Marcel Hirscher je bil blizu olimpijski slavi že na svojem debiju v Vancouvru, kjer je slalom končal na petem, veleslalom pa na četrtem mestu. Foto: Reuters
Marcel Hirscher je bil blizu olimpijski slavi že na svojem debiju v Vancouvru, kjer je slalom končal na petem, veleslalom pa na četrtem mestu. Foto: Reuters
Kalle Palander
Kalle Palander je v Sočiju v vlogi strokovnega komentatorja. Foto: Reuters
Severin Freund
Severin Freund je po padcu v prvi seriji zasedel 44. mesto, v finalu pa je lahko nastopil zaradi pravila 95 odstotkov. V drugi seriji ni nikogar prehitel in je osvojil 31. mesto. Foto: Reuters
Ruski umetnostni drsalci
Ruski umetnostni drsalci so po pričakovanju osvojili zlato v prvi ekipni tekmi v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters

Bojan Križaj je vso kariero zaman lovil olimpijsko medaljo, a če upoštevamo število zmag v svetovnem pokalu, obstajajo še precej večji nesrečniki.

Športni SOS v času olimpijskih iger odgovarja na vaša vprašanja o dogajanju v Sočiju in Rdeči Poljani.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


226. Znano je, da je Bojan Križaj dosegel
osem zmag v svetovnem pokalu, pa nobene olimpijske medalje. Zanima me, kateri alpski smučarji in smučarke imajo v svetovnem pokalu največ zmag, pa nobene medalje na olimpijskih igrah?
Viki Vertačnik

V tej kategoriji je rekorderka Lise Marie Morerod, ki je v svetovnem pokalu dobila 24 tekem (vse v tehničnih disciplinah), na olimpijskih igrah pa ji nikoli ni uspelo poseči po medalji. Tej je bila najbližje v Innsbrucku 1976, kjer je veleslalom končala na četrtem mestu. Stopničke so ji ušle za 45 stotink sekunde. Več uspeha ima na svetovnih prvenstvih, kjer je osvojila srebro in bron.

V ženski konkurenci prvo peterico sestavljajo še Tamara McKinney (18 zmag v svetovnem pokalu), Francoise Macchi, Michele Jacot in Monika Kaserer (vse po 10). V moški konkurenci to mesto trenutno pripada Marcelu Hircherju (22 zmag), ki pa ima v Sočiju priložnost, da poseže po svoji prvi olimpijski medalji. Sledijo mu Franz Heinzer (17), Jean Noel Augert, Mario Matt (oba po 15) in Kalle Palander (14).

227. Zakaj se je Severin Freund uvrstil v finalno serijo na tekmi na srednji napravi? Njegova dolžina (99,5 m) ni bila 95 odstotkov dolžine najdaljšega skoka (105,5 m Kamila Stocha). Je bila to napaka vodstva tekmovanja ali pa obstaja še kakšno drugo pravilo?
Jaka Kavčič

Res je, Severin Freund v prvi seriji zgoraj omenjene tekme ni dosegel 95 odstotkov dolžine skoka najdaljše daljave, njegov odstotek je bil malenkost nižji (94,31 odstotka).

A po uvedbi vetrne izravnave se pri računanju osnovnih 100 odstotkov upošteva tudi dejavnik vetra. Olimpijski prvak Kamil Stoch je pristal pri 105,5 metra, pri tem pa je imel rahel veter v hrbet (0,1 metra na sekundo), kar mu je na tej skakalnici prineslo dodatnih osem desetink točke. To pa preračunano v daljavo pomeni 0,4 metra. Najdaljši skok je bil tako (na papirju) vreden 105,9 metra.

Na drugi strani je Freund skočil ob malce večjem vetru v hrbet (0,38 metra na sekundo), kar mu je prineslo 3,2 dodatne točke ali preračunano v metre - 1,6 metra. Ko to dodamo njegovi daljavi, dobimo vrednost 101,1 metra. Ko pa zdaj primerjamo ti daljavi, je vrednost Freundove daljave nad mejo 95 odstotkov (natančneje 95,47 odstotka).

228. Katere discipline so letos prvič na olimpijskih igrah?
Sandra Ajdovec

Na igrah v Sočiju je novih kar 12 disciplin, skupno število vseh tekmovanj, v katerih bodo podelili medalje, se tako bliža številu sto, natančno število je zdaj 98. Na teh igrah športniki prvič tekmujejo v naslednjih disciplinah:
- umetnostno drsanje, ekipna tekma
- smučarski skoki, ženska posamezna tekma
- biatlon, mešana štafeta
- smučanje prostega sloga, snežni žleb (M, Ž)
- smučanje prostega sloga, po objektih (M, Ž)
- deskanje na snegu, po objektih (M, Ž)
- deskanje na snegu, paralelni slalom (M, Ž)
- sankanje, ekipna tekma

229. Kako so določili vrstni red za mimohod držav na slovesnosti ob odprtju?
Vid Šparemblek

Države udeleženke so se na odprtju v mimohodu razvrstile po običajnem merilu, po abecedi. Pri tem je seveda upoštevana abeceda, ki jo uporablja država gostiteljica - Rusija, torej cirilica. Zato so bile razvrščene po vrstnem redu, ki v našem prostoru ni najbolj običajen.

Iz Sočija