Ivano Balić je v igro prišel šele po 20 minutah in poskrbel, da je Hrvaška kljub slabi igri ob polčasu zaostajala le za dva zadetka. Foto: Reuters
Ivano Balić je v igro prišel šele po 20 minutah in poskrbel, da je Hrvaška kljub slabi igri ob polčasu zaostajala le za dva zadetka. Foto: Reuters

Francija je zmagala s 25:22 in bo imela v nedeljo proti Švedski priložnost, da ubrani naslov iz Pekinga. Hrvate, dvakratne olimpijske zmagovalce, čaka le tolažilna nagrada, boj za bronasto medaljo z Madžari.

Hrvati so v predtekmovanju pokazali najlepši rokomet, toda proti Franciji so odpovedali. Zunanja linija ni bila na pravi ravni. Uničil jo je Thierry Omeyer, ki je ubranil 20 strelov. Po enajstih minutah, ko je Francija vodila s 5:1, je 36-letni Omeyer ustavil že osem od devetih hrvaških poskusov.

"Vedno, ko igramo s Francozi, ubrani 20 strelov. Vedno ima prav proti nam najboljši dan," je bil obupan krilni igralec Manuel Štrlek. Francozi so Hrvate premagali tako v Pekingu pred štirimi leti kot na SP-ju 2009 in EP-ju 2010.

Hrvaški mediji za poraz krivijo selektorja Slavka Goluža, ki ni znal postaviti prave obrambe, ni dal priložnost Ivanu Baliću in ni imel dovolj izkušenj, da bi lahko pravi čas obrnil potek tekme.

Ivano Balić je po porazu obsedel v dvorani z brisačo na glavi. Kot da ne dojame, da je konec boja za zlato medaljo. Ni se mogel sprijazniti, da je prišel v igro šele po 20 minutah. Čeprav je dvignil hrvaško igro, je Goluža v drugem polčasu še naprej forsiral Domagoja Duvnjaka (met 0/7). Balić, rokometni genij, je med minuto odmora Goluži povedal svoje: "In ti mene pošiljaš iz igre?" (video).

Tudi po tekmi je bil Balić oster: "Dva jeb*** meseca smo se pripravljali, zdaj pa igramo kot pič**. Sram me je."

Francoski selektor Claude Onesta je spet potrdil svojo veličino. Da vodi morda najboljšo selekcijo v zgodovini rokometa, mu je po tekmi prišepnil tudi Balić. "Ni daleč od resnice, ampak to bo držalo šele v primeru naše zmage nad Švedi," je bil komentar Oneste.