Tina Maze je imela v Sočiju morda res nekaj sreče s stotinkami, a v svoji karieri je zlato medaljo na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah že trikrat zgrešila za manj kot desetinko (enkrat za 4, dvakrat za 9 stotink). V Sočiju je sicer še dva brona zgrešila za 10 stotink. Foto: STA
Tina Maze je imela v Sočiju morda res nekaj sreče s stotinkami, a v svoji karieri je zlato medaljo na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah že trikrat zgrešila za manj kot desetinko (enkrat za 4, dvakrat za 9 stotink). V Sočiju je sicer še dva brona zgrešila za 10 stotink. Foto: STA
Janica Kostelić
Janica Kostelić ima štiri zlate olimpijske medalje. Foto: epa
Jean Claude Killy
Jean Claude Killy je na olimpijskih igrah 1968 tesno dobil smuk (8 stotink) in slalom (9 stotink), prepričljiv pa je bil na veleslalomu (2,64 sekunde). Foto: EPA
Dominique Gisin in Tina Maze
Dominique Gisin in Tina Maze sta peti smučarki, ki sta na olimpijskih igrah osvojili medaljo istega leska, a prvič zlatega leska. Foto: Reuters
Thomas Alsgaard
Thomas Alsgaard (levo) je osvojil pet zlatih olimpijskih medalj. Foto: epa
Rusa Jelena Berežnaja in Anton Siharulidze ter Kanadčana Jamie Sele in David Pelletier
Primer iz umetnostnega drsanja je sploh edini, v katerem izid ni bil neodločen v športni dvorani. Rusa Jelena Berežna in Anton Siharulidze sta bila najboljša med športnimi pari, kar je vse začudilo, saj sta bila srebrna Kanadčana Jamie Sele in David Pelletier po mnenju večine gledalcev in strokovnjakov boljša. Pozneje je bilo ugotovljeno, da je bila ena izmed sodnic podkupljena. Na koncu so sprejeli salomonsko odločitev in obema paroma podelili zlato medaljo. Foto: Reuters
Daniela Ceccarelli
Daniela Ceccarelli je na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih nastopila 12-krat, v elitno deseterico se je uvrstila enkrat samkrat. Foto: EPA

V Sočiju je edina alpska smučarka z dvema zlatima medaljama. Pri tem je imela tudi nekaj sreče, saj je njena skupna prednost pred prvo zasledovalko znašala vsega sedem stotink sekunde, kar je najmanj med vso dvajseterico.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja je rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


232. Ali ima Tina Maze najnižjo prednost ob dveh zmagah na enih olimpijskih igrah v smučanju?

Jure, Litija

V zgodovini olimpijskih iger je do zdaj 20 smučarjev na enih igrah osvojilo dve zlati medalji (Toni Sailer, Jean Klaude Killy in Janica Kostelić so edini s tremi zlatimi medaljami na enih igrah). Tina Maze je obe zlati medalji osvojila z razliko sedmih stotink (delitev prvega mesta na smuku in sedem stotink naskoka v veleslalomu), kar je v resnici najmanjša vsota prednosti v zgodovini olimpijskih iger. Prej je imel ta rekord Markus Wasmeier, ki je pred 20 leti v Lillehammerju dobil superveleslalom z osmimi stotinkami naskoka, veleslalom pa z vsega dvema. Podrobnosti so v tabeli.

VsotaSmučarOIDisciplini
0,07Tina Maze2014smuk, VSL
0,10Markus Wasmeier1994SVSL, VSL
0,17Jean Claude Killy1968smuk, SL
0,38Kjetil A. Aamodt2002komb, SVSL
0,47Katja Seizinger1998smuk, komb
0,64M. Dorfmeister2006smuk, SVSL
0,85Rosi Mittermaier1976smuk, SL
0,90Benjamin Raich2006SL, VSL
1,10Alberto Tomba1988SL, VSL
1,17Marie Theres Nadig1972smuk, VSL

233. Kolikokrat je na olimpijskih igrah prišlo do delitve prvega mesta?
Andrej Kampuš

Na ženskem smuku, kjer sta na najvišjo stopničko stopili Tina Maze in Dominique Gisin, se je to pripetilo prvič v zgodovini alpskega smučanja, sicer pa je to že osmi tovrstni primer v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Zanimivo pa je, da je šele prvi v ženski konkurenci.

1. Hitrostno drsanje, 500 m (M), St. Moritz 1928
Finec Clas Thunberg in Norvežan Bernt Evensen

2. Hitrostno drsanje, 1.500 m (M), Cortina d'Ampezzo 1956
Sovjeta Jevgenij Grišin in Juri Mihajlov

3. Hitrostno drsanje, 1.500 m (M), Squaw Valley 1960
Sovjet Jevgenij Grišin in Norvežan Roald Aas

4. Sankanje, dvosed (M), Saporo 1972
Italijana Paul Hildgartner in Walter Plaikner ter Vzhodna Nemca Horst Hörnlein in Reinhard Bredow

5. Bob, dvosed (M), Nagano 1998
Italijana Günther Huber in Antonio Tartaglia ter Kanadčana Pierre Lueders in David MacEachern

6. Smučarski tek, dvojno zasledovalno (M), Salt Lake City 2002
Norvežana Frode Estil in Thomas Alsgaard

7. Umetnostno drsanje, športni pari, Salt Lake City 2002
Rusa Jelena Berežna in Anton Siharulidze ter Kanadčana Jamie Sele in David Pelletier

8. Alpsko smučanje, smuk (Ž), Soči 2014
Slovenka Tina Maze in Švicarka Dominique Gisin

234. Ali se je kdaj že primerilo, da so bili 3 ali več v smučanju oz. kateremu drugemu športu (kjer si 2 delita mesto na odru za zmagovalce) kot zmagovalci ali pa na drugem oziroma tretjem mestu (da so podelili recimo 3 bronaste medalje)?
Primož Lunder

V zgodovini zimskih olimpijskih iger se je to pripetilo leta 1968 v Grenoblu, kjer so si drugo mesto v hitrostnem drsanju razdelile Američanke Jenny Fish, Dianne Holum in Mary Meyers, ki so dosegle čas 46,3 in za dve desetinki zaostale za Ljudmilo Titovo iz Sovjetske zveze. Pred petouvrščeno tekmovalko, Nizozemko Ellie van den Brom, pa so imele tri desetinke prednosti. Na naslednjih olimpijskih igrah so v tem športu uvedli merjenje do stotinke natančno.

235. Glede na to, da se na OI pojavljajo tudi tekmovalci, ki jih na tekmah svetovnega pokala ne srečujemo, prihaja tudi do velikih razlik med zmagovalcem in zadnjeuvrščenim. Zanima me nekaj največjih razlik v zgodovini olimpijskih iger v alpskem smučanju med olimpijskim zmagovalcem in tistim na zadnjem mestu.
Viki Vertačnik

Največja razlika je bila leta 1936, ko je alpsko smučanje v Garmisch Partenkirchnu prvič postalo del olimpijske družine. Takrat je bila na sporedu le kombinacija. Zlato je osvojil Nemec Franz Pfnür, zadnje mesto pa je osvojil Emil Žnidar, ki je zaostal natanko 4 minute in 32 sekund. Končni vrstni red takrat sicer ni bil seštevek obeh časov, temveč povprečje posebnih točk, kjer je zmagovalec vsake vožnje dobil 100 točk, drugi pa manj. Največji zaostanek v eni sami vožnji je imel Turek Resat Erces, ki je na smukaškem delu iste kombinacije za takrat najhitrejšim, Norvežanom Birgerjem Ruudom, zaostal kar 17 minut in 57 sekund. Turek je nato odstopil v slalomskem delu kombinacije. Ruud je po slabšem slalomu prvo olimpijsko preizkušnjo v zgodovini alpskega smučanja končal na četrtem mestu.

Morda je na tem mestu zanimiv tudi podatek o najmanjši razliki med prvim in zadnjim, ki se je pripetila v zgodovini olimpijskih iger. To se je zgodilo v Salt Lake Cityju 2002, ko je olimpijsko zmagovalko v superveleslalomu, Italijanko Danielo Ceccarelli, in zadnjo (31.), Argentinko Macareno Simari Birkner, ločilo 6,65 sekunde.

Iz Sočija