Andre Myhrer je bil po prvi vožnji olimpijskega slaloma na drugem mestu, v finalu pa se je, tako kot številni pred njim, izgubil v Kostelićevi postavitvi. Foto: Reuters
Andre Myhrer je bil po prvi vožnji olimpijskega slaloma na drugem mestu, v finalu pa se je, tako kot številni pred njim, izgubil v Kostelićevi postavitvi. Foto: Reuters
Matt slalomski kralj Sočija

Potem ko je bila prva vožnja slaloma v Rdeči Poljani enostavna, je v finalu dogajanje popestril Ante Kostelić, ki je postavil zelo zahtevno progo z veliko spremembami ritma. Seveda so se najbolj razburjali tisti, ki so se ujeli v past in ostali brez uvrstitve. Šved Andre Myhrer (drugi po prvi vožnji) je bil po odstopu na robu živčnega zloma. "Proga je bila ekstremna. Kostelić je j***** idiot. Skrajni čas je, da gre v pokoj. Upam, da ga ne bo na naslednjih olimpijskih igrah."

Kritikam so se pridružili tudi preostali v švedskem taboru. "Jezen sem, to je bolno. Samo sprašujem se, kaj bo Kostelić rekel na to, kar je danes naredil," je povedal Jens Byggmark, ki zaradi poškodbe to sezono ne tekmuje. Komentator na eni izmed švedskih televizij, Janne Blomqvist, je finale označil za sramoto, ki ni vredna olimpijskih iger: "Proga je bila postavljena povsem idiotsko."

Veliko jeze je bilo tudi v francoski reprezentanci. Fabien Saguez, tehnični direktor: "Progo je postavil senilen in nesposoben človek. Uničil je tekmo. To ni bilo za nikamor."

Mitja Valenčič (11. mesto) na drugi progi ni imel pravega občutka, očitno je tudi njega zmotila Kostelićeva postavitev: "Glede na to, kako nam jo je gospod Kostelić zagodel v drugi vožnji, sem vesel, da sem sploh preživel."

Ivica Kostelić, ki je v finalu napredoval na 9. mesto, je v pogovoru za hrvaško televizijo seveda branil postavitev svojega očeta, pri čemer je imel nekaj somišljenikov. "Marcel Hirscher se je zahvalil očetu, saj je ta proga naredila selekcijo in ločila zrnje od plev. V prvi vožnji je bila proga dolga le 46 sekund. To je sramota. Zato imamo prazne tribune! To so olimpijske igre, ne šolska tekma."

Ivica Kostelić poudarja, da so bile nekoč proge v svetovnem pokalu težke, zato so gledalci pozorno spremljali vožnjo vsakega tekmovalca. "Žal mi je, da danes ni več takšnih prog. Vse se je spremenilo v gimnastično vajo. Gledalci ugašajo televizorje, ker jih to ne zanima. Vse je isto. Raje vidijo, če je na progi problem, ki ga je treba rešiti."

Matt slalomski kralj Sočija