T. J. Oshie je odlično izvajal kazenske strele. Foto: Reuters
T. J. Oshie je odlično izvajal kazenske strele. Foto: Reuters
Simon Bodenmann (Švica)
Svetovnim podprvakom je zmago v neposrednem dvoboju za 2. mesto skupine C z natančnim strelom prinesel Simon Bodenmann. Foto: Reuters
Jimmie Ericsson (Švedska)
Zmagoviti gol je pripadel edinemu Švedu, ki ne igra v Ligi NHL, Jimmieju Ericssonu. Foto: Reuters
Kazenski streli na tekmi med ZDA in Rusijo
Pavelski popeljal ZDA v vodstvo
Dacjuk dobil dvoboj s Quickom, Fowler izenačil na 1:1

Napadalec St. Louisa je izvajal kar šest kazenskih strelov, štirikrat pa je bil uspešen. 27-letni hokejist je zadel že prvi kazenski strel, nato pa so sledili zapravljeni Jevgenija Malkina, Jamesa van Riemsdyka, Pavla Dacjuka in Joeja Pavelskega. Gostitelje turnirja je v igri ohranil Ilja Kovaljčuk. Nato sta zgrešila Kovaljčuk in Oshie, pa zadela Dacjuk in Oishe ter Kovaljčuk in Oshie, za tem zgrešila Dacjuk in Oshie, v osmi seriji pa je Kovaljčuk zgrešil, Oshie pa ukanil Sergeja Bobrovskega.

Fowler odgovoril Dacjuku
Rusi so povedli v 30. minuti, ko je Andrej Markov z natančno podajo zaposlil Dacjuka. Napako je napravil ameriški branilec Brooks Orpik, ki ga je ruski kapetan preigral. Prepozen je bil tudi Max Pacioretty in "Paša" se je znašel sam pred Quickom ter zadel za 1:0.

Dobrih šest minut so Američani potrebovali za izenačenje. Na klopi za kaznovane je bil Aleksander Radulov in ZDA so lepo izigrale rusko obrambo, van Riemsdyk pa je pred vrati našel samega Cama Fowlerja, ki ga je plošček zadel v drsalko in se odbil v mrežo. Fowler je sicer s palico plošček zgrešil.

Dacjuk izsilil podaljšek
Američani so povedli v 50. minuti, ko je bil znova na klopi za kaznovane Radulov. Patrick Kane je lepo videl Pavelskega, ki je pridrsal čisto na drugi strani pred vrata in plošček pospravil v nebranjeni del mreže. Slabe štiri minute je "zbornaja komanda" potrebovala za izenačenje. Kazen si je prislužil Dustin Brown, 18 sekund z igralcem več pa je Dacjuk z natančnim strelom z razdalje poslal ploščico med nogama Quicka.

Rusija je sicer še enkrat zadela. Z močnim strelom je mrežo zatresel Fedor Tjutin, toda sodniki so zadetek razveljavili, saj so bila vrata premaknjena. ZDA so imele priložnost ob koncu rednega dela, ko so imeli igralca več na ledu, a sta mreži ostali nedotaknjeni. Najlepši priložnosti v podaljšku je zamudil Kane. Najprej je v tretji minuti napadalec Chicaga krenil v protinapad, a je dvoboj ena na ena dobil Bobrovski, ki se je izkazal še pol minute pred koncem, ko je Kane preigraval po levi strani, a je ruski vratar dobil tudi drugi dvoboj.

Hiller in Bodenmann ukanila Čehe
V skupini C sta se Švica in Češka neposredno udarili za 2. mesto. Veliki junak dvoboja je bil švicarski vratar Jonas Hiller, ki je še drugič v Sočiju zaklenil vrata in s 26 obrambami tlakoval pot do zmage. Švicarji so edini gol na tekmi dosegli v 15. minuti, ko sta Kevin Romy in Denis Hollenstein za golom priborila plošček in pred golom našla samega Simona Bodemanna, ki je ukanil Ondreja Paveleca. Čehi so obupano napadali, a mimo Hillerja ni šlo.

Šele s PP-jem strli žilave Latvijce
Švedska
je z zmago s 5:3 nad Latvijo potrdila prvo mesto v skupini C, s čimer se je neposredno uvrstila v četrtfinale in bo prosta kar do srede. Vseeno zmaga nad baltskimi sosedi še zdaleč ni bila lahka, saj so Latvijci na začetku 2. tretjine prek Janisa Spruktsa povedli z 2:1. Nato so "tri krone" kar trikrat zapored izkoristile številčno premoč in povedle s 4:2. Na začetku 3. tretjine je mladi NHL-ovec Zemgus Girgensons vrnil Latvijo v igro, sledilo je obleganje Henrika Lundqvista, nato pa je udaril branilec Alexander Edler in razblinil latvijske upe na preobrat.

SKUPINA A:
ZDA - RUSIJA
3:2 (0:0, 1:1, 1:1) - po kazenskih strelih
Fowler 37., Pavelski 50.; Dacjuk 30., 53.
Obrambe: Quick 29; Bobrovski 31.

SLOVAŠKA - SLOVENIJA
1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Jurčo 61.Tičar 43., Razingar 49., Kopitar 50.
Obrambe: Halak 28; Kristan 27.

SKUPINA C:

ŠVEDSKA - LATVIJA
5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Berglund 16., Karlsson 23., Alfredsson 37., Jim. Ericsson 39., Edler 53.; Darzinš 19., Sprukts 22., Girgensons 42.
Obrambe: Lundqvist 20; Gudlevskis 24.

ŠVICA - ČEŠKA
1:0 (1:0-, 0:0, 0:0)
Bodenmann 15.
Obrambe: Hiller 26; Pavelec 25.

Kazenski streli na tekmi med ZDA in Rusijo
Pavelski popeljal ZDA v vodstvo
Dacjuk dobil dvoboj s Quickom, Fowler izenačil na 1:1