Mikaela Shiffrin je v zadnji sezoni zelo napredovala v veleslalomu. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je v zadnji sezoni zelo napredovala v veleslalomu. Foto: Reuters
Shiffrinova presrečna po zlati slalomski vožnji
Shiffrinova olimpijska prvakinja, Tina osma
Massi potegnil črto pod olimpijske igre
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu

Tokratna ruska ruleta je v znamenju ženskega slaloma v alpskem smučanju - preverite, katera dejstva so se tokrat ujela med številkami od ena do deset.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Mikaela Shiffrin je postala najmlajša olimpijska prvakinja v slalomu in najmlajša ameriška dobitnica olimpijske medalje v alpskem smučanju.

2: Na oder za zmagovalke sta se povzpeli dve Avstrijki, kar se je pripetilo drugič v zgodovini ženskih olimpijskih slalomov. Prvič se je to zgodilo v Torinu 2006, kjer pa so Avstrijke prav tako ostale brez zlata. Nicole Hosp je bila druga, Marlies Schild pa tretja. Z olimpijskim zlatom se je takrat okitila Anja Pärson.

3: Marlies Schild je šele druga smučarka, ki je osvojila tri olimpijske medalje v slalomu. Prvi s tem dosežkom je bil Italijan Alberto Tomba.

4: Schildova je postala četrta Avstrijka, ki je v alpskem smučanju osvojila štiri olimpijske medalje. Pred njo je to uspelo še Hermanu Maierju, Stephanu Eberharterju in Benjaminu Raichu.

5: Mikaela Shiffrin je z 18 leti in 345 dnevi postala peta najmlajša olimpijska prvakinja v alpskem smučanju. Najmlajša je sicer Michaela Figini, ki je v Sarajevu 1984 ob zmagi v smuku štela 17 let in 315 dni.

6: Nova olimpijska prvakinja je v drugi vožnji dosegla šesti najhitrejši čas, a vseeno zadržala prednost za zlato medaljo. Schildova je bila v finalu hitrejša za 81 stotink sekunde. Američanka je nastopila s številko 6.

7: Shiffrinova ima v svetovnem pokalu sedem slalomskih zmag, še kot najstnica pa je osvojila tudi naslov olimpijske in svetovne prvakinje.

8: Tina Maze je prvič v svoji karieri na največjem tekmovanju osvojila osmo mesto. Zdaj je na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih zasedla vsa mesta od 1 do 10, edina izjema je 3. mesto. Črnjanka na največjih tekmah namreč še nikoli ni osvojila bronaste medalje, ima pa štiri zlate in šest srebrnih.

9: Mazejeva je medalji v superveleslalomu in superkombinaciji zgrešila za eno desetinko, tokrat pa ji je na slalomu ta ušla za devet desetink sekunde.

10: Črnjanka je sploh edina alpska smučarka, ki se je v Sočiju v prav vsaki disciplini uvrstila v prvo deseterico.

Iz Sočija

Shiffrinova presrečna po zlati slalomski vožnji
Shiffrinova olimpijska prvakinja, Tina osma
Massi potegnil črto pod olimpijske igre
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu