Ob Tomažu Razingarju in Alešu Kranjcu je Marcel Rodman tretji najstarejši med risi. Foto: STA
Ob Tomažu Razingarju in Alešu Kranjcu je Marcel Rodman tretji najstarejši med risi. Foto: STA
Risi
Le Razingar in Robert Kristan sta ob starejšemu izmed bratov Rodman igrala tudi ob premiernem nastopu Slovenije v elitni diviziji. Foto: Aleš Fevžer
Na svetovnih prvenstvih je odigral 67 tekem in prispeval 15 golov ter 31 podaj. Foto: MMC RTV SLO
Brata David in Marcel Rodman.
Marcel je dolga leta igral tudi v klubu skupaj z bratom Davidom, s katerim bosta letos edina bratska naveza v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman
Marcel je eden izmed sedmih slovenskih hokejistov, ki igrajo v nemškem prvenstvu. Poleg njega še Mitja Rober, Aleš Kranjc, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Rok Tičar in Jan Urbas. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Leta 2002 je 'zbornaja komanda' na Švedskem Slovenijo odpravila z 8:1. Vseeno so si tedaj risi zagotovili obstanek med elito, na prvem svetovnem prvenstvu v druščini najmočnejših pa je takrat 20-letni Rodman dosegel kar šest golov na šestih tekmah. "Tisto je bil ogromen preskok. Takrat smo dejansko res šli samo odigrat prvenstvo in nismo toliko verjeli vase, kot verjamemo zdaj. To je večja razlika. Verjamemo toliko vase, da bo ta preskok bistveno manjši," se je starejši izmed bratov Rodman, ki je za reprezentanco odigral že 143 tekem, dosegel pa natanko 100 točk, za MMC spomnil prvega nastopa v elitni diviziji.

Pri Rusi bo več negativne nervoze
Čeprav se lahko potegnejo vzporednice, pa bo olimpijski turnir bistveno močnejši in v Sočiju bodo drsali zares najboljši hokejisti sveta: "Tudi tisti nastop je bil ena taka prelomnica, vseeno pa je težko primerjati. Te reprezentance ne bodo na ravni elitne divizije. To bo hokej še na višji ravni. Enostavno so vsi najboljši, z izjemo nekaterih, ki so poškodovani, v Sočiju. To bo še ena stopnica, morda celo dve, višje. To je še višji preskok kot tisti prvi nastop v 'A-skupini'."

Slovenci se bodo pomerili še z ZDA in Slovaško, ki prav tako sodita med velesile hokeja, a nekaj posebnega bo uvodno srečanje z gostitelji, ki bodo pred domačimi gledalci igrali z zares izjemno ekipo, cilj pa je jasen – zlata medalja: " Oni si ne morejo dopustiti blamaže proti eni Sloveniji. Tudi zanje bo ta uvodna tekma velikega pomena. Mogoče bo pri njih več negativne nervoze, kar bomo poskušali izkoristiti v svojo korist."

Legende iz Sarajeva pokazale znanje
Risi so se že v Sočiju. Od navijačev so se, sicer v ne polni postavi, poslovili v ponedeljek na Dnevu slovenskega hokeja, ko so se pomerili z olimpijsko reprezentanco iz Sarajeva 1984: "To je bil res lep dogodek. Mislim, da, če zadnje dni ne bi bilo takih vremenskih razmer, bi bilo še več ljudi. Bilo je super in zelo prijetno ozračje. Tudi na ledu smo se zabavali. Sicer ni bilo na ne vem kakšni ravni, ampak je bilo lepo drsati s takimi legendami na drugi strani, od katerih smo se v končni fazi tudi v mladih letih učili. To je bila lepa izkušnja."

V revijalni tekmi so varovanci Matjaža Kopitarja igrali 'z ročno zavoro', a vseeno so se jim starejši kolegi dobro zoperstavili. Na koncu je bilo prijateljskih 3:3, z nespornim hokejskim znanjem pa so legendarni igralci navdušili tudi Marcela: "Nedvomno se že na daleč vidi, da imajo ogromno hokeja v sebi in da znajo igrati. So pa nekateri že malo v letih, eni sicer bolj, drugi manj. To se pozna, a hokejsko znanje, ki ga imajo, se vidi na daleč in tega ti ne more nihče vzeti. Jih je bilo lepo videti znova na ledu."

Po Vojensu ogromno obveznosti v klubih
Igre so pred vrati in zdaj so hokejisti z mislimi le pri reprezentanci. Leto dni je minilo od presenečenja, ki so ga risi pripravili v Vojensu na kvalifikacijah za igre. Dolgo je trajalo, reprezentanti so se vrnili vsak v svoj klub, zdaj pa je končno napočil čas za prvi odhod izbrane vrste pod samostojno zastavo na največji športni dogodek: "Zdaj je pa to olimpijsko nervozo že čutiti. Vse skupaj se zdaj že kar vleče in komaj čakamo, da se že začne."

"Po Vojensu smo se hitro vrnili na stare tirnice in prišli v svoje klube. Sezona se je hitro končala, začela se je nova, zdaj gre že ta h koncu. Mislim, da se ni nihče toliko oziral na te olimpijske igre, saj je toliko drugega dela, kamor je treba usmeriti svojo energijo, voljo, misli in živce. Zdaj je prišel ta čas in smo veseli, da je prišel," je leto Rodmanu, ki je nastopil kar na 12 svetovnih prvenstvih, kar hitro minilo.

Najraje bi si ogledal smučanje in skoke
Marcel je bil ob odsotnosti Tomaža Razingarja tudi kapetan reprezentance, na slovesnem odprtju pa bo slovensko odpravo na stadion popeljal prav kapetan izbrane vrste: "To je tudi ena ogromna nagrada za nas in za Tomaža. Zagotovo si je to zaslužil. To je priznanje za vse nas, da smo naredili nekaj s hokejem in smo lahko ponosni, da naš kapetan nosi zastavo."

"Že od majhnega rad gledam alpsko smučanje in smučarske skoke. Ne bomo bivali ravno blizu, ampak upam, da se bo vmes našel čas in si bomo lahko kaj od tega ogledali," član nemškega prvoligaša Schwenningerja, ki je trenutno na predzadnjem mestu državnega prvenstva, upa, da bo v Sočiju čas tudi za ogled kakšnega drugega športnega dogodka. Rodman je letos v klubskem dresu na 32 tekmah dal štiri gole in sedem podaj.