Izjemno uigran napad JTS je poskrbel za oba gola. Žiga Jeglič je dosegel zgodovinski zadetek za Slovenijo. Foto: Reuters
Izjemno uigran napad JTS je poskrbel za oba gola. Žiga Jeglič je dosegel zgodovinski zadetek za Slovenijo. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin, Robert Kristan
Dobro je svoje delo opravil Robert Kristan, ki je ubranil 30 strelov. Foto: Reuters
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič je bil brez dvoma prvo ime v slovenski vrsti, saj je dosegel dva gola proti svetovni velesili, a v vratih je bil odličen tudi Robert Kristan. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin
Rusija je prva dva gola dosegla po hitrih akcijah napada Aleksander Ovečkin - Jevgenij Malkin - Aleksander Sjomin. Foto: Reuters
Slovenija nudila Rusiji dostojen odpor
Ruska zadetka v zadnji tretjini
Jeglič drugič ukanil Varlamova
Kovalčuk povišal na 3:1
Jeglič dosegel prvi slovenski gol na OI
Zadetka Rusov v prvi tretjini

Po silovitem začetku, ko je bilo že po štirih minutah 2:0, so bili risi praktično ves čas povsem dostojen tekmec hokejski supervelesili, za katero pred domačimi gledalci šteje le olimpijsko zlato, ki ga pod rusko zastavo zvezdniki še niso osvojili. Slovenci so sicer kar nekajkrat občutili moč izjemnega napada Rusije in hitrih drsalcev ter izjemno tehnično podkovanih posameznikov, kar je glavna odlika slovite "zbornaje komande". Pričakovano je bilo na strani gostiteljev iger tudi razmerje strelov (35:14), toda vseeno so bili Slovenci dostojen tekmec, predvsem v drugi in tretji tretjini, saj je bilo po prvi v strelih že 18:4.

Prvo ime Slovenije je bil brez dvoma Jeglič, ki je dosegel premierni slovenski zadetek na olimpijskih igrah. 25-letni napadalec je prispeval tudi drugi gol, ko je približal na 3:2, risi pa so proti Rusiji celo dobili drugo tretjino! Uigran napad z Jegličem, Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem je poskrbel za dva gola, odlično pa je igral tudi prvi z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom. Najboljša slovenska hokejista sta dokazala svojo kakovost in z nekaj potezami navdušila. V vratih je bil razpoložen tudi Robert Kristan, ki je zbral nekaj velikih obramb. Risi se bodo v soboto ob 9.00 pomerili s Slovaško.

Bliskoviti akciji Malkina in Ovečkina za 2:0
Slovenska obramba je moč sijajnega ruskega napada občutila že na začetku druge minute. Po 77 sekundah igre je bliskovito akcijo izvedel zvezdniški drugi napad. Aleksander Sjomin je v protinapad poslal Jevgenija Malkina in Aleksandra Ovečkina. Napadalec Pittsburgha je lepo prepustil plošček kapetanu Washingtona, najboljši strelec Lige NHL pa je z močnim mojstrskim strelom iz zapestja plošček poslal pod prečko.

Dobri dve minuti pozneje sta superzvezdnika odigrala novo hitro akcijo, ki jo je začel Jevgenij Medvedjev. Ovečkin je takoj lepo podaljšal Malkinu. Zamudil je Žiga Pavlin, Malkin pa je dobil dvoboj ena na ena s Kristanom.

Varlamov v prvi tretjini "zaklenil" vrata
Rusi so imeli še nekaj zrelih priložnosti. Aleksander Radulov je zamudil veliko po izvrstni podaji Pavla Dacjuka, ko je bil izključen Muršak. Dve minuti je na kazenski klopi presedel tudi Kopitar, a je obakrat slovenska obramba zdržala. Po uvodnih dveh zadetkih se je razigral tudi Kristan, ki je nato ubranil nekaj nevarnih strelov.

Risi so prvi strel sprožili v četrti minuti, ko je z razdalje poskušal Jeglič, toda brez težav je plošček zaustavil Semjon Varlamov. Ruski vratar pa je bil na večji preizkušnji po dveh akcijah Kopitarja, toda s pomočjo čvrstih obrambnih igralcev je ruska mreža ostala nedotaknjena.

Olimpijski prvenec dosegel Jeglič
Drugo tretjino so risi pogumneje začeli in proti "zbornaji komandi", ki je imela igralca manj na ledu, tudi postavili napadalno formacijo v tretjini gostiteljev iger. Po izteku kazni pa so tudi silovito krenili v napad, izkoristili nepozornost ruske obrambe, Mitja Robar pa je našel samega Jegliča, ki je pod prečko mojstrsko dosegel prvi slovenski gol na olimpijskih igrah.

V drugi tretjini so risi vzpostavili ravnotežje na ledu. Predvsem prva dva napada, JTS in trojka s Kopitarjem ter Muršakom, sta nekajkrat ogrozila ruska vrata. Dolgo so bili Slovenci celo konkretnejši in so dolgo bili tudi blizu izenačenja, vendar so Rusi izkoristili številčno prednost dobri dve minuti pred koncem tretjine. Jeglič je počival dve minuti, dolgo so Rusi pritiskali na Kristanova vrata. Najprej je nevarno poskusil Malkin, ki je za tem izza vrat lepo podal Ilji Kovaljčuku. Izvrstnega napadalca so Slovenci slabo pokrili in Rusija je povedla s 3:1.

Jeglič mojstrsko izvedel protinapad
Minuto in štiri sekunde pozneje pa je znova udaril Jeglič. Rusi so v napadalni tretjini izgubili plošček, Sabolič je natančno podal v protinapad, ob Antonu Belovu in Nikiti Nikitinu, ki sta ovirala slovenskega napadalca, pa se je Jeglič še enkrat fantastično znašel in drugič matiral Varlamova.

V 44. minuti so Rusi ušli na dva zadetka prednosti. Znova so hitri drsalci izkoristili nekoliko počasnejšo slovensko obrambo. Risi so imeli sicer lepo priložnost, toda po zapravljenem napadu je hitro sledil protinapad "zbornaje komande", ki ga je izvedel Valerij Ničuškin. Izjemno obetavni komaj 18-letni napadalec je prehitel slovensko obrambo in ob neodločnem Robarju Kristanu poslal plošček med nogama.

Belov z modre črte postavil končni izid
Za tem je Slovenija nevarno zapretila prek Jana Urbasa, ki se je dobro znašel pred vrati, poskusil iz obrata, toda Varlamov je bil na mestu. Sledil je velik pritisk Rusije, obleganje Kristanovih vrat je trajalo kar nekaj časa, potem pa je dobrih 12 minut pred koncem z močnim in zelo natančnim strelom z modre črte zadel Belov.

Varovanci Matjaža Kopitarja so nato še nekajkrat zapretili, najbolj nevarno pa je bilo, ko je na klop za kaznovane moral Artjom Anisimov. Z igralcem manj na ledu se je dvakrat izkazal Varlamov. Najprej je ubranil strel hitrega Muršaka, ki je s preigravanjem premešal rusko obrambo, nato pa še strel Blaža Gregorca z modre črte.


Skupina A:
RUSIJA - SLOVENIJA
5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
11.000; Ovečkin 2., Malkin 4., Kovaljčuk 38., Ničuškin 44., Belov 48.; Jeglič 22., 39.

Streli: 35; 14
Obrambe: Varlamov 12; Kristan 30.
Izključitve: 6 min; 6 min

RUSIJA (postavi)

Kovaljčuk - Dacjuk - Radulov
Ovečkin - Malkin - Sjomin
Kuljomin - Anisimov - Tarasenko
Popov - Tereščenko - Ničuškin

Markov - Vojnov
Medvedjev - Jemelin
Tjutin - Nikulin
Belov - Nikitin

Varlamov (Bobrovski)

SLOVENIJA (postavi)

D. Rodman - Kopitar - Muršak
Jeglič - Tičar - Sabolič
Razingar - M. Rodman - Urbas
Pance - Mušič - Goličič

Kranjc - Kovačević
Robar - Gregorc
Podlipnik - Pavlin
Tavželj - Pretnar

Kristan (Gračnar)

Glavna sodnika: Jackson (KAN) in Šindler (ČEŠ);
Linijska sodnika: Camerona in Carlson (oba KAN).

EMBED IIHF:


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Slovenija nudila Rusiji dostojen odpor
Ruska zadetka v zadnji tretjini
Jeglič drugič ukanil Varlamova
Kovalčuk povišal na 3:1
Jeglič dosegel prvi slovenski gol na OI
Zadetka Rusov v prvi tretjini