Še pred novo olimpijsko prvakinjo Sally Pearson je stezo z ovirami pretekel olimpijski prvak v metu diska Robert Harting. Foto: Reuters
Še pred novo olimpijsko prvakinjo Sally Pearson je stezo z ovirami pretekel olimpijski prvak v metu diska Robert Harting. Foto: Reuters
Ivan Uhov
Ivan Uhov, na sliki skupaj s trenerjem, je po naslovu evropskega podprvaka iz Barcelone prvič na velikem tekmovanju na prostem osvojil medaljo. Foto: Reuters
Taoufik Makhloufi
Taufik Makhloufi na 800 m naj ne bi bil dovolj prizadeven, tokrat pa se je močno potrudil. V zadnjem krogu je močno pospešil in se otresel zasledovalcev. Foto: Reuters
Sally Pearson
Veliko veselje Sally Pearson, ki ob prihodu v cilj najprej ni bila povsem prepričana, da je postala olimpijska prvakinja. Foto: Reuters
Virgilijus Alekna
V Londonu se je s četrtim mestom poslovil eden izmed najboljših metalcev diska vseh časov in dvakratni olimpijski prvak Virgilijus Alekna. Foto: Reuters

V skoku v višino je z odličnim skokom 2,38 m zlato kolajno osvojil Ivan Uhov. Na olimpijskem tronu je 26-letni skakalec v višino iz Sverdlovskega zamenjal rojaka Andreja Silnova, ki je bil zlat v Pekingu, kamor se Uhovu sploh ni uspelo uvrstiti, v Londonu pa je osvojil le 12. mesto. Rusija je v tej disciplini na zadnjih štirih igrah osvojila tri zlate.

V videonovicah desno si lahko ogledate uvrstitev Martine Ratej v finale kopja in ponedeljkov vrhunec z zlato medaljo Felixa Sancheza.

Dolgolasi Rus, ki je leta 2008 "zaslovel", ko je pijan skakal na mitingu v Lozani, je že v prvem poskusu zmogel 2,38 m. Še centimeter več je Uhovu uspelo preskočiti na letošnjem ruskem prvenstvu. To je tudi najboljši izid sezone. Izid Uhova v finalu iger je najboljši po Atlanti 1996, ko je Američan Charles Austin skočil 2,39 m.

Drugo mesto je zasedel Američan Erik Kynard, tretje mesto pa so si razdelili kar trije atleti. Bron so osvojili Derek Drouin iz Kanade, Mutaz Essa Barshim iz Katarja in Robert Grabarz, ki je Veliki Britaniji priskakal edino atletsko medaljo 11. dne.

Pearsonova zlata z olimpijskim rekordom
Na 100 m z ovirami je Sally Pearson potrdila primat v tej disciplini v zadnjih dveh sezonah. Avstralka je z 12,35 postavila tudi olimpijski rekord in je pekinškemu srebru zdaj dodala še zlato kolajno. Najboljši izid sezone je tekla že v polfinalu, nato pa je bila v finalu še dve stotinki hitrejša. "Olajšanje je bilo prvi občutek, potem pa šok," je dejala atletinja leta lani, ko je postala svetovna prvakinja na prostem in v dvorani.

Preostali dve medalji sta osvojili Američanki. Srebrna je bila olimpijska prvakinja iz Pekinga Dawn Harper (12,37), bronasta pa Kellie Wells (12,48). Obe sta tekli osebna rekorda. Znova je brez odličja ostala Lolo Jones, ki tokrat sicer ni sodila med glavne kandidatke za naslov. Obratno je bilo v Pekingu, ko je bila Američanka prva favoritinja, bila tudi najhitrejša na progi, nato pa na predzadnji oviri padla in sanje o olimpijskem zlatu so se razblinile.
Harting z zlatom nadaljuje izjemno serijo
V metu diska je z 68,27, kar mu je uspelo v peti seriji, zlato osvojil aktualni svetovni prvak (zlat je bil v Daeguju in tudi dve leti prej v Berlinu) Robert Harting. Nemec, ki je na zadnjih igrah končal na nehvaležnem četrtem mestu, je zablestel tudi po koncu tekme, ko je proslavil v zanj značilnem slogu in najprej strgal tekmovalno majico. Ob teku častnega kroga so ravno pripravili ovire za finale žensk na 100 m in Harting je prav vseh deset preskočil. Nemec, ki je tudi lastnik najboljšega letošnjega izida, je zmagal že 29 tekem zapored.

"Neverjetno je. Ne morem verjeti. Težko je bilo, saj sem slabo začel. Stopnjeval sem ritem in na koncu sem imel tudi nekaj sreče. O tem sem sanjal od 12. leta. Prvič sem disk prijel v roke leta 2000 in od tedaj sem garal za to, kar mi je uspelo tokrat," je po uspehu povedal Harting.

Legendarni Litovec četrti
Srebrno kolajno je osvojil Iranec Ehsan Hadadi, ki je 68,18 vrgel že v prvem poskusu, bron pa branilec olimpijskega naslova iz Pekinga Estonec Gerd Kanter (68,03). Dobro je nastopil tudi legendarni Virgilijus Alekna, ki je s 67,38 zasedel četrto mesto. 40-letni metalec diska, ki je na odprtju nosil litovsko zastavo, je postal olimpijski prvak v Sydneyju 2000 in Atenah 2004, v Pekingu 2008 pa se je okitil z bronom. Še vedno je Litovec olimpijski rekorder.

Predtem poškodovan, nato pa zlat
Prvo olimpijsko medaljo v Londonu je Alžiriji na 1.500 m pritekel Taufik Makhloufi. Novi olimpijski prvak je močno pospešil pred zadnjim krogom in presenetil predvsem Kenijce, ki so povsem pregoreli in ostali celo brez odličja. 24-letni Alžirec se je dan predtem ustavil v teku na 800 m, nato bil že pred diskvalifikacijo z iger, ker se naj ne bi trudil, a so zdravniki dejali, da naj bi bil poškodovan. Na koncu je le dobil zeleno luč za nastop na 1.500 m. Kot kaže, je čez noč povsem ozdravel.

"To je božja volja. Včeraj sem bil izločen, danes pa tak uspeh. To je pravi dar za alžirsko ljudstvo in za ves arabski svet," so bile prve besede Makhloufija. Drugo mesto je zasedel Američan Leonel Manzano, tretje pa Maročan Abdalaati Iguider. Branilec naslova Asbel Kiprop iz Kenije je bil šele 12.

Felixova in Rudisha odlična v polfinalu
V polfinalu teka na 200 m je navdušila Allyson Felix. Američanka, ki je prva favoritinja v tej disciplini, je v drugi polovici močno popustila in se na koncu iztekla v cilj s časom 22,31. Podobno bleščečo predstavo je v polfinalu teka na 800 m prikazal Kenijec David Rudisha.

Druge vrhunce dneva si lahko ogledate tukaj, slovenske, vključno z uvrstitvijo Martine Ratej v finale v metu kopja, pa na tej povezavi.

Torkove končne odločitve:    
Atletika, višina (M): 
 1. I. UHOV        RUS      2,38 
 2. E. KYNARD      ZDA      2,33 
 3. M. BARSHIM     KAT      2,29 
  . D. DROUIN      KAN      2,29 
  . R. GRABARZ      VB      2,29 
   
Atletika, 100 m ovire (Ž):  
 1. S. PEARSON     AVS   * 12,35 
 2. D. HARPER      ZDA     12,37 
 3. K. WELLS       ZDA     12,48 
 4. L. JONES       ZDA     12,58


Atletika, disk (M): 1. R. HARTING NEM 68,27 2. E. HADADI IRN 68,18 3. G. KANTER EST 68,03 4. V. ALEKNA LIT 67,38 Atletika, 1.500 m (M): 1. T. MAKHLOUFI ALŽ 3:34,08 2. L. MANZANO ZDA 3:34,79 3. A. IGUIDER MAR 3:35,13
* - olimpijski rekord in izid sezone