Zmagovalec med zmagovalci - Robert Harting. Z utrganim proslavljanjem zlate medalje je navdušil gledalce, a to je bil šele začetek pestrega večera. Foto: EPA
Zmagovalec med zmagovalci - Robert Harting. Z utrganim proslavljanjem zlate medalje je navdušil gledalce, a to je bil šele začetek pestrega večera. Foto: EPA

Puuh, pravkar so me oropali, medtem ko sem skušal zadovoljiti privržence atletike! Izgubil sem vse akreditacije za olimpijsko vas! Brez vstopa ;(

Hartingov zapis na Twitterju
Robert Harting
Za "gospodarja prstanov" med proslavljanjem ni bilo ovir, čeprav marsikdo dvomi, da je bil v resnici okraden, ampak da je razposajeni Nemec preprosto kje izgubil akreditacijo in nahrbtnik. Foto: EPA
Robert Harting
201 cm visoki in 126 kg težki Harting je zdajšnji olimpijski, svetovni in evropski prvak v metu diska. Foto: Reuters

Olimpijski zmagovalci pišejo odmevne zgodbe, a novopečeni prvak v metu diska Nemec Robert Harting je postal tudi nesporni zmagovalec v proslavljanju zlata v Londonu 2012. Ena najbolj zabavnih zgodb iger se je začela s finalom meta diska v torek zvečer, končala pa v sredo popoldne kot najboljši trač med novinarji.

Na srečo obdržal telefon
"Puuh, pravkar so me oropali, medtem ko sem skušal zadovoljiti privržence atletike! Izgubil sem vse akreditacije za olimpijsko vas! Brez vstopa ;(" je 12 ur po zmagi v metu diska na Twitterju zapisal 27-letnik, ki je tako moral noč, oz. bolje rečeno, zgodnje jutro prespati na železniški postaji Stratford pri Olimpijskem parku.

Z metom 68,27 m je Harting v torek potrdil status prvega favorita in po razočaranju v Pekingu, kjer je bil četrti, osvojil zlato medaljo, ki pa je na srečo ni prejel še istega večera. Z 29. zaporedno zmago (!) je v Cottbusu rojeni in v Berlinu stanujoči atlet uresničil svoje sanje, kar je začinil z divjim proslavljanjem, in ne z jokom.

Trganje dresa, tek čez ovire in kraja ognja
"Gospodar prstanov", kot ga poznajo v Nemčiji, se je odločil posnemati Neverjetnega Hulka in v maniri "wrestlerjev" najprej raztrgal dres, nato vzel nemško zastavo in za šalo še pretekel 100 m z ovirami, ki so bile ravno postavljene za ženski finale. Ob ovacijah 80-tisoč glave množice se je Harting podal še proti olimpijskemu ognju, kjer je dvometrski silak skušal izpuliti eno baklo.

Kdo si je upal okrasti silaka?
A to je bil šele začetek! S prijatelji se je s stadiona odpravil na nemško ladjo za križarjenje Deutschland, ki je zasidrana na Temzi. Tam je je Harting s svojimi 126 kilogrami skušal očitno podreti tudi kakšen olimpijski rekord v pijančevanju, kar pa se ni dobro končalo. Ko se je druščina odpravila domov proti olimpijski vasi, je Harting na vlaku zaspal, pri čemer naj bi ga okradli. Olimpijska sedma sila je sicer precej skeptična, saj kdo bi si pa upal oropati takšnega pijanega silaka.

Za nekaj ur postal brezdomec
Brez akreditacije in oprave je Harting zaman skušal prepričati varnostnike ob vstopu v olimpijsko vas, tako da se je vrnil na podzemno postajo in kot kakšen brezdomec nekaj ur prespal kar tam. Na srečo mu je ostal telefon, s "čivkom" je obvestil javnost, s kratkim sporočilom pa tudi vodjo nemške reprezentance, ki je nato dopoldne "mrtvo utrujenega" Hartinga le spravil v njegovo posteljo.

Po divjem dnevu le dobil zlato medaljo
Kljub odtrganemu veseljačenju Nemca ne čaka nobena discplinska kazen, ne atletske zveze ne nemške reprezentance, so pa prireditelji potrdili, da so morali malce utrditi baklo olimpijskega ognja, katero je Harting neuspešno skušal izpuliti.

Na veliko Hartingovo srečo so medalje v disku podelili šele v sredo popoldne, drugače bi ob divjem veseljačenju najverjetneje ostal še brez tako želenega zlata.

Iz Londona

Puuh, pravkar so me oropali, medtem ko sem skušal zadovoljiti privržence atletike! Izgubil sem vse akreditacije za olimpijsko vas! Brez vstopa ;(

Hartingov zapis na Twitterju