Junak tekme  Robert Kristan je bil še enkrat v dresu s slovenskim grbom sijajen. Proti Slovakom, kjer igra, je prejel le en zadetek. Foto: Reuters
Junak tekme Robert Kristan je bil še enkrat v dresu s slovenskim grbom sijajen. Proti Slovakom, kjer igra, je prejel le en zadetek. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je igral odlično, z izjemno potezo pa je dosegel tretji zadetek Slovenije. Foto: Reuters
Tomaž Razingar
Takole je slovenski kapetan Tomaž Razingar ob slovitem slovaškem kapetanu Zdenu Chari poslal plošček v mrežo za 2:0. Foto: Reuters
Risi
Rok Tičar je z igralcem več popeljal Slovenijo v vodstvo. Foto: Reuters
Jan Muršak, Tomaš Tatar
Mojstrstvo je nekajkrat dokazal tudi izvrstni drsalec Jan Muršak, ki se je po tekmi takole objel z nekdanjim soigralcem v ZDA Tomašem Tatarjem. Foto: Reuters
Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI
Za zamudnike v celoti: Slovenija - Slovaška
Muršak, Tičar in Kristan po zmagi nad Slovaško
Jurčo ublažil poraz proti Sloveniji
Tičar, "Raza" in Kopitar za trojno vodstvo risov

Disciplinirana in potrpežljiva obramba, izvrstni Robert Kristan in sijajna prva polovica zadnje tretjine so odločili tekmo v korist risov, ki so prvič na kolena spravili hokejsko velesilo. Leta 2002 so bili Slovaki namreč že svetovni prvaki, na zadnjih igrah v Vancouvru pa so za las ostali brez kolajne, saj so osvojili četrto mesto, v zadnjih letih pa sodijo ob bok veliki šesterici svetovnega hokeja.

Slovenci so prikazali odlično predstavo. Kristan je blestel v vratih, trije zadetki v samo šestih minutah v zadnji tretjini so bili odločilni. Rok Tičar, kapetan Tomaž Razingar in izjemni Anže Kopitar so plošček po vrsti spravili za hrbet NHL-ovca Jaroslava Halaka. Slovenci so bili ves čas vsaj enakovredni na ledu, na trenutke pa tudi prepričljivo boljši, na slovaška vrata so namreč sprožili tudi več strelov (28:31). V nedeljo čakajo rise še ZDA.


Prva tretjina povsem izenačena

Po krajšem uvodnem pritisku, ko je štirikrat brez težav posredoval Kristan, je Slovenija prvič ogrozila nasprotna vrata v četrti minuti. Z razdalje je poskusil Kopitar, ki je v dresu Los Angelesa sicer Jaroslava Halaka v Ligi NHL premagal že trikrat. Vratar St. Louisa je zanesljiv poskus ubranil, je imel pa več težav minuto za tem, ko je z modre črte ustrelil Jan Urbas, pred vrati pa je odbit plošček čakal strelec dveh golov proti Rusiji Žiga Jeglič.

Pred slovaškimi vrati je bilo zelo vroče v deveti minuti, ko je po lepi akciji drugega slovenskega napada pred vrata zadrsal Robert Sabolič, a ga je Martin Marinčin oviral, toda slovaški branilec si je za svojo potezo prislužil dve minuti na kazenski klopi. Slovenija je bila ob igralcu več na ledu nevarna, ves čas od uvodnega naleta Slovaške imela pobudo, sprožila tudi več strelov, nato pa je bilo znova nekaj minut v znamenju Slovakov.


Slovaki nevarni z igralcem več

V 14. minuti je kapetan Zdeno Chara, ki ima uradno izmerjeni najmočnejši strel na svetu, poskusil z razdalje, pred vrati je znova razpoloženega Kristana oviral še Peter Olvecky, a je mreža ostala nedotaknjena, kot je tudi po dveh poskusih Tomaša Jurča. V prvi tretjini je Blaž Gregorc tudi zadel okvir vrat. Ob koncu tretjine so risi z igralcem več pritisnili. Nevaren je bil napad razigranih Jana Muršaka in Kopitarja, prav ob koncu prvih 20 minut pa je slovaška obramba blokirala strel Tičarja. V prvi tretjini je bilo razmerje strelov 10:10.

Po veliki priložnosti Kopitarja je po minuti in pol druge tretjine hiter protinapad izpeljala slovaška vrsta, toda Tomašu Surovyju je Kristan strel ubranil. Na veliki preizkušnji je bila slovenska obramba, ko je po veliki napaki Sabahudina Kovačevića posredoval Kopitar, a moral na klop za kaznovane. Toda na čelu s Kristanom so se risi ubranili, Urbas pa je celo zapretil z igralcem manj, po izteku Kopitarjeve kazni pa je napadalec tretjega napada in nemškega Münchna še enkrat ogrozil Halaka.

Osem sekund Slovaki 5 na 3
Slovenski prvi napad je šest minut pred koncem druge tretjine imel dve veliki priložnosti. Obakrat je akcijo začel Muršak. Najprej sta se v protinapadu znašla proti enemu nasprotnemu branilcu Kopitar in David Rodman, a najboljšemu slovenskemu hokejistu ni uspelo oddati ploščka soigralcu. V naslednjem napadu pa je Kopitar pokazal svojo kakovost, ko je premešal slovaško obrambo, nato pa izza vrat podal Kovačeviću, toda Halak je bil po strelu slovenskega branilca na mestu.

Konec tretjine je bil povsem v znamenju Slovakov, ki so imeli osem sekund tudi dva igralca več na ledu. Izključena sta bila Aleš Kranjc in Gregorc, a do konca 40. minute so risi zdržali. Surovy se je znašel sicer sam pred vrati, a je meril mimo. V drugi tretjini so Slovaki sprožili le en strel več.

Posnetek cele tekme za zamudnike smo pripeli na desno. Zadnja tretjina se začne pri 1:09:23, magične minute pa so med 1:13:20 in 1:24:08. Tekmo si lahko ogledate tudi tukaj.


Tičar, "Raza" in Kopitar za trojno vodstvo
Risi so se na začetku zadnje tretjine ubranili ob igralcu manj, nato pa je sledila kazen na slovaški strani. Po dobrih treh minutah igre pa je Jeglič izza vrat lepo našel Tičarja, ki si je z drsalko mojstrsko ustavil plošček, nato pa ga hladnokrvno poslal za Halakov hrbet.

Pet minut pozneje sta silovito akcijo izpeljala Marcel Rodman in Urbas, ki je streljal, odbiti plošček je ob nepozorni obrambi Slovakov prišel do Razingarja, kapetan pa ga je poslal v nebranjeno mrežo in povišal na 2:0. Minilo je samo 23 sekund, ko je Kopitar z desne strani s sijajnim slalomom zaokrožil okoli obrambe in kot se za velemojstra hokeja spodobi še zadal zadnji žebelj v slovaško krsto. Slovaki so nato pritisnili, bili nevarni z igralcem več na ledu, samo 18 sekund pa je še ostalo do konca, da bi izjemni Kristan ohranil mrežo nedotaknjeno, kar pa mu je preprečil obetavni napadalec Detroita Jurčo.

SKUPINA A

SLOVAŠKA - SLOVENIJA
1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
8.000; Jurčo 60.; Tičar 43., Razingar 49., Kopitar 50.
Obrambe: Halak 28; Kristan 27.

Streli: 28; 31
Obrambe: 90,3%; 96,3%
Kazenske minute: 8; 10

SLOVAŠKA
Marián Hossa - Handzuš - Záborský
Tatar - Kopecký - Jurčo
Pánik - Surový - Bartovič
Radivojevič - Ölvecký - Marcel Hossa
Miklík

Chára - Starosta
Baranka - Meszároš
Marinčin - Sekera
Jurčina

Halák (Budaj)

SLOVENIJA (verjetna postava)

D. Rodman - Kopitar - Muršak
Jeglič - Tičar - Sabolič
Razingar - M. Rodman - Urbas
Pance - Mušič - Goličič

Kranjc - Kovačević
Robar - Gregorc
Podlipnik - Pavlin
Tavželj - Pretnar

Kristan (Gračnar)

Sodniki:
Glavna sodnika: Olenin (RUS), Peel (ZDA);
Stranska sodnika: Amell (KAN), Dedijulija (BLR).

ZDA - Rusija
3:2 (0:0, 1:1, 1:1) - po kazenskih strelih
Fowler 37., Pavelski 50.; Dacjuk 30., 53.
Obrambe: Quick 29; Bobrovski 31.

Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI
Za zamudnike v celoti: Slovenija - Slovaška
Muršak, Tičar in Kristan po zmagi nad Slovaško
Jurčo ublažil poraz proti Sloveniji
Tičar, "Raza" in Kopitar za trojno vodstvo risov