Robert Kranjec je imel ogromno težav pri pripravi na tekmi. Zaradi poškodbe se je pri vsakem skoku komaj ustavil v izteku skakalnice. Foto: Reuters
Robert Kranjec je imel ogromno težav pri pripravi na tekmi. Zaradi poškodbe se je pri vsakem skoku komaj ustavil v izteku skakalnice. Foto: Reuters
Slovenski skakalci brez odličja na ekipni tekmi
Kranjec, Prevc in Damjan po ekipni tekmi

Peto mesto je glede na dogajanje na vseh treningih in posamični tekmi odraz realnih moči. Ko se je Robert Kranjec poškodoval na manjši napravi, se je govor o lovu na zlato medaljo spremenil v teorije o lovu na medaljo katerega koli leska. Govorilo se je o kombinaciji 3+1 (trije zdravi skakalci in eden, ki skače s skrajnimi močmi in se na tekmi sploh ne bi pojavil, če ne bi štela za olimpijske medalje).

Tudi dodatnih 10 m Robija bi bilo premalo
A v resnici je šlo za kombinacijo 1+3 (en skakalec v vrhunski formi in trije v povprečni). Večina Kranjčevih daljav je bila seveda povprečnih predvsem zaradi neugodne poškodbe. A četudi bi v prvi seriji ponovil skok iz finala in premagal mejo 130 metrov, Slovenija ne bi osvojila medalje. Kakšen meter bi morala dodati tudi Jernej Damjan in Jurij Tepeš, ki pa nista bila na ravni zadnjih tekem iz svetovnega pokala.

Sedem stopničk na osmih tekmah
Apetiti so bili veliki predvsem zaradi ekipnih tekem v zadnjem tekmovalnem obdobju. V zadnjih dveh zimah so slovenski orli dobili kar pet od osmih tekem za svetovni pokal, še dvakrat pa so osvojili tretje mesto. Odličen, odličen, zares odličen izkupiček. A da stopničke niso vedno samoumevne, pokažeta obe tekmi tega obdobja, ki sta prinašali medalje. Orli so na lani na svetovnem prvenstvu osvojili šesto mesto, tokrat na olimpijskih igrah pa petega.

Enaka zgodba kot na svetovnem prvenstvu
Neuspeh? Glede na prikazano na tekmah svetovnega pokala vsekakor. A zgodba iz Sočija je pravzaprav enaka dogajanju v dolini Fiemme. Tudi tam so vsi treningi nakazovali, da bo težko priti do medalje, na obeh posamičnih tekmah pa je navduševal mladi Peter Prevc.

Prevc: Robi je naredil vse, kar je lahko
Največ grenkobe je bilo čutiti pri Kranjcu, ki je bil popolnoma potrt. Po polovici preizkušnje se je celo opravičil sotekmovalcem, ki pa tega opravičila niso želeli sprejeti. "Robi se nima za kaj opravičevati. Je pravi borec, naredil je vse, kar je bilo v njegovi moči," je po tekmi razlagal Prevc in dodal, koliko ur je v teh dneh najbolj izkušeni skakalec preživel v fitnesu.

Prihaja še SP v poletih
V letošnji sezoni je še ena zelo pomembna ekipna tekma, ki prinaša medalje. Svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo marca gostil Harrachov. Domet slovenskih orlov pa bo tudi tam odvisen od stanja poškodovanega Roberta Kranjca, ki ga v ponedeljek v domovini čakajo podrobnejši pregledi.

Iz Sočija

Slovenski skakalci brez odličja na ekipni tekmi
Kranjec, Prevc in Damjan po ekipni tekmi