanji svetovni rekord, a je bila za 15 stotink hitrejša Italijanka Federica Pellegrini. Njen velik uspeh ni prav nobeno naključje, projekt Peking 2008 je bil zastavljen profesionalno in tako želeni izid ni izostal. Po opravljeni maturi se je lani z mamo Rebeko in očetom Nenadom odločila, da bo postala profesionalka. Izjemno leto je napovedala 23. marca v Eindhovnu, ko je na 200 m prosto postala evropska prvakinja (1:57,45). Izkušeno Romunko Carmelio Potec je ugnala za dve stotinki. V manj kot pol leta je napredovala za dve sekundi in pol, jeseni pa bo odšla v meko plavanja, na kalifornijsko univerzo Berekley. V ZDA naj bi se izbrusila v šampionko največjega svetovnega kova.

"Vasku" manjka le še zlato
Vasilij Žbogar je v finalni regati v razredu laser uresničil svoje napovedi in s popolnim napadom osvojil srebro. 32-letni Izolčan je bil pred zadnjo regato na četrtem mestu, a z minimalnim zaostankom za drugouvrščenim Švedom Rasmusom Myrgrenom in tretjim Portugalcem Gustavom Limo, ki pa sta zadnji dan zaostala. Olimpijski prvak je postal Britanec Paul Goodison, ki je pred štirimi leti izgubil boj z Žbogarjem za tretje mesto. Srebro pomeni, da je priljubljeni Vasko sploh edini slovenski športnik, ki je osvojil medaljo na zadnjih dveh olimpijskih igrah. Po bronu v Atenah je na dveh svetovnih prvenstvih osvojil četrto mesto. Za pekel Čingdaa se je pretekla štiri leta pripravljal tudi na Kitajskem. Zadnji dve leti so bile olimpijske igre v njegovih mislih čisto vsak dan, na specifične razmere na jadralnem polju pa se je pripravljal, kolikor se je le lahko. Slovenskemu jadranju je začrtal nove smernice. Prvič je opozoril nase z zmago na evropskem prvenstvu leta 2003 v Zadru, piko na i sijajni formi pred igrami pa postavil s srebrom na nedavnem EP-ju v Nieuwportu. V olimpijski zbirki mu manjka le še zlato, v Londonu bo priložnost za najžlahtnejše odličje.

"Luca" nočna mora (pre)težkih judoistk
Najlepši primer, da moč ni vse in da teža na tatamiju ne igra najpomembnejše vloge, je Lucija Polavder. 23-letna judoistka iz Griž je ena najmanjših in najlažjih tekmovalk v kategoriji nad 78 kg, a je kljub temu taktično premagovala nasprotnice in se okitila z bronom. Premagala je Kazahstanko Gulžan Isanovo, Mongolko Tserenkhd Dorjgotov in Korejko Najoing Kim, izgubila je le z Japonko Maki Cukada. Leta 2003 je mislila ta šport že opustiti, a jo je trener Marjan Fabjan prepričal o nadaljevanju kariere. Še istega leta je na mladinskem evropskem prvenstvu v Sarajevu zmagala. Tudi v članski konkurenci pridno zbira medalje. Na prvenstvih stare celine ima že štiri brone (Düsseldorf 2003, Tampere 2006, Beograd 2007 in Lizbona 2008), lani pa je v Riu de Janeiru postala svetovna podpravkinja. V Pekingu je zaokrožila zbriko medalj na velikih tekmovanjih, zdaj je čas za zlato dobo.

Trema ni problem, če pomaga Matthew Emmons
Strelstvo morda ne velja za najbolj atraktivne športe, a finale v trojnem položaju je postreglo s pravo dramo, ki se je srečno iztekla za Rajmonda Debevca. 45-letni slovenski junak, ki je v Sydneyju osvojil zlato, je v kvalifikacijah blestel, saj je dosegel odličnih 1.176 krogov in s tem svoj olimpijski rekord zgrešil le za en krog. V finalu ga je zdelala trema, saj je s prvim strelom zadel le 7,7, s tretjim pa 7,9, kar je pomenilo, da je bil večji del finala na četrtem mestu. Z zadnjim strelom mu je uspel daleč najboljši dosežek (10,8), a to ne bi bilo dovolj, če ga ne bi polomil njegov prijatelj Matthew Emmons. Američan, ki je pred štirimi leti v Atenah zanesljivo vodil, zadnji strel pa poslal v Debevčevo tarčo in končal na 8. mestu, je spisal še drugo poglavje ene izmed najbolj nesrečnih zgodb v 112-letni olimpijski zgodovini. Pred zadnjim strelom je imel ogromne štiri kroge naskoka pred vsemi. Za zlato je potreboval le 6,6, za bron pa 5,8, kar je za takega velemojstra v normalnih okoliščinah mala malica. Emmons je klonil pod težo pritiska in s katastrofalnih 4,4 za Debevcem zaostal za 1,4 kroga. Debevec načrtuje tudi nastop v Londonu leta 2012, ko bo dopolnil 49 let. Ima sedem olimpijskih nastopov, več od njega jih je z osmimi zbral le 61-letni latvijski strelec Afanasijs Kuzmins.

Konec zmagovite serije Čopa in Špika
Veslači so prvič po Atlanti leta 1996 ostali brez odličja. Na olimpijskih igrah so doslej osvojili zlato, srebrno in tri bronasta odličja. Četverec brez krmarja v postavi Rok Kolander, Tomaž in Miha Pirih ter Rok Rozman je navdušil z izjemno zmago v svoji polfinalni skupini, v finalu pa je bil četrti. Zelo razočarana sta bila Iztok Čop in Luka Špik, ki sta v Sydneyju priveslala do zlata, v Atenah pa sta bila druga. V Pekingu sta bila v igri za medaljo le do polovice proge, nato pa sta močno popustila in v cilj prišla več kot 6 sekund za dvojnim dvojcem Avstralije.

Virtouz na bradlji nima sreče na olimpijskih igrah
Mitja Petkovšek štirim naslovom evropskega in dvem naslovom svetovnega prvaka ni uspel dodati še olimpijske kolajne. Kazalo je dobro, saj je najtežji del vaje, trikratni toč s prehodom v prvino belle, opravil zelo dobro. Nepričakovano ga je polomil pri Healeyjevem vretenu, zaradi česar je dobil pol točke nižjo oceno - 15,725. Brez napake bi verjetno osvojil bron in s tem kronal izjemno kariero. Na bradlji je že celo desetletje v samem svetovnem vrhu, olimpijska kolajna pa mu ni usojena. Leta 2000 se je prvi poskus v Sydneyju iztekel klavrno. Tudi sam se je takrat štel med favorite, vendar z nerazumljivo napako pogorel že v kvalifikacijah. V Atenah zaradi togih pravil ni nastopil in se skoraj že sprijaznil, da s tako želeno olimpijsko medaljo ne bo nič. Toda na lanskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu je z naslovom prvaka dobil vozovnico za Peking. Na Kitajskem mu ni uspelo, morda pa je to še razlog več za nadlejvanje kariere vse do Londona 2012. Takrat bo dopolnil 35 let.

Kauzer slovenski osmoljenec iger
Kajakaš Peter Kauzer je v kvalifikacijah z najboljšim časom povečal apetite, v polfinalu pa doživel usodo tragičnih junakov olimpijskih iger in zaradi dveh dotikov v spodnjem delu ostal brez finala. 24-letni Hrastničan je bil na drugem vmesnem času še najhitrejši, nato pa se je dotaknil dveh vrat, dobil štiri sekunde pribitka in končal na 13. mestu. Brez pribitkov bi imel najboljši čas, razočaranje je Peter težko skrival.

Urški Žolnir ni uspelo ponoviti Aten
Judoistka Urška Žolnir, ki je pred štirimi leti v Atenah osvojila bron, je v kategoriji do 63 kg osvojila 7. mesto. Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, a že v prvem dvoboju je po 41 sekundah z ipponom izgubila dvoboj proti svetovni podprvakinji Julie Decosse. Ker je Francozinja dobila naslednja dva obračuna, se je Žalčanki ponudila nova priložnost. Po dveh zmagah v repasažu jo je nato izločila Nizozemka Elisabeth Willeboordse.

Kralj kratkih bazenov ostaja brez olimpijskega finala
Peter Mankoč je decembra lani v Debrecenu še osmič zapored pometel s konkurenco na plavalnih evropskih prvenstvih v kratkih bazenih in dokazal, da je kralj dicipline 100 m mešano. Marca je v Eindhovnu z državnim rekordom na 100 m delfin osvojil srebrno medaljo. To je bilo njegovo prvo odličje na EP-jih v olimpijskem bazenu. Finale na OI-ju mu očitno ni usojen. Na 100 metrov delfin je v polfinalu plaval 51,80, kar je bilo dovolj le za 10. mesto. Finale je zgrešil za 18 stotink. S kvalifikacijskim časom 51,24 bi se kot tretji uvrstil v svoj prvi olimpijski finale ...

Osovnikarju tudi časi iz Osake ne bi zadostovali
Na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki je Matic Osovnikar presegel samega sebe. S časom 10,13 je zasedel 7. mesto v finalu teka na 100 metrov, letos ta čas ne bi zadostoval niti za uvrstitev med 16 najboljših. V Pekingu je v svoji četrtfinalni skupini po slabem startu zasedel šele 6. mesto s povprečnim časom 10,24. Skupno je zasedel 22. mesto, kar je nedvomno manj od njegovih pričakovanj. Na 200 m je bronasti z evropskega prvenstva v Göteborgu prav tako izpadel v četrtfinalu.

A. G.

Kako je Petkovšek naredil napako
Žbogar zablestel v finalni vožnji
Kozmusov zlati met prek 82 m
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Čop in Špik le šesta
Osovnikarjev tek v četrtfinalu
Bronasta zmaga Lucije Polavder
Mankoč ostal brez finala
Zgodovinski uspeh Isakovičeve
Nizozemka pokopala upe Urške Žolnir
Nočna mora za Petra Kauzerja