Podnevi je Skakalni center RusSki Gorki pogosto odet v meglo. Foto: Reuters
Podnevi je Skakalni center RusSki Gorki pogosto odet v meglo. Foto: Reuters
skakalnica, Soči
Skakalnici ne ležita na hribu, ampak na posebni konstrukciji. Foto: RTV Slovenija/Janko Bolka
Zmagovalci druge tekme v Sočiju: Richard Freitag, Andreas Kofler in Andreas Wellinger
Decembra 2012 so v Sočiju edinkrat priredili tekmo za svetovni pokal. Zaradi pomanjkanja snega sta bili obe tekmi na srednji napravi. Pri moških je prvo tekmo dobil Gregor Schlierenzauer, drugo pa Andreas Kofler, pri ženskah pa najprej Sarah Hendrickson, na drugi tekmi pa sta si zmago razdelili Coline Mattel in Daniela Iraschko. Foto: EPA
Planiški delavci
Skakalnici pripravljajo marljivi planiški delavci. S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate prispevek Mete Zoran. Foto: Reuters
Planiški delavci pripravljajo olimpijski skakalnici

Slovenski lovci na daljave so v bogati zgodovini že osvojili tri medalje z olimpijskim leskom, a še nikoli na igre niso odšli v tako izjemni formi. Slovenija ima v pokalu narodov kar 3.184 točk, s čimer zaseda rekordno tretjo mesto. Pred njo sta z majhno prednostjo le Avstrija (3.333) in Nemčija (3.237).

Od novoletne turneje razred zase
A če pogledamo le obdobje po novoletni turneji, je na samem vrhu prepričljivo Slovenija (1.910), sledijo Nemci (1.346) in Avstrijci (1.191). Varovanci Gorana Janusa so si prednost resda nabrali v Saporu, kamor so edini odšli v popolni postavi, a vrhunske izide so obdržali tudi po vrnitvi v Willingen.

Skakalni spored:
- Nedelja, 9. 2., ob 18.30: Srednja naprava, posamično (M)
- Torek, 11. 2., ob 18.30: Srednja naprava, posamično (Ž)
- Sobota, 15. 2., ob 18.30: Velika naprava, posamično (M)
- Ponedeljek, 17. 2., ob 18.15: Velika naprava, ekipno (M)


Za prenose bo skrbela TV Slovenija

Kakšne so skakalnice v Sočiju? Tako kot večina preostalih objektov so zgrajene na novo. Skakalni napravi ležita v vasici Esto Sadok, samo pet kilometrov od Rdeče poljane. Televizija Slovenija je bila leta 2011 ob izgradnji izbrana za ekipo, ki bo skrbela za televizijske prenose. Za TVS to pomeni produkcijo že osmega športnega dogodka na olimpijskih igrah, še tretjič zapored so bili izbrani za smučarske skoke. Dobro ime so v svet ponesli predvsem po vzorno prirejenih prenosih iz zibelke smučarskih poletov v Planici.

Noge so se udirale v blatu
Producent Janko Bolka je tako s svojo ekipo trikrat obiskal skakalni center in preveril razmere, ki bi lahko kakor koli vplivali na prenos smučarskih skokov. "Na začetku je bilo vse skupaj samo gradbišče. Noge so se udirale v blatu," se prvega obiska konca leta 2012 spominja Bolka. Takrat na prizorišču ni bilo snega, zato je bil že takrat sprejet načrt o skladiščenju snega v gorah.

Posebnosti? Skakalni objekt v celoti stoji na konstrukciji, smučina je ledena.

Strah pred meglo
Kakšen je največji strah 52-članske ekipe TV Slovenija, ki bo na istem prizorišču skrbela še za prenose nordijske kombinacije? "Megla," z resnim glasom pripoveduje Bolka in razloži: "Čez dan je tu precej megle. Strokovnjaki so nam sicer zatrdili, da se ob večerih, ko bodo na sporedu vse tekme, megla dvigne, a na to se ne gre popolnoma zanašati. V Torinu smo imeli situacijo, da je snemalec na stolpu skakalca posnel v prazno, saj ga ni videl, mi smo ga le usmerjali. Ob tem si pogrizeš vse nohte. Težko je namreč pridobiti organizacijo televizijskega prenosa. Z eno samo napako ga lahko hitro izgubiš."

V spodnji galeriji si lahko ogledate razvoj skakalnic med letoma 2012 in 2013.

Iz Sočija

Planiški delavci pripravljajo olimpijski skakalnici