Mario Matt je postal najstarejši zmagovalec v alpskem smučanju v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters
Mario Matt je postal najstarejši zmagovalec v alpskem smučanju v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič je zadržal 11. mesto iz prve vožnje. Foto: Reuters
Marcel Hirscher, Mario Matt in Henrik Kristoffersen
Marcel Hirscher (levo) je v bil cilju sprva nekoliko razočaran, ko ga je prehitel Matt, ob podelitvi kolajn pa je razigrano skočil na drugo stopničko. Foto: Reuters

34-letni Matt, dvakratni svetovni prvak (St. Anton 2001 in Are 2007), je v prvi vožnji na zahtevni snežni podlagi izkoristil dobro štartno številko 3 in vodil pred Švedoma Andrejem Myhrerjem in Mattiasom Harginom. Vodilni v skupnem in slalomskem seštevku svetovnega pokala Marcel Hirscher je bil z več kot sekundo zaostanka šele na 9. mestu, a je v drugi vožnji pridobil kar sedem mest in osvojil srebro. Na koncu ga je Matt prehitel za 28 stotink, Hirscher pa kljub kolajni sprva ni bil najbolj zadovoljen z razpletom.
Kristoffersen s 15. mesta do brona
Nemec Felix Neureuther, drugi glavni kandidat za zlato, je v finalu odstopil, potem ko je bil po prvi vožnji sedmi. Druge proge, ki jo je zapleteno postavil Ante Kostelić, niso končali niti Myhrer, Ted Ligety in Jean Baptiste Grange, Hargin pa je padel na 7. mesto. Bronasta kolajna je tako pripadla 19-letnemu Norvežanu Henriku Kristoffersenu, s čimer je postal najmlajši dobitnik medalje v alpskem smučanju pri moških v zgodovini OI. Zmagovalec zadnjega slaloma v Schladmingu se je na zmagovalni oder povzpel s 15. mesta. Razplet je bil tako zelo podoben tistemu izpred 20 let v Lillehammerju, ko je v finalu veliko pridobil in osvojil bron Jure Košir.

Najboljša letošnja uvrstitev za Valenčiča
Valenčič je s štartno številko 25 že po prvi vožnji držal 11. mesto. S prvim nastopom je bil kar zadovoljen, medtem ko se je v drugo mučil od štarta do cilja, a kljub temu dosegel najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni. "Nobenega občutka nisem imel in nobenega ritma. To je bilo samo smučanje do cilja. Ne vem, kaj naj rečem. Kmalu po štartu je bila postavljena zelo zahtevna zaprta kombinacija, ki jo je bilo skoraj nemogoče izpeljati. Iz štarta smo gledali smučarje pred nami, kako se mučijo, a ni pomagalo, ko smo se sami znašli na tistem mestu," je po koncu slaloma za TV Slovenija povedal 36-letni Valenčič, šesti iz Vancouvra 2010. Tedaj je v finalu branil drugo mesto. Žan Kranjec in Klemen Kosi nista izpeljala prve vožnje.

Dobro treniral in ostal motiviran
Matt je sicer šele drugič nastopil na olimpijskem slalomu, leta 2006 v Torinu ni izpeljal že prve vožnje. V Salt Lake Cityju in Vancouvru ni smučal zaradi poškodbe. V svetovnem pokalu je zmagal 14-krat, nazadnje 15. decembra v Val d'Iseru.
"To so moje zadnje olimpijske igre. Dejal sem si, da se moram osredotočiti na svoje smučanje, nato pa se bo zgodilo, kar se bo. Neverjetno. Ne počutim se starega, moje telo je še vedno v formi. Več težav sem imel leta 2007. Na najvišji ravni smučam 14 let in res se je kdaj zgodilo, da sem pomislil, da bi bilo bolje nehati. Toda dobro sem treniral, imel dobro sezono in ostal res motiviran," je zlato odličje komentiral Tirolec.

Na štartu je bilo kar 117 smučarjev. Pred štirimi leti je bil v Vancouvru najboljši Italijan Giuliano Razzoli, drugi je bil Hrvat Ivica Kostelić, tretji pa Myhrer.

Končni vrstni red:           
 1. M. MATT      AVT 1:41,84 
 2. M. HIRSCHER    AVT  +0,28 
 3. H. KRISTOFFERSEN  NOR   0,83 
 4. S. GROSS      ITA   0,88 
 . F. DOPFER     NEM   0,88 
 6. A. ŽAMPA      SLK   1,44 
 7. M. LARSSON     ŠVE   1,76 
 . M. HARGIN     ŠVE   1,76 
 9. S. F. SOLEVAAG   NOR   2,27 
 . I. KOSTELIĆ    HRV   2,27 
11. M. VALENČIČ    SLO   2,30 
                    
Odstop: Kranjec, Kosi, Thaler, Herbst, 
Raich, Missillier ... (1. vožnja); Neu-
reuther, Ligety, Grange, Myhrer, Pintu-
rault, Mölgg, Razzoli ... (2. vožnja)     
 
Po prvi vožnji: 
 1. M. MATT      AVT  46,70
 2. A. MYHRER     ŠVE  +0,45
 3. S. GROSS      ITA   0,75
 . M. HARGIN     ŠVE   0,75
 5. J.-B. GRANGE    FRA   0,77
 6. T. LIGETY     ZDA   0,86
 7. F. NEUREUTHER   NEM   0,87
 8. A. PINTURAULT   FRA   1,08
 9. M. HIRSCHER    AVT   1,28
10. M. LARSSON     ŠVE   1,34
11. M. VALENČIČ    SLO   1,62
        
Odstop: Kranjec, Kosi, Thaler, Herbst, 
Raich, Missillier ...

Matt slalomski kralj Sočija
Valenčič nezadovoljen z 11. mestom
Valenčič zadržal 11. mesto
Izjava Valenčiča po 11. mestu v slalomu
Matt za 28 stotink prehitel Hirscherja
Nastop Maria Matta v prvi vožnji
Nastop Mitje Valenčiča v prvi vožnji
Matt slalomski kralj Sočija
Valenčič nezadovoljen z 11. mestom
Valenčič zadržal 11. mesto
Izjava Valenčiča po 11. mestu v slalomu
Matt za 28 stotink prehitel Hirscherja
Nastop Maria Matta v prvi vožnji
Nastop Mitje Valenčiča v prvi vožnji