Razočaranje je bilo veliko, toda nesrečen razplet in 4. mesto (na velikih tekmovanjih na tem nehvaležnem mestu Tina Maze še ni bila) je treba čim prej pozabiti. Že v sredo bo naslednja priložnost: smuk. Foto: STA
Razočaranje je bilo veliko, toda nesrečen razplet in 4. mesto (na velikih tekmovanjih na tem nehvaležnem mestu Tina Maze še ni bila) je treba čim prej pozabiti. Že v sredo bo naslednja priložnost: smuk. Foto: STA
Tina Maze med slalomom za superkombinacijo v Sočiju
Če bi se Tini v slalomu izšlo za bron, bi jo hvalili, kako pametno in izkušeno se je lotila slaloma, zdaj pa prevladuje ocena, da je bila preveč previdna. Razlika med junakom in poražencem je bila tokrat velika le deset stotink. Foto: EPA
Intervju s Tino Maze

Le deset stotink je slovenski smučarki v Sočiju zmanjkalo do bronaste medalje. Je Mazejeva takrat, ko je nestrpno čakala na slalomski nastop Julie Mancuso (najhitrejše na smuku), pričakovala, da lahko Američanka, ki ne slovi kot vrhunska slalomistka, zadrži prednost 86 stotink prednosti? "Vedela sem, da se bo 'vrgla dol', a vseeno upala, da bi se mi izšlo."

"Pustimo zdaj slalom pri miru"
V slalomu, ki je trenutno najslabša disciplina Tine Maze, ne gre in ne gre po željah. "Nisem našla pravega ritma. Včasih se mi izide dobro, včasih se mi dogaja to, kar se mi je zdaj. Težko je. Pustimo zdaj slalom pri miru. V preostalih disciplinah se bolje počutim. Užitek je smučati tukaj, proge so odlične, svetloba je bila super, sneg v redu."

Na ogrevanju fenomenalna
Tudi Andrea Massi, vodja ekipe aMaze, je pogled raje usmeril proti naslednji tekmi. "To je realnost, a gledati moramo na dobre stvari, to pa je smuk, v katerem je bila odlična. Tudi na slalomskem ogrevanju je smučala dobro, Italijani so rekli, da celo fenomenalno. Ne vem, kaj se dogaja na tekmah, kot bi si vpičila, da ji ne gre. Že po nekaj vratih bi se morala aktivirati. To ji manjka."

Trener Mauro Pinni se zaveda, kako blizu je bila njegova varovanka. "Po smuku smo bili v optimalnem položaju. Medaljo smo izgubili zaradi nekaj zavojev na vrhu slaloma."

Košir: Kruto je tako ostati praznih rok
In kako sta nesrečen razplet superkombinacije videla bronasta iz Lillehammerja 1994? Alenka Dovžan je v studiu TV Slovenija poudarila, da je Mazejeva slalom začela previdno, pogrešala je hitre menjave, ki jih je Tina sposobna, potem jo je še ena večja napaka vrgla iz ritma.

Jure Košir (pred 20 leti se mu je na olimpijskem slalomu za medaljo izšlo za devet stotink) je na Twitterju zapisal: "Po dveh minutah in 33 sekundah ostati kratek za 10 stotink je res kruto. Ampak Tina Maze ima še železa v ognju."

Ferkova delno zadovoljna
Maruša Ferk je z 10. mestom postavila svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah. Zadovoljna? "Deloma ja, deloma ne. Videlo se je, da slalom odloča. Cilj je bil, da napadem na polno. Nisem imela česa izgubiti. Proga je bila zelo težka, teren in postavitev. Že takoj po štartu je huda strmina. Treba je imeti dober ritem, hitre menjave ... Upala sem, da bom ob prehodu v cilj prevzela vodstvo (bila je tretja). A led je prebit, zdaj bo vse lažje."

Ilka Štuhec je po spodbudnem enajstem času smuka na slalomskem delu superkombinacije odstopila: "Poskušala sem pokazati dobro slalomsko predstavo. Žal se tokrat ni izšlo. Gremo vseeno pozitivno naprej. Vesela sem, da mi je končno uspela dobra vožnja v smuku. Upam, da bom v sredo to nadgradila."

Intervju s Tino Maze