Čakanja je konec, vsak čas bo padel prvi
Čakanja je konec, vsak čas bo padel prvi "pak" za hokejiste v Sočiju. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin in Aleksander Ovečkin (Rusija)
Nekoč velika tekmeca za ugled tako v domovini kot v NHL-u, zdaj pa bosta Malkin in Ovečkin glavna aduta Rusije, ki mora osvojiti zlato. Foto: Reuters
Kapetan Sidney Crosby in trener Mike Babcock (Kanada)
Naveza trener Babcock-prvi center Crosby je bila v Vancouvru zlata, a oba dobro vesta iz NHL-a, da je težje ostati na vrhu kot ga osvojiti. Foto: Reuters
#risi
Brez šale: vsaka točka "risov" v Sočiju bo vredna vsaj toliko kot olimpijska medalja! Foto: STA
Tommy Salo (Švedska) v Salt Lake Cityju 2002
Slovence čakajo po vrsti obračuni z Rusijo, ZDA in Slovaško, nato pa bodo dobili nasprotnika v repasažu. V eni tekmi na izpadanje pa je mogoče vse, kar je leta 2002 dokazala Belorusija proti Švedski. Foto: MMC RTV SLO
Ryan Miller (ZDA)
Na stavnicah ob Kanadi in Rusiji najvišje kotirata ZDA in Švedska, vse velesile pa vedo, da potrebujejo za uspeh izrednega vratarja, kot je bil v Vancouvru MVP-turnirja ameriški čuvaj mreže Ryan Miller. Foto: Reuters
Roman Josi in Švicarji
Seksi izbor za presenečenje Sočija je Švica: srebrni iz zadnjega SP-ja in reprezentanca, ki koraka med velesile. Foto: Reuters

Tako kot pred štirimi leti v Vancouvru je tudi v Sočiju moški hokej prva stvar zimskih olimpijskih iger in dogodek, po katerem bodo po koncu gostitelji ocenjevali, ali so bile uspešne ali ne. Torej pred Rusijo je jasen cilj - osvojiti prvo hokejsko zlato po razpadu Sovjetske zveze! Gromozansko breme 150 milijonov rojakov, vsenavzočega predsednika Vladimirja Putina in predvsem lastna pričakovanja "zbornaje komande" tako ustvarjajo izjemen pritisk.

"To zlato bo stalo samo 50 milijard," je z nasmeškom odgovoril prvi ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin po prvem treningu v Sočiju in s tem jasno potrdil, da morajo dobiti zlato medaljo, da odtehtajo gromozanska ruska vlaganja - za najdražje olimpijske igre vseh časov naj bi zapravili kar 50 milijard dolarjev (36 milijard evrov).

Vsi si želijo biti "crosby" iz Vancouvra
Pa lahko Rusija ponovi dosežke Kanade, ki je v dramatičnem finalu v podaljšku z golom najboljšega hokejista na svetu Sidneyja Crosbyja pravljično premagala sosede iz ZDA in na domačih tleh osvojila najdragocenejšo olimpijsko zlato.

Prva ovira pri tem bo ravno Slovenija. Četa Matjaža Kopitarja je na vseh lestvicah trdno postavljena na zadnje, 12., mesto, a po drugi strani zaradi simpatičnosti, majhnosti in tudi mojstrstva Anžeta Kopitarja uživa izredne simpatije v hokejskem svetu. (Baje bi za "rise" radi zaigrali vsi velemojstri, ki so prejeli olimpijsko "košarico", a kaj ko je IIHF tako strog z menjavami hokejskega državljanstva.)

Skratka, uživajmo v spektaklu najhitrejše moštvene igre, saj je čisto mogoče, da v Sočiju zadnjič gledamo res vse najboljše hokejiste, vključno s tistimi iz Lige NHL. A pustimo poslovne ideje (izsiljevanja) za poolimpijske analize in se prepustimo hokeju!


KAKO SE IGRA? 4-krat zagotovo

Vse, prav vse hokejske reprezentance čakajo v Sočiju štiri tekme. Najprej so na vrsti tri tekme skupinskega dela, ki ne odločajo veliko. Samo zmagovalci skupin in najboljši drugouvrščeni gredo neposredno v četrtfinale, preostalo osmerico pa bodo rangirali od 5. do 12. mesta in tako dobili pare repasaža. V prevodu to pomeni, da lahko Slovenija prve tri tekme izgubi tudi z 0:10, nato pa naslednji torek z 1:0 izloči eno izmed hokejskih velesil in poskrbei za novo "Belorusijo".

Vsaka tekma je vredna 3 točke. Toliko dobi zmagovalec po rednih 60 minutah, medem ko se za odločitev v 5-minutnem podaljšku ali po kazenskih strelih razdeli takole: dve zmagovalcu, eno poražencu.

KDO IGRA?
Dvanajst najboljših hokejskih reprezentanc na svetu, med katerimi je tudi Slovenija. Vsaka reprezentanca ima v postavi 25 hokejistov (3 vratarje in 22 drsalcev), za vsako tekmo pa je lahko prijavljenih 20 drsalcev in 2 vratarja, preostala trojica pa tekmo spremlja s tribune. V Sočiju je tako natanko 300 hokejistov, od tega jih slaba polovica (146) prihaja iz najmočnejše lige na svetu, NHL-a. Obenem je potrjeno, da je ruska Liga KHL postala druga najmočnejša, saj iz nje prihaja kar 55 olimpijcev.

PRENOSI NA TVS 2 IN MMC TV
Hokeja v prenosih ne bo manjkalo. Od 18 tekem predtekmovanja jih bo 7 v "živo" prenašanih na TV SLO 2, kar devet pa bo spletnih prenosov na MMC TV. Za ogrevanje vabljeni k ogledu derbija ženskega turnirja med Kanado in ZDA.


IN NAJMOČNEJŠI SO?

1. SLOVENIJA
Patriotsko in iz srca. Ni važno dejstvo, da imamo en sam profesionalni klub, pičlih sedem ledenih ploskev in vsega 148 članov. To zadostuje, da slovenski hokejisti že šestič igrajo na olimpijskih igrah. Ne pozabimo, da so bili kot Jugoslavija deveti v Grenoblu 1968 in so kot "plavi" petkrat igrali pod petimi olimpijskimi krogi.

Anže Kopitar, Jan Muršak, JTS, Robar-Gregorc, vratarska naveza Kristan-Gračnar ... Finale skoraj ne bi smel uiti.

Sam hokejski guru Puck Daddy je naštel pet razlogov, zakaj lahko Slovenija osvoji olimpijsko medaljo:
- novinci, ki vsakogar zmedejo kot "Slovaki";
- Anže Kopitar, Kopi, AK11;
- Robert Kristan - v Kanadi se še spomnijo njegove predstave s 55 obrambami na SP-ju 2008, po potrebi pa zna odvreči tudi rokavice;
- Rodmana - če lahko Denis Rodman prijateljuje s Kim Džong Unom, bosta brata iz Rodin resna grožnja tudi superzvezdnikom;
- čudež na ledu: to je pravi čudež na ledu in ne tisti iz Lake Placida 1980.

2. KANADA - branilec naslova z najboljšimi hokejisti na svetu.
3. RUSIJA - gostitelji z atomskim napadom, ki preprosto morajo zmagati.
4. ZDA - uravnoteženo moštvo, ki želi nadgraditi srebro iz Vancouvra.
5. ŠVEDSKA - svetovni prvaki, ki so dobili edini NHL- + ZOI-turnir v Evropi.
6. FINSKA - najboljši vratarji na svetu, ki odtehtajo vse poškodbe.
7. ČEŠKA - prekaljeni veterani z družinskim vzdušjem.
8. ŠVICA - bogati in srčni Viljemi Teli, ki delajo velike korake proti vrhu.
9. SLOVAŠKA - mini velesila, ki se naslanja na hrusta iz Trenčina.
10. NORVEŠKA - namesto Vikingstada je tu miniaturni Mats Zucarrello.
11. LATVIJA - z največ KHL-ovci na turnirju, a pod vodstvom pravega Kanadčana.
12. AVSTRIJA - pač sosedi, ki "risov" na pravi tekmi ne bi mogli premagati s 4:1.

P. S. komentatorjem uporabnikom: ne bodite tako resni, uživajte v nepozabnem hokeju. Tudi Olli Jokinen pleše od veselja!