Po prizoriščih olimpijskih iger se sprehaja ogromno ljudi, ki skrbijo za varnost. Foto: Reuters
Po prizoriščih olimpijskih iger se sprehaja ogromno ljudi, ki skrbijo za varnost. Foto: Reuters
Varnostna kontrola
Pri prečkanju varnostnih kontrol ne gre brez pregleda prevoznih sredstev. Foto: Reuters
Avto
Varnostniki pred odhodom na vozila namestijo posebne nalepke. Foto: MMC RTV SLO

Moj šef me je šaljivo tolažil: "Vse bo v redu, ti se samo izogibaj žensk," s čimer je imel v mislih zloglasne črne vdove, ki naj bi predstavljale nevarnost s samomorilskimi napadi. "A po drugi strani bodo potem mislili, da si homoseksualec, in končal boš v kehi. Ni kaj, slabo se ti piše," je v smehu pokomentiral tudi vsesplošno rusko vzdušje, nastrojeno proti istospolno usmerjenim.

Isti varnostnik prisoten od jutra do večera
Po dobrem tednu bivanja v Rdeči Poljani nad Sočijem so se moji strahovi razblinili kot milni mehurčki. Za varnost je na vsakem koraku res odlično poskrbljeno. Dobesedno na vsakem koraku. Zjutraj me pri odhodu iz hotela pozdravi resni varnostnik. Zdi se mi, da spi kar v tisti majhni sobi v sprejemnici hotela, saj ga vidim tudi čez dan, ko se za hip vrnem v sobo, in pozno zvečer, ko se konča pestro olimpijsko dogajanje.

Številnih barv, a z istim ciljem
Na snežnih površinah, razmetanih po Rdeči Poljani in v olimpijskem parku v Adlerju pa je mogoče opaziti množico ljudi, ki so tako ali drugače zadolženi za varnost. Oblečeni so v različne barve, ki ponazarjajo, ali so pripadniki varnostnikov, policije, vojske ali drugih služb, ki skrbijo za varnost.

Akreditacija okrog vratu
Število osebnih pregledov akreditiranih oseb je zaradi dobre organizacije pravzaprav relativno majhno. Ko vstopiš v notranji krog, si večji del kontrol opravil. Novinarji to storimo ob vstopu v glavno medijsko središče v Rdeči Poljani, od koder so organizirani zelo pogosti prevozi na posamezna prizorišča. Na samem prizorišču pa je pomembno le, da številne oči, ki te ves čas nadzirajo (če se tega zavedaš ali ne), za tvojim vratom vidijo viseti akreditacijo in na njej dobro izpisane številke, ki dovoljujejo dostop do posameznega dela tekmovališča. Pri organiziranih vstopih na posamezna tekmovališča so pod drobnogledom tudi vsa prevozna sredstva, če slučajno v svojem podvozju skrivajo eksplozivna sredstva. Podrobni pregledi se sicer izvajajo tudi ob vstopu v druge večje prostore, kot so uradne hiše nacionalnih olimpijskih komitejev in nakupovalna središča.

Veliko kamer tako ali drugače
Nič drugače ni na poti med samimi prizorišči. Površen pogled z avtobusa razkriva, da je vsaj ena oseba ob cesti na vsakih 500 metrov. Skupno število ljudi, ki tako ali drugače skrbijo za varnost, naj bi bilo okrog 40.000, na olimpijskih prizoriščih pa je razporejenih 5.500 varnostnih kamer. In to so le uradni podatki. Možakarja, ki nas je prejšnji teden s kamero v roki snemal ob vstopu na letališče, sem še opazil. Občutek pa imam, da me/nas prav gotovo opazuje še veliko drugih.

Za kakšno ceno? Ceno varnosti. Na 22. zimskih olimpijskih igrah se v resnici res počutim varno. Za ceno varnosti pa je treba plačati del svobode ...