Kaj še preostane velikim? Slovenija je s pravljičnim prebojem v četrtfinale osvojila hokejske ruske simpatije in bo imela na svoji strani tudi večinsko podporo v dvorani Bolšoj. Foto: EPA
Kaj še preostane velikim? Slovenija je s pravljičnim prebojem v četrtfinale osvojila hokejske ruske simpatije in bo imela na svoji strani tudi večinsko podporo v dvorani Bolšoj. Foto: EPA
David in Marcel Rodman ter Žiga Pavlin (Slovenija)
David Rodman in Žiga Pavlin ter Tomaž Razingar igrajo v švedski drugi ligi, na Švedskem pa so se kalili tudi Anže Kopitar, Rok Tičar, Jan Urbas, Blaž Gregorc in Robert Kristan. Foto: Reuters
Louis Eriksson in Henrik Lundqvist (Švedska)
Se lahko Henriku Lundqvistu pripeti "Tommy Salo"? Tako kot njegov predhodnik je bil junak vzpona na Olimp, osem let zatem pa igra v četrtfinalu z avtsajderjem, ki nima ničesar izgubiti. Foto: Reuters
Erik Karlsson in Nicklas Bäckström
Na prvih treh tekmah je bil prvo ime Švedske brez dvoma branilec Erik Karlsson, ki pa je v očeh nasprotnikov najbolj nevaren napadalec. Foto: Reuters

Še vedno znam švedsko, a tega najbrž ne bi smel razkriti.

Anže Kopitar ni edini ris, ki razume nasprotnika.
Robert Kristan
Vsako upanje na podvig neslutenih razsežnosti se bo začel v vratih in obrambi. Slovenija bo znova igrala v modrih dresih, pri čemer je obe dozdajšnji tekmi ob 9. uri v dvorani Bolšoj zmagala. Foto: EPA
Erik Karlsson in Daniel Alfredsson (Švedska)
Tudi "Tre Kronor" imajo svojega "dedka"! To je 41-letni Daniel Alfredsson, ki je kljub letom najučinkovitejši napadalec z 2 goloma in podajo. Foto: Reuters
Risi v boj za zgodovinski polfinale
Kopitar: Predstavljajte si vzdušje v garderobi

Risi so z uvrstitvijo med osem najboljših reprezentanc olimpijskega turnirja presegli vsa pričakovanja, kar pa ne pomeni, da bodo proti favoriziranim Švedom le statisti. Ne, Slovenci bodo poskušali še enkrat preseči same sebe in se uvrstiti v polfinale.

Pavlin: Zakaj ne bi razmišljali o kolajni?
"Seveda ne poznam nobenega igralca, proti nobenemu v švedski ligi še nisem igral. To je izredno kakovostna ekipa, polna zvezdnikov. To so švedski heroji, vsa Švedska jih bo gledala,
zato bo to dobra reklama za vse nas. Z izjemo Anžeta jo kar potrebujemo. Jasno, da gremo tudi proti Švedom na zmago, z razmišljanjem o porazu tekme niti nima smisla igrati. Zakaj ne bi razmišljali o kolajni," je odločen Žiga Pavlin, ki si kruh služi pri švedskem drugoligašu Troji iz Ljungbyja.

Razingar: Že dvakrat smo imeli rezerviran polet za domovino
Tam igra tudi kapetan risov Tomaž Razingar, ki pravi, da igra Švedov Slovencem bolj ustreza kot tista, ki jo gojijo Američani. Dodaten slovenski adut je tudi neobremenjenost. "Od nas nihče ničesar ne pričakuje. Že dvakrat smo imeli rezerviran polet za domovino, mi pa smo še kar tukaj," se smeje Razingarju. Poleg "Raze" in Pavlina na Švedskem igra tudi David Rodman (Oskarshamm).

Kar 24 od 25 Švedov igra v Ligi NHL
Švedska je velesila svetovnega hokeja, kar dokazuje tudi v Sočiju, saj je edina, ki je dobila vse tri tekme že v rednem delu. Češka je padla s 4:2, Švica sicer le z 1:0, Latvija pa s 5:3. Švedi, aktualni svetovni prvaki, so že po uvodni tekmi ostali brez kapetana in 1. centra Henrika Zetterbega, ki si je poškodoval hrbet. Že pred Sočijem so eni glavnih favoritov za zlato izgubili ključnega centra Henrika Sedina in prekaljenega strelca Johana Franzena.

Od 25 igralcev jih kar 24 prihaja iz Lige NHL, edina izjema je Jimmie Ericsson, v dresu Skelleftea najboljši strelec domačega prvenstva. V dozdajšnjih treh tekmah je največ točk zbral branilec Erik Karlsson (3 goli + 2 podaji), ki sicer igra za Ottawo. Po dva gola sta dosegla Daniel Alfredsson (Detroit) in Patrik Berglund (St. Louis).

Presenečenje ni izključeno - vprašajte Beloruse
"Tri krone" so zlato osvojile v Torinu 2006, na preostalih treh z udeležbo vseh najboljših hokejistov na svetu pa so izpadli že v četrtfinalu. Ravno Švedi so bili v Salt Lake Cityju 2002 tudi žrtve največje senzacije, odkar na olimpijskih turnirjih igrajo NHL-ovci. Belorusija jih je izločila s 3:4, potem ko je v 58. minuti branilec Vladimir Kopat ustrelil skoraj s polovice igrišča in zadel vratarja Tommyja Sala v glavo, plošček pa je pristal v mreži. Salo, veliki junak zlata, osvojenega v Lillehamerju 1994, je postal tarča zbadljivk rojakov in veliki tragični hokejski junak. (video spodaj)

VRATARJA: Lundqvist - Kristan
In zdaj je glavni adut Švedov ravno vratar, ki je pred osmimi leti že poskrbel za slavje v Torinu. Henrik Lundqvist je branil od prve do zadnje minute turnirja in pri tem ubranil 73 od 78 strelov (93,59 odstotka). Proti Švici je držal moštvo v igri, kar ne preseneča na njegov sloves in tudi formo zadnjih dveh mesecev v dresu NY Rangersov.

Robert Kristan je s svojim neobičajnim slogom, ki tuje opazovalce spominja na mešanico Dominika Haška in Tima Thomasa, skoraj povsem ustavil Slovake, zdaj pa še Avstrijce in bil v torek veliki junak dneva. "Lix" je v Sočiju ubranil 87 od 93 strelov (93,55 odstotka).

OBRAMBA: Zid kron proti "Budi"
Branilska vrsta, ki je lahko v Tampa Bayu pustila Victorja Hedmana, je najboljša v Evropi. Novi kapetan Niklas Kronwall vzbuja strah s svojimi naleti, ob še kopici neustrašnih "vikingov" pa posebno mesto pripada Eriku Karlssonu. Branilec/napadalec, ki je poosebljenje izumrlega 6. hokejista v polju "roverja". 23-letnik, ki vsako izmeno prevzame nadzor nad igro in v njej dominira na vseh 60 metrih dolžine ledu. Vse to se odraža v tem, da je tudi najučinkovitejši Šved.

Sabahudin Kovačević je postal v Sočiju prvi branilec Slovenije tako po igralnem času (povprečno dobrih 21 minut) kot po učinku: podaja in gol proti Avstriji ter +3. S svojo višino 190 cm in močjo se lahko bori z vsemi in odpira prostor soigralcem. Preostali morajo ostati odgovorni in disciplinirani, četudi za ceno manjšega učinka v napadu.

NAPAD: Kopica zvezd, a prvo ime je Kopitar
Poškodbe so odvzele Švedom centrsko globino, a vseeno sta udarna napada izjemna. Mladi Gabriel Landeskog daje zgled z borbenostjo, Alexander Steen je letošnje strelsko odkritje NHL-a. Daniel Sedin se je ob odsotnosti brata dvojčka prelevil v podajalca. Težava za Slovenijo: novi 1. center Patrik Berglund pokriva Kopitarja že vse od 17. leta.

Anže Kopitar (2 + 1) še naprej dokazuje svoje mojstrstvo in je skupaj z Janom Muršakom (1 + 2) pravi vlečni voz, hkrati pa naveza, ki ob pomoči Davida Rodmana zna stisniti vsakega nasprotnika. Kemija napada JTS ne poneha, iz tekme v tekmo je večji učinek 3. napada. Težava risov je, da se dejansko igra s tremi napadi, tokrat pa je bilo časa za počitek le slab dan.

POSEBNE POSTAVITVE: Smrtonosni švedski PP
Obe reprezentanci sta bili po 13-krat kaznovani z 2-minutno izključitvijo. Švedi so "ubili" 9 od 11 iger z igralcem manj, Slovenci pa 10 od 12, pri čemer je Avstrijcem Jan Urbas zabil tudi "shorthanded" gol. Igra z igralcem več je glavno orožje Skandinavcev, saj so tako dosegli kar polovico vseh golov (5/13), medtem ko so Slovenci le pri dveh izkoriščenih "power-playih" od skupno 15.

ZGODOVINA: V tretje gre rado, mar ne?
Šele tretje pravo srečanje "treh kron" in risov. Ob krstu med hokejsko elito je bilo 28. aprila 2002 v Göteborgu kar 8:2 za gostitelje, čeprav je Marcel Rodman povedel Slovenijo v vodstvo v 2. minuti. Drugi strelec za Slovence je bil Toni Tišlar. Drugo srečanje sega v lanski maj na SP v Stockholmu, kjer je bilo "le" 2:0 za poznejše svetovne prvake, Luko Gračnarja pa je kot prvi matiral olimpijec Gabriel Landeskog.

Belorus Kopat je s polovice igrišča presenetil Tommyja Sala

ČETRTFINALE

Sreda ob 9.00:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA (Č1)

ŠVEDSKA (rumeni dresi - verjetna postava)

Steen - Berglund - Landeskog (A)
Sedin - Bäckström - Eriksson
Silfverberg - Johansson - Alfredsson (A)
Hagelin - Krüger - Jim. Ericsson
Nyquist

Oduya - Hjalmarsson
Kronwall (C) - Jon. Ericsson
Edler - Karlsson
Ekman-Larsson

Lundqvist (Enroth)

SLOVENIJA (modri dresi - verjetna postava)

D. Rodman - Kopitar (A) - Muršak
Sabolič - Tičar - Jeglič
Urbas - M. Rodman (A) - Razingar (C)
Pance - Mušič - Goličič

Pretnar - Kranjc
Robar - Kovačević
Gregorc - Pavlin
Tavželj - Podlipnik

Kristan (Gračnar)

Glavna sodnika: Meier (ZDA), Šindler (ČEŠ);
Stranska sodnika: Carlson in Wheler (oba KAN).

Ob 13.30:
FINSKA - RUSIJA (Č4)

Ob 18.00:
ZDA - ČEŠKA (Č2)

KANADA - LATVIJA (Č3)

POLFINALE

Petek ob 13.00:
ZČ1 - ZČ4

Ob 18.00:
ZČ2 - ZČ3

Tekma za 3. mesto bo v soboto, 22. februarja, ob 16.00, finale pa v nedeljo, 23. februarja, ob 13.00.

Še vedno znam švedsko, a tega najbrž ne bi smel razkriti.

Anže Kopitar ni edini ris, ki razume nasprotnika.
Risi v boj za zgodovinski polfinale
Kopitar: Predstavljajte si vzdušje v garderobi