Matjaž Kopitar je bil nezadovoljen nad nekaterimi sodniškimi odločitvami, a je hkrati dodal, da te niso prinesle razlike. Foto: Reuters
Matjaž Kopitar je bil nezadovoljen nad nekaterimi sodniškimi odločitvami, a je hkrati dodal, da te niso prinesle razlike. Foto: Reuters
Pogovor s Tomažem Razingarjem
Pogovor z Anžetom Kopitarjem
Štirje švedski goli razblinili slovenske upe
Steen povedel Švede v vodstvo
Rudi Hiti po velikem metu hokejistov
Kopitar: Predstavljajte si vzdušje v garderobi
Zgodovinska zmaga slovenskih hokejistov
Hokejisti prek Avstrijcev v četrtfinale

Po koncu četrtfinalne tekme olimpijskega turnirja proti Švedski (5:0) je stopil pred slovenske novinarje in strnil nekaj vtisov o nepozabnem turnirju, ki so ga ustvarili njegovi varovanci.

Kako ste doživeli zadnjo tekmo na turnirju proti Švedski?
Cilj je bil jasen, poskusiti ohraniti mrežo čim dlje nedotaknjeno. Nato smo prejeli nesrečni gol z igralcem manj, kjer nismo naredili veliko narobe, odboj ploščka je bil malce nesrečen, seveda pa je treba tudi priznati mojstrstvo Steena, iz tistega kota je bilo težko zadeti. V drugi tretjini smo še vedno imeli aktivni izid. Imeli smo nekaj priložnosti, sicer malo, ker nam enostavno niso pustili prostora za igro. Dokler smo bili v igri, so se fantje borili, to jim je treba priznati. Po drugem golu so imeli spodrezana krila, zmanjkalo pa je tudi bencina. Ne smemo jim nič zameriti.

Na začetku tekme so imeli Švedi kar precej težav, kajne?
Da ne bo pomote, mi smo to tekmo seveda želeli dobiti. Po mentalno težki tekmi proti Avstriji se je bilo težko pripraviti in motivirati. Ne da ne bi želeli, a včeraj je bilo sproščenih veliko čustev. Toda moji igralci so se odzvali in pripravili na izziv. Želeli so si tega skalpa, a na koncu se je izteklo, kot se je.

Proti Švedski ste drugič zapored igrali zelo konkurečno, a spet niste dosegli zadetka.
Težko je, fizično so zelo močni in igrajo trd hokej. Ne puščajo ti veliko prostora, zato je z njimi res težko igrati.

Z nekaterimi sodniškimi odločitvami ste bili videti nezadovoljni, sploh v drugi tretjini.
Sodniki so sami sebi zadosti. Če kar koli rečeš, potem dobiš kazen klopi. Če sem jaz nezadovoljen, potem to od mene poberejo tudi igralci in še oni postanejo nervozni. To pa ni dobro, zato sem takoj po drugi tretjini igralcem povedal, da moramo nehati s tem nezadovoljstvom. Z mano na čelu, seveda. Selektor mora biti najmirnejši, da fokusira igralce. Na sodnike pač ne moreš vplivati. Švedi so veliki, mi pa smo malo manjša nacija.

To je izjemen turnir za slovensko reprezentanco. Že dojemate, kaj ste storili, ne le za to reprezentanco, ampak za slovenski hokej in šport?
Tisti, ki me pozna, bo dobro vedel, da nisem ne pretirano vesel, ne pretirano žalosten. Ostajam na realnih tleh, tako kot večina fantov. Strinjam pa se, da je bil to naš daleč najboljši turnir - tako rezultatsko kot po igri. Fantje so dozoreli, popravila se je tudi disciplina v igri. Upam, da bomo to tudi obdržali. Včasih proti boljšim ekipam zaradi strahu igramo zelo disciplinirano, proti lažjemu nasprotniku pa to lahko hitro izgubimo. Potem pa imamo težave.

Igra je bila res na vrhunski ravni.
To je lepo slišati. Moramo se zavedati, da smo imeli v golu res razpoloženega vratarja. Vse se začne od zadaj, tudi branilci so opravili svoje. Švicarji so prišli do boja za četrtfinale s tremi zadetki, mi smo jih dosegli bistveno več. Lahko smo zelo zadovoljni.

Ali lahko ta uspeh pomeni prelomnico za slovenski hokej?
Upam, da ne bo ostalo samo pri pohvalah in trepljanju, da se bo dejansko tudi kaj zgodilo in premaknilo.

Pred letom dni ste ob uvrstitvi na olimpijski turnir dejali, da ste svoje naredili, a ni bilo tako. Tu v Sočiju ste napisali veliko zgodbo, Slovenija je zdaj v hokejskem svetu še bolj prepoznavna.
To je pohvala za vse nas. Kaj pa bi sicer lahko dejal po turnirju v Vojensu? Na 12 najboljših reprezentanc gledaš spoštljivo! Ne s strahom, ampak s spoštovanjem. Lahko bi se zgodilo, da ne bi dobili nobene tekme. Na tej igri moramo graditi za naprej.

Slovenija je igrala dobro, le na trenutke je bila v podrejenem položaju, nikoli pa ni bila lahka hrana. Igra je bila konstantna v vseh petih tekmah, in to s kadrom, ki ga imate na voljo.
Res je, razen zadnje tretjine proti Švedski. V podrejenem položaju nismo bili velikokrat oziroma tolikokrat, kot so bili drugi podrejeni nam. Dobro smo se upirali tako Rusiji, Ameriki kot večji del tekme proti Švedski.

Je bila druga tretjina proti Rusiji tista, v kateri se je videlo, da se da igrati proti največjim?
Ne, jaz bi raje izpostavil tekmo s Slovaško in seveda proti Avstriji. To je bila res težka in neugodna tekma. Vsi mediji so zaradi izenačenosti govorili, da bo nekdo velik poraženec. Igralci so se tega dobro zavedali, zato sem tudi sam dejal, da z njimi res ne igram rad. Kar se je pripetilo Avstriji, bi se lahko hitro tudi nam. To so res težki trenutki!

Kaj olimpijski četrtfinale pomeni za naprej? Letvico postavljate vedno višje, nove naloge pa bodo prišle kmalu.
Zadržati je treba predvsem disciplino, ki jo kažemo proti boljšim ekipam. S kadrom, ki ga imamo, se moramo čim bolje pripraviti za svetovno prvenstvo in se spet vrniti v elitno divizijo.

Pa vi osebno? Na klopi slovenske reprezentance ste prišli do enega od vrhuncev.
To je konec koncev res. Mogoče bi se bilo najbolje umakniti. Mogoče pa me bodo odpustili, to morate vprašati svoje stanovske kolege, oni to bolje vedo, kdaj bom šel in kdaj ne. Treba se bo pogovoriti, potem pa bomo videli.

Ali je za vas cilj še en olimpijski ciklus z vrhuncem v Južni Koreji?
Po vseh uspehih seveda prihajajo tudi druge ponudbe, ljudje me sprašujejo, ali bi bil pripravljen delati tudi kaj drugega. Reprezentančni hokej mi odgovarja, ker imam s tem čas tudi za oba sinova. Življenje je kratko. Po drugi strani pa me vleče tudi klubski hokej. Ne vem še, bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Pustimo stvari še odprte.

Kako se lotiti letošnjega SP-ja v hokeju? Lani so bile priprave izjemno dolge, razdelili ste jih na posamezne sklope. Kako bo letos?
Lanski primer je bil res nekaj specifičnega. Če bi še enkrat bil v tem položaju, bi se tega lotil drugače. Ne bi bili ves čas na enem mestu. Zdi se mi, da je prišlo do zasičenosti. Ne, da nam v Mariboru ni bilo všeč, a včasih je bolje, da se na kakšno tekmo tudi odpelješ. Letos bo drugače, fantje bodo kapljali z vseh vetrov. Z Nikom Zupančičem sva načrt že pripravila. Začeli bomo 1. aprila s hokejisti, ki bodo takrat na voljo. Ne bom pa povabil veliko igralcev, saj jih je potem treba pošiljati domov. Prvič je to težko meni kot trenerju, drugič pa ti fantje garajo štiri tedne, na koncu pa ostanejo brez svetovnega prvenstva. Lahko se zgodi, da bo ekipa kar precej kompletna.

Tudi pripravljalne tekme bodo posebne, saj se boste najbrž pomerili s tistimi ekipami, ki vas potem čakajo v Koreji?
Žal je to tako, mi smo v prvi diviziji in z drugimi takrat ne moremo igrati. V trenutnem načrtu imamo dve tekmi, na Dunaju se bomo pomerili z Avstrijo, v Budimpešti pa z Madžarsko.

Iz Sočija

Pogovor s Tomažem Razingarjem
Pogovor z Anžetom Kopitarjem
Štirje švedski goli razblinili slovenske upe
Steen povedel Švede v vodstvo
Rudi Hiti po velikem metu hokejistov
Kopitar: Predstavljajte si vzdušje v garderobi
Zgodovinska zmaga slovenskih hokejistov
Hokejisti prek Avstrijcev v četrtfinale