Slalom je nekoliko pokvaril razpoloženje Tine Maze, a po prespani noči bo zagotovo vse drugače. Foto: STA
Slalom je nekoliko pokvaril razpoloženje Tine Maze, a po prespani noči bo zagotovo vse drugače. Foto: STA
Andrea Massi
Andrea Massi tolaži Tino Maze. V sredini Mauro Pini. Ekipa aMaze se z olimpijskih iger vrača z izjemnimi dosežki. Kapo dol. Foto: STA
Tina Maze
Tino Maze sta na tribuni bodrila mati Sonja in oče Ferdo. Foto: STA
Tina najuspešnejša smučarka iger
Massi potegnil črto pod olimpijske igre
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu

"Biti vedno spredaj, je nekaj, kar redkokdo vzdrži. Ona je to neverjetno vzdržala. Pri 30 letih ima kondicijo, ki jo sanjajo dvajsetletnice," je v pogovoru za TV Slovenija dejal Massi.

Osmo mesto v slalomu je sploh "najslabši" rezultat Korošice v Sočiju. Pred tem je bila olimpijska zmagovalka v smuku in veleslalomu, četrta v superkombinaciji in peta v superveleslalomu.

Intervju s Tino Maze in Andreo Massijem za TV Slovenija si preberite spodaj in si ga oglejte v priloženih videonovicah.


Tina Maze, konec je vaših sanjskih olimpijskih iger. Dve zlati medalji. Je to morda več, kot ste sami pričakovali v Sočiju?
Definitivno.

Danes se sicer ni izšlo po vaših željah. Verjetno ste jezni zaradi finalne vožnje. Po prvi ste imeli odlično izhodišče.
Ja, a ko ne gre, ne gre. To je moje trenutno stanje v slalomu. Na živce mi gre. Smučati tako mi zagotovo ni fino.

Ste pa na teh olimpijskih igrah potrdili, da ste vrhunsko pripravljeni. Ena redkih tekmovalk ste, ki so nastopile v vseh petih disciplinah. Če prištejemo še vse treninge ... Je bilo prisotne že kaj utrujenosti?
Veliko. Čutila sem utrujenost, kar je tudi normalno po vsem tem, kar sem dala skozi. Ampak vseeno sem se borila, naredila, kar sem lahko.

Verjetno ste zadovoljni, ko jih zapuščate tako uspešno?
Ja, v tem trenutku ne morem skakati od veselja, ampak zagotovo sem zelo vesela, kar sem naredila.

Tale slalom je malo pokvaril vašo dobro voljo, a ste najboljša smučarka teh iger. Se zavedate tega?
Ja, se zavedam, vi se pa zavedajte tega, da se po takšnem slalomskem nastopu ne morem veseliti. Mislim pa, da bo čez dve uri drugače.


Andrea Massi, igre so končane. Verjetno bi si želeli lepšega zaključka po tistem, kar smo videli od Tine v prvi vožnji.
Treba je pogledati olimpijske igre v celoti. Fenomenalen nastop, dve zlati medalji. Ta slalomski nastop se sicer ni izšel tako, kot bi se moral, a ji nimam česa očitati, ne njej ne drugim članom ekipe. Vsi so fenomenalni.

Ste si predstavljali, da Tina lahko osvoji dve zlati medalji?
Predstavljal sem si, da lahko osvoji eno zlato, ker si to želi in ker ji je to manjkalo, ampak dveh mogoče ne. Tudi ostale uvrstitve so vrhunske. Mogoče nam je manjkal še en dan slaloma, saj je bila iz dneva v dan boljša. Kakor koli, če potegnem črto, je to fenomenalen nastop.

Kako naporne so bile te igre za vašo ekipo? Tina Maze je ena redkih smučark poleg Maruše Ferk, ki nastopa v vseh disciplinah. To je tisto, kar je vredno dodatnega spoštovanja. Sploh če dodamo še, da je bilo osmo mesto v slalomu njena najslabša uvrstitev.
Ni stvar količine - koliko tekem narediš -, ampak je stvar kvalitete. Eno je biti 15. ali 20., drugo je biti vedno spredaj. In tudi ta stres, ki ga da rezultat, zlata kolajna, pusti posledice, kar pa je človeško. Naj ponovim, biti vedno spredaj, je nekaj, kar redkokdo vzdrži.

Ne samo stres ob medalji, ampak tudi vse druge obveznosti, ki pridejo s tem. Tudi to jemlje nekaj energije.
Ja, težko je, se voziti gor in dol. Prideš zvečer precej pozno, drugi dan imaš že trening, tako da je težko. Je vzdržala neverjetno. Pri 30 letih ima kondicijo, ki jo sanjajo dvajsetletnice.

Ampak sezone še ni konec, čeprav ste dejali, da so vrhunec olimpijske igre.
Z vsem spoštovanjem, ampak to vprašanje ob dveh kolajnah težko poslušam in razmišljam o tem. Nihče ne razmišlja o tem. Dajmo se veseliti teh rezultatov, ki jih bo težko kdo ponovil.

Boste našli energijo in čas, da se poveselite?
Ja, bomo videli, kakšne so baterije. Vianello (serviser ekipe, op. a.) mi je povedal, da je 'na limitu'. Cele dneve je bil tu. Logistika je bila sicer super. Se zahvaljujem Blažu Perku in Petri Majdič. Serviser je imel fenomenalno logistiko. Serviser je bil z nami v hiši, kar pomeni prihraniti dve uri na dan. To je za serviserje, ki delajo vse discipline, nekaj izrednega. Vianello ni v ozadju, je v ospredju - polovico kolajne v smuku je on naredil in ga je treba pohvaliti, tako kot Maura (trener Pini, op. a.), ki je prišel direktno v ogenj. V položaj, ki ni bil enostaven. Nežka (Poljanšek, fizioterapevtka, op. a.) pa tudi. Zares neverjetni ljudje.

Tina najuspešnejša smučarka iger
Massi potegnil črto pod olimpijske igre
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu