Slovenskim hokejistom je uspel zgodovinski podvig: na olimpijskih igrah so vknjižili krstno zmago, za nameček pa so jo dosegli še proti svetovni velesili Slovaški. Foto: EPA
Slovenskim hokejistom je uspel zgodovinski podvig: na olimpijskih igrah so vknjižili krstno zmago, za nameček pa so jo dosegli še proti svetovni velesili Slovaški. Foto: EPA

Nekako smo vedeli, da bo gol že 'prišel', saj smo igrali dobro. To se je tudi zgodilo. Takrat smo lažje zadihali, a smo vedeli, da bomo morali biti z obema nogama trdno na ledu in močno garati. To se je pokazalo tudi v naslednjih minutah, ko smo dvakrat zadeli.

Rok Tičar
Anže Kopitar
Kakšen zadetek Anžeta Kopitarja! Napadalec LA Kingsov je še enkrat pokazal, za kako vrhunskega hokejista gre. Foto: Reuters
Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI
Razingar zaupal recept za uspeh risov
Za zamudnike v celoti: Slovenija - Slovaška
Muršak, Tičar in Kristan po zmagi nad Slovaško
Jurčo ublažil poraz proti Sloveniji
Tičar, "Raza" in Kopitar za trojno vodstvo risov

Hokejisti so slovenskim športnim navdušencem v soboto pozno dopoldne na obraze narisali široke nasmeške. Dosegli so zgodovinsko prvo zmago na olimpijskih igrah, potem ko so s 3:1 v dvorani Bolšoj v Sočiju premagali velesilo Slovaško.

M. Kopitar: Lahko je biti zdaj pameten
Selektorja Matjaža Kopitarja je najbolj razveselilo to, da so njegovi varovanci igrali dober hokej in "da enkrat za spremembo nismo všeč drugim in izgubimo, temveč da smo ekipo Slovaške končno premagali". Pojasnil je: "Dvakrat smo bili zelo blizu in ostali praznih rok. Zdaj smo jih le premagali. Tekma je za nami, turnir se odvija zelo hitro, jutri je že nova tekma. Treba bo storiti analizo." Slovenci so tekmo s Slovaki začeli bistveno bolje kot z Rusi, ki so že v uvodnih minutah plošček za Kristanov hrbet spravili dvakrat. "Igra v obrambi je bila v redu, izboljšali smo prehod v srednjo tretjino, a po takšni tekmi je lahko biti pameten," je še za Radio Slovenija dejal selektor in nato dodal.

Nihče nas več taktično ne prekaša
Slovenski selektor je bil zelo zadovoljen že po tekmi z Rusijo, a se je zavedal, da fantje zmorejo več. "Odločilno danes je bilo, da smo tekmo dobro odprli, da ni bilo tako kot proti Rusiji. Odlično smo igrali v obrambi, izboljšali smo tranzicijo skozi srednjo tretjino. Danes smo tudi zgodaj skrajšali klop, čutil sem, da lahko damo gol, zato smo igrali le s tremi napadi. Mi znamo dobro igrati, danes so vsi dali svoj maksimum in rezultat je tu. Nihče nas več taktično ne prekaša, nihče nas več ne predrsa, telesno smo odlično pripravljeni, nikogar se nam ni treba bati. Danes smo ubranili tudi igro 3:5, pokazali pa tudi mirnost."


Muršak: Bili smo močni 'na ploščku'

"Občutki so neverjetni. Odigrali smo zelo dobro tekmo. Vsi igralci so pokazali, kaj znajo, po čem smo znani, in mislim, da smo zasluženo zmagali. Robert (Kristan) je branil zelo dobro, vsa ekipa mu je pomagala. Celo tekmo smo bili boljša ekipa in res upam, da bomo na prihodnjih tekmah tako igrali in namučili še kakšnega tekmeca," je dejal Jan Muršak, ki je na ledu prebil dobrih 23 minut. 'Risi' so tekmo dobili predvsem z odlično obrambo. 26-letni Mariborčan je pojasnil: "Svojo obrambo smo začeli že v njihovi obrambni tretjini, pritiskali smo, oni pa so nam predajali plošček. V napadalni tretjini smo bili močni 'na ploščku', tako da si niso mogli priigrati večjih priložnosti."

Tičar izpostavil 'penalty killerje'
Slovenci so bili vseskozi boljši nasprotnik, že v prvih dveh tretjinah so si zaslužili zadetek, šele v tretji ga je končno dosegel Rok Tičar in tako vknjižil premoč. "Normalno, da vsakemu igralcu (zadetek) pomeni ogromno, še posebej zdaj, ko smo zmagali. Vsi smo zadovoljni po teh zgodovinski, težko prigarani zmagi," je povedal Tičar in nadaljeval: "Nekako smo vedeli, da bo gol že 'prišel', saj smo igrali dobro. To se je tudi zgodilo. Takrat smo lažje zadihali, a smo vedeli, da bomo morali biti z obema nogama trdno na ledu in močno garati. To se je pokazalo tudi v naslednjih minutah, ko smo dvakrat zadeli. Tekmo smo mirno pripeljali do konca." Pohvalil je tudi odlično obrambo. "Slovaki so popustili, mi pa smo narekovali tempo in bili boljši. Okoli gola smo bili nevarnejši, tisti dve izključitvi, ki smo jih imeli - nekaj sekund smo bili tudi z dvema igralcema manj -, smo zdržali. 'Penalty killerji' so danes napravili neverjetno delo. Vsa čast njim in Robiju v golu," je še dodal.

Ste zamudili tekmo?
Posnetek cele tekme za zamudnike smo pripeli na desno. Zadnja tretjina se začne pri 1:09:23, magične minute pa so med 1:13:20 in 1:24:08. Tekmo si lahko ogledate tudi tukaj.


"Zmaga, ki si jo bomo zapomnili za vedno!"

Eden izmed glavnih junakov tekme je bil tudi vratar Robert Kristan, ki je ubranil 27 strelov, njegova uspešnost je bila 96,43-odstotna. "To je bila ena velika zmaga, ki bo odmevala po celi Sloveniji in seveda po celi Slovaški! Tukaj ni nihče izvzet, junaki smo vsi. To, kar smo si želeli, smo uresničili. Prenesli smo disciplino in igro na led, prikazali smo, da smo boljši nasprotnik od Slovaške. Vseh 60 minut smo igrali disciplinirano, naredili smo manj napak od Slovakov in zmaga je tu," je uvodoma dejal Kristan, ki si kruh trenutno služi prav na Slovaškem. S soigralci je po prvi tekmi, ki so jo proti Rusom izgubili s 5:2, prejel veliko čestitk, ki pa jih ni vzel kot pohvalo za predstavo. "Te čestitke smo vzeli kot za prvo tekmo, in ne za igro, ki smo jo prikazali. Naredili smo velike napake. Prvo tekmo nam ni šlo, to smo pogledali na videu in danes to proti Slovaški popravili. Tukaj je rezultat in suverena zmaga," je še povedal in sklenil: "Olimpijski turnir je zelo težek, saj se kaznuje vsaka napaka. To je posebna zmaga, ki si jo bomo zapomnili za vedno!"

A. Kopitar: Ni važen moj gol, važna je ekipa
"Dosegel sem ga z malo sreče in malo znanja. A ni važen moj gol, važna je ekipa, ki je poskrbela za zgodovinski dogodek, dolgo časa smo čakali, da premagamo eno od velikih ekip. Če do danes nismo bili na hokejskem zemljevidu, od zdaj smo. Že zmagi nad Dansko in Belorusijo sta bili zgodovinski, zdaj smo poskrbeli še za en mejnik. Pripravili smo si veliko priložnosti, a do zadnje tretjine nismo dali gola. Vso tekmo smo igrali dobro, naredili malo napak, tiste, ki smo jih, je popravil Robert Kristan. Škoda, ker se mu nismo oddolžili in obdržali njegovo mrežo nedotaknjeno, jaz sem ostal brez palice, če bi jo imel, bi bilo drugače," je bil zgovoren slovenski zvezdnik Anže Kopitar.

Razingar: V garderobi vlada posebna energija
Kapetan Tomaž Razingar pa je dejal: "Pomembna je bila tekma z Rusijo, v kateri smo se prepričali, da lahko igramo z velikimi ekipami. Danes smo bili boljši, imeli priložnosti, zadeli v pravih trenutkih. Gola ne bi obešal na velika vrata. Zaslužna je ekipa, brez že dalj časa fantastičnega vzdušja take ekipe ne bi mogli premagati. V garderobi vlada posebna energija, igramo eden za drugega, čutimo drug drugega. Za zmago nismo zaslužni le igralci, ampak vsi, ki so nam zagotovili fantastične pogoje. Malo zaslug ima pa tudi Peter Prevc, ko je osvojil kolajno, smo si rekli, da naj uspehi slovenskega športa trajajo naprej. In enega smo prispevali tudi mi."

Ko Slovaki obmolknejo
Slovaki so bili po tekmi, razumljivo, redkobesedni. Po hudem porazu proti Američanom (7:1) so morali zdaj premoč priznati tudi proti Slovencem. "Za nami je zares slaba tekma," je dejal Tomaš Tatar in na kratko dodal: "Na tem turnirju lahko vidimo, da na papirju slabše ekipe igrajo zelo, zelo dobro." Še krajši je bil robustni branilec Zdeno Chara, ki je po tekmi dejal zgolj: "Razočaran sem."

Gračnar proti ZDA
V nedeljo proti Američanom bo vrata Slovenije branil Luka Gračnar. Selektor Matjaž Kopitar je napovedal še nekatere druge spremembe. Če bo Kovačević kaznovan, bo zaigralo 13 napadalcev in le 7 branilcev.

Nekako smo vedeli, da bo gol že 'prišel', saj smo igrali dobro. To se je tudi zgodilo. Takrat smo lažje zadihali, a smo vedeli, da bomo morali biti z obema nogama trdno na ledu in močno garati. To se je pokazalo tudi v naslednjih minutah, ko smo dvakrat zadeli.

Rok Tičar
Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI
Razingar zaupal recept za uspeh risov
Za zamudnike v celoti: Slovenija - Slovaška
Muršak, Tičar in Kristan po zmagi nad Slovaško
Jurčo ublažil poraz proti Sloveniji
Tičar, "Raza" in Kopitar za trojno vodstvo risov